Skip to main content

Τεράστια η οικονομική αφαίμαξη από τη μαζική φυγή των νέων Ελλήνων

Στην περίπτωση που ο αριθμός όσων μετανάστευσαν φτάνει στις 400.000, όλοι αυτοί εισφέρουν ετησίως στις χώρες υποδοχής 12,9 δισ. ευρώ

Περισσότεροι από 220.000 Έλληνες, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, έφυγαν από την χώρα, τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κρίσης.

Σύμφωνα με ανεξάρτητες έρευνες, ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάνει και στις 400.000 ή και να τις ξεπερνάει, γεγονός το οποίο – αν ισχύει – δίνει στο φαινόμενο τις διαστάσεις κανονικής... αφαίμαξης.

Πάντως, γεγονός αποτελεί ένα: Ότι όσοι και αν είναι, πρόκειται ως επί το πλείστον, για νέους, καλά καταρτισμένους, επιστήμονες, που αναζητούν αλλού την τύχη τους. Με ό,τι αυτό σημαίνει για την χώρα, η οποία ξεμένει από νέα μυαλά.

Αρκεί να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που ο αριθμός όσων μετανάστευσαν φτάνει στις 400.000, τότε σύμφωνα με έρευνα της Endeavor Greece, όλοι αυτοί εισφέρουν ετησίως στις χώρες υποδοχής 12,9 δισ. ευρώ ενώ συμβάλλουν στις οικονομίες των νέων «πατρίδων» τους με φόρους συνολικού ύψους 9,1 δισ. ευρώ ετησίως.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, προκύπτει στην πραγματικότητα ότι το κυριότερο εξαγωγικό προϊόν της Ελλάδας δεν είναι ούτε τα πετρελαιοειδή, ούτε τα φάρμακα, ούτε το ελαιόλαδο, αλλά το ανθρώπινο κεφάλαιο. Μόνο που στην περίπτωση του ανθρώπινου κεφαλαίου, το παραγόμενο εισόδημα δεν συγκεντρώνεται στην Ελλάδα, καθώς η δραστηριότητα των Ελλήνων του εξωτερικού ωφελεί κατά κύριο λόγο και βραχυμεσοπρόθεσμα τις χώρες υποδοχής