Skip to main content

Μείωση κερδών 39,5% για την Alpha Bank

Συμπεριλαμβανομένου του εκτάκτου φόρου, ύψους 61,9 εκατ. ευρώ, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της Alpha Bank ανήλθαν σε ζημίες 10,4 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank στο πρώτο τρίμηνο του 2010 ανήλθαν σε 51,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 39,5% σε ετήσια βάση επηρεασμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων της τράπεζας, από τη συνεχιζόμενη επιδείνωση του επιχειρηματικών συνθηκών στην Ελλάδα και στη ΝΑ Ευρώπη. Συμπεριλαμβανομένου του εκτάκτου φόρου, ύψους 61,9 εκατ. ευρώ, που επέβαλαν οι αρχές στα κέρδη του 2009, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ανήλθαν σε ζημίες 10,4 εκατ. ευρώ.

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών ανήλθαν σε 45,6 δισ. ευρώ. Στο τέλος Μαρτίου 2010, τα υπόλοιπα των καταθέσεων ανήλθαν σε 41,5 δισ. ευρώ (+1,1%). Οι καταθέσεις στην Ελλάδα παρουσίασαν μείωση 0,8% και ανήλθαν σε 34,1 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην επιβολή έκτακτης φορολόγησης στις επιχειρήσεις, καθώς και στην προσαρμογή των ταμειακών αποθεμάτων των επιχειρήσεων στο νέο περιβάλλον οικονομικής ύφεσης. Επιπλέον, η ανησυχία για την εξέλιξη των ελληνικών δημοσιονομικών μεγεθών οδήγησε πελάτες που δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο της ναυτιλίας, να μεταφέρουν μέρος της ρευστότητάς τους εκτός Ελλάδος, επισημαίνει η Alpha Bank.

Οι χορηγήσεις προ απομειώσεων αυξήθηκαν κατά 2,3% και διαμορφώθηκαν σε 53,3 δισ. ευρώ έναντι 52,2 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου του 2009. Η εξέλιξη αυτή προήλθε κυρίως από την αύξηση των χορηγήσεων στην Ελλάδα κατά 2,5% ετησίως και από την αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου στη ΝΑ κατά 3% σε ετήσια βάση. Οι νέες εκταμιεύσεις προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα, τα οποία ανήλθαν σε 1.305 εκατ. ευρώ και 288 εκατ. ευρώ αντιστοίχως στο πρώτο τρίμηνο, καταδεικνύουν, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, την υπεύθυνη εταιρική κοινωνική στάση της τράπεζας κατά τη δύσκολη αυτήν περίοδο.

Το πρώτο τρίμηνο του 2010, τα κέρδη προ φόρων της λιανικής τραπεζικής διαμορφώθηκαν σε 22,8 εκατ. ευρώ, έναντι 18,5 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Στη στεγαστική πίστη, ο ρυθμός αυξήσεως αποκλιμακώθηκε περαιτέρω στο 0,7%, καθώς τα υπόλοιπα ανήλθαν σε 11,3 δισ. ευρώ, με την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της οικονομίας να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Τα υπόλοιπα καταναλωτικών δανείων ανήλθαν σε 3,7 δισ. ευρώ, με τον ρυθμό αυξήσεως να επιβραδύνεται σε 2,6%. Επίσης, τα δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις (με πιστωτικό όριο έως 1 εκατ. ευρώ) επεκτάθηκαν κατά 0,9%, ενώ τα δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσεις (με πιστωτικό όριο κάτω των 150 χιλ. ευρώ) κατέγραψαν αύξηση 6,1%. Στον τομέα δανειοδοτήσεως μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μέχρι το τέλος Απριλίου 2010, είχαν υποβληθεί στην Τράπεζα (στον δεύτερο κύκλο εγγυοδοσιών) 3.757 αιτήματα που αφορούσαν χρηματοδοτήσεις ύψους 277 εκατ. ευρώ, που έχουν ήδη εγκριθεί από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) και βρίσκονται στο στάδιο εκταμιεύσεως.

Τα κέρδη προ φόρων στην ΝΑ Ευρώπη διαμορφώθηκαν σε 13,1 εκατ. ευρώ (- 52,5%). Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος αναφέρει ότι «με τη συμμετοχή της στο κοινό πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ, η Ελλάδα εξασφαλίζει την εφαρμογή της δημοσιονομικής εξυγιάνσεως και των διαρθρωτικών εκείνων αλλαγών που θα επιτρέψουν στη χώρα να επιβεβαιώσει τη σημαντική θέση της στη ΝΑ Ευρώπη, καθώς και τον ρόλο της ως σημείο προσβάσεως προς τις οικονομίες της Ανατολής. Η Alpha Bank, ως βασικός παράγοντας της πραγματικής οικονομίας στην περιοχή, αναμένει να ωφεληθεί δυναμικά, καθώς η οικονομία θα προσεγγίζει την αναστροφή της σε θετική πορεία».