Skip to main content

Macedonian Gourmet: Έτοιμα παραδοσιακά γεύματα με τη σφραγίδα της μακεδονικής γης

Το καινοτόμο πρόγραμμα που χρηματοδοτεί η περιφέρεια παντρεύει την παραδοσιακή γαστρονομία της Κεντρικής Μακεδονίας με την επιχειρηματικότητα

Παραδοσιακά γαστρονομικά πιάτα με τη σφραγίδα ποιότητας των προϊόντων της μακεδονικής γης και με καινοτόμες βρώσιμες συσκευασίες ετοιμάζονται να κατακτήσουν την ελληνική αγορά.

Έτοιμα γεύματα με αυθεντικές συνταγές του τόπου, παρασκευασμένα αποκλειστικά με προϊόντα από την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, θα παρασκευάζονται και θα διατίθενται σε σούπερ μάρκετ, αλλά και χώρους εστίασης. Η πρωτοποριακή αυτή δράση που φέρει τον διακριτικό τίτλο Macedonian Gourmet εντάσσεται στα επενδυτικά σχέδια καινοτομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Εταίροι στο έργο είναι η εταιρεία Αφοι Κομπατσιάρη ΑΕ, το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, που είναι ο ερευνητικός φορέας μαζί με το Εργαστήριο Στατιστικής και Μεθόδων Ποσοτικής Ανάλυσης του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ με υπεργολάβο το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιόνιου Πανεπιστημίου.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και συνοδεύτηκε με γευσιγνωσία, διαδικασία που διοργανώνεται το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να επιλεγούν οι επτά συνταγές που θα βγουν τελικά στην παραγωγή. Δημοσιογράφοι ανέλαβαν τον ρόλο γευσιγνώστη και αξιολόγησαν μία σειρά από πιάτα που ετοίμασε ο σεφ Γιώργος Παλησίδης, όπως αρνάκι λεμονάτο με πουρέ πατάτας από το Μεγάλα Λιβάδια στο Πάικο και πρόβειο γάλα Κολχικού, μουσακά με μελιτζάνες Λαγκαδά, μοσχαρίσιο κιμά Κόκκινης Φυλής και κρέμα από γάλα Λαγυνών, χοιρινό ψαρονέφρι με μέλι Σοχού, σουσάμι και μανιτάρια Ασκού, σουτζουκάκια Λαγκαδά με ρίγανη Μαυρούδας και ρύζι Χαλάστρας αρωματισμένο με πρόβειο βούτυρο συνοδευόμενο από πάπρικα και τζατζίκι Ζαγκλιβερίου, ποικιλία τυριών από την επαρχία Λαγκαδά και ψωμί με δημητριακά και βότανα Θεσσαλονίκης.

Ποιοτικό και ασφαλές φαγητό με καινοτόμο συσκευασία

Όπως ανέφερε ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, Γιώργος Σαμούρης, η ιδέα προέκυψε καθώς, λόγω των συνθηκών ζωής, ο τομέας του έτοιμου φαγητού, που βρίσκεται στα ψυγεία και στις καταψύξεις του σούπερ μάρκετ και χρειάζεται μόνο ζέσταμα, το τελευταίο διάστημα κερδίζει έδαφος. «Αυτό που θέλουμε είναι με τη μακεδονική κουζίνα, με αυτά τα προϊόντα που έχει ειδικά η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, αλλά και ευρύτερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να μπορέσουμε να παραγάγουμε τέτοια προϊόντα, που η εταιρεία θα τα αναδείξει και θα τα βγάλει στην αγορά. Το επενδυτικό σχέδιο στοχεύει στην παραγωγή και προώθηση παραδοσιακών και εμπορικών γαστρονομικών προϊόντων με μία συσκευασία όμως που είναι η καινοτομία του. Είναι βρώσιμη μεμβράνη που θα προέρχεται από το τυρόγαλο, ένα προϊόν που επιβαρύνει το περιβάλλον και προσπαθούμε να το περιορίσουμε. Στη μεμβράνη θα μπουν αρωματικά και θα αποτελεί μέρος της συσκευασίας του τροφίμου που θα είναι και εδώδιμη», ανέφερε.

Οι επιστημονικοί φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα βοηθήσουν την εταιρεία σε όλα τα στάδια, από την παραγωγή μέχρι την προώθηση και την τελική διάθεση του προϊόντος. «Το πρόγραμμα θα βοηθήσει την εταιρεία να ενισχύσει την εξωστρέφειά της και να αναπτύξει επιπλέον κανάλια μάρκετινγκ, για την προώθηση των γαστρονομικών προϊόντων υψηλής ποιότητας. Αυτό θα το πετύχει μέσα από την παραγωγή αυτών των παραδοσιακών έτοιμων εδεσμάτων, τον σχεδιασμό και την παροχή εξειδικευμένης διαχείρισης logistics και μάρκετινγκ, η οποία θα γίνει από το Εργαστήριο Στατιστικής του ΑΠΘ και θα βοηθήσει την επιχείρηση να καθορίσει με σαφήνεια τις αγορές και τις ανάγκες και προτιμήσεις των καταναλωτών, τον τύπο των προϊόντων που θα παράγονται, το στιλ και τη συσκευασία των προϊόντων, τους τρόπους μεταφοράς και αποθήκευσης που διασφαλίζουν τη διατήρηση των συστατικών και την ασφάλεια τόσο των πρώτων υλών, όσο και των τελικών προϊόντων, τις βέλτιστες διαδικασίες διανομής και τις πρακτικές ανταλλαγής πληροφοριών, για μία αποτελεσματική λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας», είπε ο κ. Σαμούρης.

Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η ανάπτυξη ενός σήματος ποιότητας που ταυτόχρονα θα προσδιορίζει την προέλευση των προϊόντων, συμβάλλοντας στην αναγνωρισιμότητά τους. Όπως ανέφερε ο κ. Σαμούρης, μέχρι σήμερα έχουν συλλεγεί από την ομάδα έργου περίπου 70 συνταγές, εκ των οποίων έχουν επιλεγεί 40, ενώ 35 έχουν παρασκευαστεί από τον σεφ Γιώργο Παλησίδη κι έχουν παρουσιαστεί σε γευσιγνωσία. Επτά από αυτές τις συνταγές θα επιλεγούν και θα δοθούν στην εταιρεία για παραγωγή, ενώ ένα από τα προϊόντα θα πιστοποιηθεί ως Ειδική Παραδοσιακή Ιδιότυπη Συνταγή (ΕΠΙΠ), ώστε να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.

«Πάντρεμα» παραγωγής, μεταποίησης και επιστήμης

«Η περιοχή μας έχει προϊόντα, έχει μεταποίηση, έχει έρευνα. Ειδικά ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα είναι ένας φορέας πολύ σημαντικός και στην έρευνα και στην πιστοποίηση μεθόδων και προϊόντων. Όλο αυτό το οικοσύστημα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το στηρίζει με ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο πυλώνας της καινοτομίας είναι ένας από τους τρεις αναπτυξιακούς άξονες της περιφέρειας. Εδώ γίνεται το πάντρεμα της καινοτομίας, της έρευνας, της μεταποίησης, των τοπικών παραγόμενων προϊόντων και σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε καινοτόμα προϊόντα που θα βγουν στην αγορά και θα έχουν την αξία που τους αναλογεί», τόνισε τον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας. Ο ίδιος έκανε ειδική αναφορά στην καινοτομία της βρώσιμης συσκευασίας, τονίζοντας ότι αξιοποιώντας ένα προϊόν που θα πετούσαμε μειώνεται το αποτύπωμα του άνθρακα και περιορίζεται η πλαστική συσκευασία.

Στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την ενίσχυση και αξιοποίηση του πρωτογενή τομέα αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου. «Ο πρωτογενής τομέας της Μακεδονίας είναι πολύ σημαντικός. Μιλάμε για γη μεγάλης παραγωγικής αξίας και δυνατοτήτων και ο σκοπός είναι να μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτός ο θησαυρός μπορεί να γεννήσει θησαυρό σε μία εποχή που επισιτισμός είναι ζητούμενο», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Νίκος Τζόλλας, προανήγγειλε ότι θα χρηματοδοτηθούν και στο μέλλον ανάλογες πρωτοβουλίες. «Στο επόμενο ΕΣΠΑ που προετοιμάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς θα επαναληφθούν τα επενδυτικά σχέδια καινοτομίας που στόχο έχουν τη σύμπραξη των μικρών επιχειρήσεων με τα ερευνητικά ιδρύματα, έτσι ώστε να βγουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Και εφόσον ο πρωτογενής τομέας είναι πρωταθλητής της περιφέρειάς μας, ένα μεγάλο ποσοστό των κονδυλίων θα στραφεί εκεί», είπε χαρακτηριστικά.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Κιλτίδης, ο οποίος σημείωσε πως η Θεσσαλονίκη ξαναμπαίνει στο προσκήνιο λόγω της ανάδειξής της ως επίκεντρο διατροφικό. «Αφού κατανοήσαμε έπειτα από δεκαετίες ότι ο γεωργοδιατροφικός τομέας είναι η ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας, το άνοιγμα είναι μπροστά μας με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, που ούτως ή άλλως είναι πρωταθλήτρια στον πρωτογενή τομέα», ανέφερε.