Skip to main content

Με τα κοινωνικά τιμολόγια της ΔΕΗ η επιστροφή του επιδόματος καυσίμων

Αυτό είναι σύμφωνα με πληροφορίες το πιθανότερο ενδεχόμενο για να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της εξομοίωσης από 1/1/2011.
Εξαιρετικά αμφίβολο θεωρείται και είναι το ενδεχόμενο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να προλάβει τελικώς να καταγράψει όλους τους δικαιούχους επιστροφής επιδόματος θέρμανσης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Οπότε, η πιθανότητα να εξομοιωθεί ο φόρος του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνον του πετρελαίου κίνησης από τον Ιανουάριο του 2011 απομακρύνεται.

Από το Μέγαρο Μαξίμου έχει δοθεί σχετική και ξεκάθαρη εντολή: αν δεν προηγηθεί η διακρίβωση των δικαιούχων, το μέτρο δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί. Το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να αναζητηθεί λύση μέσω της ΔΕΗ και των κοινωνικών της τιμολογίων. Αλλά κι αυτό το κριτήριο, μολονότι είναι ισχυρό, δεν θεωρείται από πολλούς ικανό να σώσει την παρτίδα.

Παρ’ όλα αυτά στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν αισιόδοξοι και θεωρούν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα τα καταφέρουν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους στους επόμενους τέσσερις μήνες. Δεν μπορούν, άλλωστε, να κάνουν και διαφορετικά. Με το συγκεκριμένο μέτρο θα εξοικονομήσουν αμέσως περί το 1 δισ. ευρώ κι εμμέσως άλλα 3 δις, από την πάταξη του λαθρεμπορίου των καυσίμων. Κι όπως γίνεται κατανοητό, 4 δις ευρώ, αυτές τις μέρες δεν βρίσκει κανείς εύκολα. Οπότε…