Skip to main content

Μάρδας: Ελλάδα και οι κύριες στρεβλώσεις της

«Οι πολλές αδυναμίες και οι στρεβλώσεις χρονών ηχούν μοναδικές όχι μόνο σε επίπεδο ΕΕ αλλά και παγκόσμια», είπε ο υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια διαρκή πορεία μετάβασης με τάσεις επιδείνωσης κύριων οικονομικών και κοινωνικών δεικτών της, είπε ο υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μάρδας.

«Οι πολλές αδυναμίες και οι στρεβλώσεις χρονών ηχούν μοναδικές όχι μόνο σε επίπεδο ΕΕ αλλά και παγκόσμια», σημείωσε.

Ολόκληρο το κείμενο του κ. Μάρδα είναι το ακόλουθο:

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια διαρκή πορεία μετάβασης με τάσεις επιδείνωσης κύριων οικονομικών και κοινωνικών δεικτών της. Οι πολλές αδυναμίες και οι στρεβλώσεις χρονών ηχούν μοναδικές όχι μόνο σε επίπεδο ΕΕ αλλά και παγκόσμια.

Αναλυτικότερα, μετά την Ιαπωνία και το Σουδάν είμαστε η τρίτη υπερχρεωμένη χώρα. Στην Ιαπωνία βέβαια το χρέος είναι κατά κύριο λόγο εσωτερικό. Το δημόσιο χρέος μας αγγίζει τα 400 δις ευρώ ή διαφορετικά το 200% του ΑΕΠ. Αυξήθηκε κατά 60 δις ευρώ από το 2019 και μετά. Να υπενθυμίσουμε ότι έως ότου εξοφλήσουμε το 75% των δανείων που έχουμε λάβει από την ΕΕ θα είμαστε σε ένα καθεστώς αυξημένης εποπτείας σύμφωνα με το ονομαζόμενο «πακέτο των δυο μέτρων» (2013) της ΕΕ.

Δεύτερη στρέβλωση, η έκρηξη του ελλείμματος στις εξωτερικές μας σχέσεις. Το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών (εξαγωγές μείον εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών) έχει αγγίξει το εκρηκτικό ύψος των 20 δις ευρώ όταν το 2019 ανερχόταν μόνο στα 2,9 δις ευρώ. Η επιδείνωση του άρχισε το 2020 και συνεχίζει.

Τρίτη στρέβλωση το ιδιωτικό χρέος του ανέρχεται σε 256 δις ευρώ με τις τράπεζες και τα Funds να έχουν τη μερίδα του λέοντος (116 δις ευρώ) και να ακολουθούν οι εφορίες με 80 δις ευρώ. Κατέγραψε αύξηση από το 2019 κατά 40 δις ευρώ.
Τέταρτη στρέβλωση ο χαμηλός ρυθμός αύξησης των εταιρικών επενδύσεων. Σύμφωνα με την έκθεση Πισσαρίδη (2020) το επενδυτικό κενό στις εταιρίες σε σχέση με τον μέσο κοινοτικό ανέρχεται σε 130 δις ευρώ. Παρόμοια εκτίμηση πραγματοποίησε λίγα χρόνια πριν το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Η Αχίλλειος πτέρνα του φαινομένου αυτού εντοπίζεται στη βιομηχανία και στην ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή της στο ΑΕΠ της χώρας. Η αποβιομηχάνιση στην Ελλάδα έχει λάβει τη μορφή λαίλαπας εδώ και χρόνια. Όταν το 1990 στο πλαίσιο μιας ιδιαίτερα ακριβούς πρόβλεψης τονίζαμε την τάση για αποβιομηχάνιση της χώρας ενόψει της εγκαθίδρυσης της Ενιαίας Αγοράς το 1992 ουδείς έδωσε τη δέουσα προσοχή. (βλ. Mardas – Varsakelis, European Economic Review November, 1990).  Και δεν ήμασταν φυσικά οι μόνοι. Το κώδωνα του κινδύνου τον έκρουαν πολλοί. Η πολιτική όμως ηγεσία κώφευε.

Και ενώ η κυβέρνηση αυτή  είχε μια μοναδική ευκαιρία να στρέψει τα χρήματα του «Ταμείου Ανάκαμψης» όπως και του νέου «ΕΣΠΑ 2021-27» στην τόνωση της εγχώριας βιομηχανίας αυτό δεν έγινε.

Η μεγαλύτερη στρέβλωση ή πληγή ορθότερα όμως δεν αφορά οικονομικά μεγέθη αλλά την κοινωνία στο σύνολο της.

Αφορά στη μαζική μετανάστευση των 600 χιλιάδων νέων μας –και όχι μόνο– που ψάχνουν τις τύχες τους σε άλλες χώρες.

Είναι ίσως το σοβαρότερο πρόβλημα της χώρας. Πολλά κράτη αντιμετωπίζουν με δραστικό τρόπο το πρόβλημα του επαναπατρισμού των δικών τους πολιτών που εγκαταστάθηκαν σε άλλες χώρες για διάφορες αιτίες.

Μια άλλη πληγή είναι η υπογεννητικότητα που σε συνδυασμό με το άδειασμα της χώρας από τους νέους μας οδηγεί στο μαράζωμα της Ελληνικής κοινωνίας.

Και το τελευταία στρέβλωση  ως κινητήρα δύναμη πολλών άλλων είναι το σύστημα της παιδείας μας. Χρειάζεται γκρέμισμα και ανοικοδόμηση από τα θεμέλια ενός νέου, εγκαταλείποντας έτσι τις τεχνικές της μπαλωματικής τέχνης που ακολουθείται και η οποία απλώς θρέφει την τεράστια γραφειοκρατία του Υπουργείου Παιδείας.

Οι στρεβλώσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία ψάχνουν για δραστική θεραπεία. Επαναπροσανατολισμός των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, περιορισμός της άκρατης σπατάλης με πρωταγωνιστές την Τοπική αυτοδιοίκηση, αύξηση των εσόδων μέσα από το συμμάζεμα της φοροδιαφυγής, νέες τολμηρές ρυθμίσεις του ιδιωτικού χρέους  και περιορισμός της απώλειας πόρων μέσω της διαφθοράς είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης. Ως προς το τελευταίο, η Διεθνής Διαφάνειας σε παλιότερη μελέτης της τόνιζε το ότι το ετήσιο κόστος της διαφθοράς στην Ελλάδα ανέρχεται σε 14 δις ευρώ περίπου, όσο περίπου οι ετήσιες δόσεις μας για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της χώρας».