Skip to main content

Μενδώνη για ομόφυλα ζευγάρια: Η θέση της κυβέρνησης πρέπει να είναι συμπαγής

Η υπουργός Πολιτισμού σχολίασε, μεταξύ άλλων, πως η κοινωνία ωριμάζει και πρέπει να βγει ενισχυμένη και όχι διχασμένη από ένα τέτοιο νομοθέτημα

Επί του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια τοποθετήθηκε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στη διάρκεια συνέντευξής της στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Νομίζω ότι η κοινωνία έχει ωριμάσει σε πάρα πολλά πράγματα. Είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν είναι εύκολο. Είναι προφανές ότι οι αποκλίνουσες απόψεις είναι αναμενόμενες και χρειάζεται συζήτηση και εξήγηση των θέσεων εκατέρωθεν. Εγώ θα επαναλάβω αυτό το οποίο και χθες ελέχθη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Να περιμένουμε να δούμε πώς θα αναπτύξει ο πρωθυπουργός τη θέση του γι’ αυτό το θέμα και από εκεί και πέρα να τοποθετηθούμε» ανέφερε η κ. Μενδώνη.

Το θέμα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και ενσυναίσθηση, επισήμανε η κ. Μενδώνη, «αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά, τα οποία σήμερα στερούνται δικαιωμάτων τα οποία έχουν τα υπόλοιπα παιδιά».

«Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να το δούμε με πολύ μεγάλη προσοχή. Είναι επί της ουσίας, μια αδικία η οποία γίνεται. Επομένως, χωρίς φανατισμούς και με ψυχραιμία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις όποιες προτάσεις, έτσι ώστε η κοινωνία να βγει ενισχυμένη μέσα από ένα τέτοιο νομοθέτημα και όχι διχασμένη» συμπλήρωσε η υπουργός.

Ερωτηθείσα τι θα γίνει με τους διαφωνούντες εντός του κυβερνητικού σχήματος, η κ. Μενδώνη δήλωσε «αυτό είναι κάτι το οποίο θα το καθορίσει ο πρωθυπουργός. Προφανώς ο καθένας από τους υπουργούς έχει δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του, αλλά εν τέλει η θέση της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι συμπαγής. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, μιλώ ευρύτερα».

Σχετικά με το αναστηλωμένο Ανάκτορο των Αιγών, το οποίο εγκαινίασε προ ολίγων ημερών ο πρωθυπουργός, η κ. Μενδώνη τόνισε πως το συγκεκριμένο μνημείο είναι από τα σημαντικότερα που έχουμε στην επικράτειά μας και από άποψη επιστημονική, αρχαιολογική, ιστορική και από άποψη αναπτυξιακή.

Πριν δέκα χρόνια, από το 2014 που ξεκίνησε η αναστήλωση, στο χώρο εκείνο ήταν ένας ερειπιώνας, περιέγραψε η κ. Μενδώνη. Είχαν γίνει ανασκαφές δεκαετίες πριν, είχε γίνει συστηματική ανασκαφική δουλειά και εντοπισμού αρχιτεκτονικών μελών από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, όμως όλα ήταν στο έδαφος, ανέφερε η υπουργός, και αυτό το οποίο έγινε είναι ο ερειπιώνας να μεταβληθεί και να μετεξελιχθεί σε μνημείο, δίνοντας εντυπωσιακά στοιχεία και για την αρχιτεκτονική, για την ιστορία και για την κοινωνία της Μακεδονίας του Φιλίππου Β’.

«Είναι σίγουρα ένα μνημείο το οποίο καθορίζει και την ιστορία της αρχιτεκτονικής, αλλά και την ιστορία της Μακεδονίας και της Ελλάδας γενικότερα. Καταρχήν, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, την ημέρα των εγκαινίων, είναι το μεγαλύτερο οικοδόμημα της κλασσικής Ελλάδος. Είναι ένα οικοδόμημα 15.000 τετραγωνικών μέτρων με τον περιβάλλοντα χώρο του φτάνει στα 25.000 τετραγωνικά και για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, για να είναι πιο εύκολο να το καταλάβουμε, σας λέω ότι το Μουσείο της Ακρόπολης είναι 15.000 τετραγωνικά, για να καταλάβουμε περίπου το μέγεθός του. Αυτό λοιπόν το οικοδόμημα, πέρα από την έκτασή του, συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία τα οποία ήταν γνωστά στην αρχιτεκτονική, όχι μόνο από την περιοχή της Μακεδονίας, αλλά και από τη νότια Ελλάδα» συμπλήρωσε η κ. Μενδώνη, σημειώνοντας πως αποτελεί το πρότυπο μιας σειράς οικοδομημάτων που ακολουθούν στα επόμενα χρόνια, στον ελληνιστικό πλέον κόσμο.

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο έχει και η αναπτυξιακή διάσταση του συγκεκριμένου έργου, το οποίο ολοκληρώθηκε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και με την υποστήριξη όλου του Υπουργείου ώστε να ολοκληρωθεί στον ταχύτερο δυνατό χρόνο, το οποίο έχει έναν πολύ υψηλό προϋπολογισμό, της τάξης των 20 εκατομμυρίων ευρώ, ανέφερε ακόμα η κ. Μενδώνη.
 
«Είναι μια μεγάλη επένδυση που έκανε η ελληνική πολιτεία και σωστά την έκανε και θα έχει αναπτυξιακά και οικονομικά αποτελέσματα στην ευρύτερη περιοχή. Διότι μαζί με το Μουσείο των Τάφων, μαζί με το πάρκο των Τημενιδών, το οποίο αποδώσαμε το 2021, δηλαδή την ταφική συστάδα, μαζί με το κυρίως κτίριο του Μουσείου, το οποίο εγκαινίασε ο πρωθυπουργός το Δεκέμβριο του 2022, το Ανάκτορο έρχεται να δημιουργήσει ένα πάρα πολύ σημαντικό και ισχυρό πολιτιστικό πόλο για τις Αιγές, προφανώς για την ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας και εν τέλει για όλη τη Βόρειο Ελλάδα» τόνισε η υπουργός.

Σχετικά με την θέση που έχει διατυπώσει η κ. Αρβελέρ για τον τάφο του Φιλίππου Β’, όπου υποστηρίζει ότι ενταφιασμένος εκεί είναι στην πραγματικότητα ο Μέγας Αλέξανδρος, η κ. Μενδώνη, κληθείσα να κάνει κάποιο σχόλιο, επισήμανε καταρχήν πως η κ. Αρβελέρ είναι «από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες τις οποίες έχουμε και της οφείλουμε πάρα πολλά».

«Έχει καταθέσει την επιστημονική της άποψη. Υπάρχει λόγος, αντίλογος και άλλες απόψεις έχουν εκφραστεί περί του συγκεκριμένου ευρήματος και κατά πόσον αποδίδεται στον Φίλιππο Β’ ή σε κάποιον άλλον. Νομίζω ότι και αυτά, στο μέλλον είναι θέματα για τα οποία θα πάρει θέση και θα δώσει την ερμηνεία της, την τελική ερμηνεία, πάλι η επιστημονική κοινότητα. Η κ. Αρβελέρ δεν είναι μια τυχαία επιστήμων. Είναι μια πάρα πολύ ισχυρή προσωπικότητα. Έχει τα επιχειρήματά της, τα οποία τα έχει δημοσιοποιήσει τελευταία, ισχυρά και θεωρώ ότι θα αποτελέσουν μέρος του επιστημονικού διαλόγου» είπε καταλήγοντας η υπουργός.