Skip to main content

Με ταχείς ρυθμούς φεύγουν οι Αλβανοί απ' την Ελλάδα

Ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης επιστρέφει στην Αλβανία η πλειοψηφία των μεταναστών από τη γειτονική χώρα που ζούσε και εργαζόταν στη Μαγνησία.

«Επιστροφή στην Αλβανία». Κατ’ αυτόν τον τρόπο μεταφράζεται για την πλειοψηφία των Αλβανών μεταναστών στη Μαγνησία η οικονομική κρίση. Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά των όσων ακούγονται, αφού πριν από ένα δίμηνο είχαν φύγει από τη Μαγνησία 50 οικογένειες Αλβανών για την χώρα τους, ενώ σήμερα αυτός ο αριθμός αυξήθηκε ραγδαία καθώς καταγράφονται 230 οικογένειες που έφυγαν από το νομό, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις με το κλείσιμο των σχολείων, οι οικογένειες Αλβανών που θα φύγουν θα ξεπεράσουν τις 400!

Ο πρόεδρος του Αλβανικού Συλλόγου «Η πρόοδος» κ. Ασίμ Κούκα, δήλωσε στην Aftonomi πως πρόκειται για δεύτερο ξεριζωμό, αφού αναγκάζονται πολλές οικογένειες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μετά από 20 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα.

Η οικονομική κρίση της χώρας έχει οδηγήσει τους τελευταίους μήνες, πολλούς μετανάστες στην ανεργία, ειδικά σε περιοχές όπου η οικονομία στηρίζεται κατά μεγάλο βαθμό στην γεωργία, την οικοδομή και στην κτηνοτροφία. Το χειρότερο, όπως λένε οι ίδιοι, είναι ότι ούτε στην Αλβανία μπορούν να επιβιώσουν καθώς ούτε εκεί μπορούν να βρουν δουλειά, αλλά και επειδή πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζονται ακόμη και στην ίδια τους την πατρίδα ως μετανάστες… αφού πολλά παιδιά αλβανικών οικογενειών, που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα δεν μιλούν καθόλου την αλβανική γλώσσα!

Ο κ. Ασίμ Κούκα, είπε: «Πλέον μιλάμε για μαζική φυγή των αλβανικών οικογενειών. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι με το κλείσιμο των σχολείων θα έχουν φύγει από την Μαγνησία περίπου 400 οικογένειες Αλβανών. Το 85% των Αλβανών μεταναστών που ήρθαν στο Βόλο ασχολούνται με την οικοδομή ενώ οι υπόλοιποι απασχολούνται σε γεωργικές εργασίες. «Αυτή την στιγμή στην οικοδομή υπάρχει πτώση της τάξης του 75%, με δεδομένη αυτή την κατάσταση, δεν μπορούμε να βρούμε ούτε μεροκάματα. Πριν 20 χρόνια που είχα πρωτοέρθει στην Ελλάδα, δεν υπήρχε περίπτωση να θες να δουλέψεις και να μην μπορείς να βρεις».