Skip to main content

Μείωση του ελλείμματος ζητεί από την Ιταλία το ΔΝΤ

Την μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, προκειμένου να καταστήσει την οικονομία της πιο ανταγωνιστική ζητεί από την Ιταλία το ΔΝΤ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, προκειμένου να καταστήσει την οικονομία της πιο ανταγωνιστική, ζητάει από την Ιταλία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί επίσης ότι ο τραπεζικός κλάδος στη χώρα ενδέχεταινα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση, αν και ταυτόχρονα επαινεί την απόφασητης Ιταλίας να μην «παρασυρθεί» σε μεγάλες δαπάνες μέσω πακέτωνστήριξης κατά τη διάρκεια της κρίσης, τα οποία θα είχαν «εκτοξεύσει» τοδημόσιο χρέος που ήδη κινείται στα επίπεδα του 115% επί του ΑΕΠ.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το σχέδιο της Ιταλίας να μειώσει το έλλειμμααπό το 5,3% του ΑΕΠ που ήταν πέρσι, χαμηλότερα από το 3% έως το 2012βασίζεται σε «αισιόδοξες» υποθέσεις ανάπτυξης και περιορισμένεςλεπτομέρειες.

«Παρά το γεγονός ότι η δημοσιονομική της στάση ήταν η κατάλληλη κατά τηδιάρκεια της κρίσης, οι προσπάθειες πρέπει πλέον να επικεντρωθούν στημείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος», ανέφερε το ΔΝΤ, προσθέτονταςότι η προσαρμογή πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω της μείωσης των δαπανώνκαθώς το φορολογικό βάρος είναι ήδη μεγάλο.

Δεν είναι όμως μόνο η Ιταλία που βρίσκεται αυτό τον καιρό στο «μικροσκόπιο» του ΔΝΤ, καθώς χθες ο οργανισμός χαρακτήρισε «ήπια αλλάκαι εύθραυστη» την ανάκαμψη της Γερμανίας, υποβαθμίζοντας παράλληλα τιςπροβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας τηςΕυρωζώνης.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι αναφορικά με το «ελληνικό ζήτημα» ο επικεφαλήςτου ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος- Καν, δήλωσε χθες ότι το Διεθνές ΝομισματικόΤαμείο θα είναι αυτό που θα θέσει τους όρους ενδεχόμενης βοήθειας προςτην Ελλάδα, στην περίπτωση που η χώρα το ζητήσει.