Skip to main content

Μάχες Σύρων ανταρτών με Κούρδους ενόπλους στη βόρεια Συρία

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης, όταν οι αντάρτες προσπάθησαν να καταλάβουν την ελεγχόμενη από τους Κούρδους την Ταλ Ριφάατ

Σύροι αντάρτες και κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία συγκρούστηκαν στο βόρειο τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 64 άνθρωποι. Το σημείο της σύγκρουσης βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης, όταν οι αντάρτες προσπάθησαν να καταλάβουν την ελεγχόμενη από τους Κούρδους την Ταλ Ριφάατ, με αποτέλεσμα το συριακό αντάρτικο να χάσει 53 άνδρες και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, συμμαχία κουρδικών πολιτοφυλακών και άλλων Σύρων ανταρτών, 11.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες των ανταρτών της συριακής αντιπολίτευσης σε μάχες με τους Κούρδους από την αρχή του εμφυλίου πολέμου, πριν πέντε χρόνια, στη Συρία.

Οι κουρδικές δυνάμεις επεδείκνυαν πτώματα ανταρτών στην ελεγχόμενη από τους ίδιους πόλη Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία.

Από την πλευρά των ανταρτών βρισκόταν και η γνωστή ισλαμιστική οργάνωση Αχράρ Αλ Σαμ. Οι αντάρτες στην περιοχή ενισχύονται από την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

Η συριακή αντιπολίτευση, αλλά και η Τουρκία, έχουν κατηγορήσει τους Κούρδους του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), που ελέγχουν τις κουρδικές πολιτοφυλακές, για άτυπη συμμαχία με το καθεστώς Άσαντ, μολονότι μαζί με τους Κούρδους πολεμούν και ορισμένες τάσεις του συριακού αντάρτικου.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας μάλιστα έχει αποκαλέσει τους Κούρδους του PYD «μισθοφόρους της Ρωσίας», η οποία στηρίζει το καθεστώς Άσαντ.