Skip to main content

Με το βλέμμα στον προϋπολογισμό οι δημοτικές εκλογές στην Ουγγαρία

Το κυβερνών κόμμα «Fidesz» αναμένεται ότι θα εδραιώσει την κυριαρχία του μετά τις δημοτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Ουγγαρία, λίγες μέρες πριν παρουσιαστεί ο προϋπολογισμός του 2011
Το κυβερνών κόμμα «Fidesz» αναμένεται ότι θα εδραιώσει την κυριαρχία του μετά τις δημοτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Ουγγαρία, λίγες μέρες πριν παρουσιαστεί ο προϋπολογισμός του 2011, που θα καταρτισθεί με στόχο να δοθούν διαβεβαιώσεις στους επενδυτές για τη σταθερότητα της οικονομίας της χώρας.

Το κόμμα «Fidesz» εξασφάλισε πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή στις εκλογές του Απριλίου, υποσχόμενο ενίσχυση της οικονομίας και μείωση της φορολογίας.
Ωστόσο τα περιθώρια που έχει στη διάθεσή του έχουν περιοριστεί λόγω της υποχρέωσης για πέσει κάτω από το 3% επί του ΑΕΠ το δημόσιο έλλειμμα.
Οι αγορές είχαν δώσει στην κεντροδεξιά κυβέρνηση περίοδο χάριτος μέχρι τις δημοτικές εκλογές, ώστε στη συνέχεια να επιταχύνει τις διαδικασίες δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Πιθανή αποτυχία να παρουσιαστεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα θα έχει ως συνέπεια να δεχθεί πιέσεις το εθνικό νόμισμα και να αυξηθεί το κόστος δανεισμού. Πάντως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη στο κυβερνών κόμμα είναι πάνω από το 60%.

«Μία κυβέρνηση που αναλαμβάνει το φορτίο να προωθήσει σημαντικές αλλαγές έχει σοβαρή ευκαιρία να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή. Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα στις δημοτικές εκλογές», δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα λιτότητας.