Skip to main content

Μενέντεζ από Κύπρο: Σοβαρή η απειλή της Τουρκίας για προσάρτηση των Κατεχομένων

«Μέχρι σήμερα 40.000 τουρκικά στρατεύματα κατέχουν παράνομα 36% της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθιστώντας την ένα από τα πιο στρατιωτικοποιημένα μέρη στον κόσμο», ανέφερε ο Αμερικανός Γερουσιαστής

Στην πρόσφατη επίθεση κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη στην Πύλα και την απειλή προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία στάθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, σε ομιλία του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς, στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας.

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής είπε πως οι σχέσεις ΗΠΑ και Κύπρου βρίσκονται σε μια ιστορική καμπή. «Η σχέση μας δεν ήταν ποτέ άλλοτε καλύτερη», ανέφερε και κάλεσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να καταστήσει την επίλυση του Κυπριακού μια από τις ύψιστες προτεραιότητες της εξωτερικής του πολιτικής της διακυβέρνησής του.

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ επέκρινε την πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για «πράξεις ενός απολυταρχικού ηγέτη» ενώ παρότρυνε τον Γ.Γ του ΟΗΕ να διορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο για να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

«Μέχρι σήμερα 40 χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα κατέχουν ακόμη παράνομα 36% της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθιστώντας την ένα από τα πιο στρατιωτικοποιημένα μέρη στον κόσμο», ανέφερε ο Μενέντεζ. «Είναι για αυτό, που λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη την απειλή τουρκικής προσάρτησης της κατεχόμενης περιοχής», υπογράμμισε.

Ο Μενέντεζ προειδοποίησε ότι «πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση γιατί ο Ερντογάν μπορεί να αλλάξει γνώμη οποιαδήποτε στιγμή. Ειδικά όσον αφορά την επιθετικότητά του κατά της Κύπρου».

Αναφερόμενος στα γεγονότα στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, ο Αμερικανός Γερουσιαστής σχολίασε χαρακτηριστικά «προσπαθούσαν να κατασκευάσουν έναν δρόμο στην νεκρή ζώνη για την οποία υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία και στην οποία δεν έχουν κανένα δικαίωμα να βρίσκονται».

«Αλλά ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε κάτι για να το αποτρέψει αυτό; Oχι. Τίποτα απολύτως», συνέχισε ο Μενέντεζ. «Για εμάς που νοιαζόμαστε βαθιά για την ασφάλεια και την ακεραιότητα της Ανατολικής Μεσογείου αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό», επεσήμανε ο Αμερικανός Γερουσιαστής.

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ χαιρέτισε τους σύνεδρους στα ελληνικά λέγοντάς τους «Καλησπέρα σας» και στο τέλος τους είπε «Ευχαριστώ». Σημείωσε μάλιστα πως η μητέρα της συζύγου του γεννήθηκε στη Λευκωσία και είπε πως αυτός και η σύζυγός του είναι πολύ χαρούμενοι που βρίσκονται και πάλι στην Κύπρο. «Είναι υπέροχο να βρισκόμαστε στη μια και μοναδική πρωτεύουσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη Λευκωσία», ανέφερε.

Με πληροφορίες από Καθημερινή Κύπρου