Skip to main content

Μένει χωρίς... κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Θεσσαλονίκης

Από τα 45 μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής αποχωρούν περίπου 30! Σχεδόν το μισό ψηφοδέλτιο αλλάζει. Ποιοι πηγαίνουν ΛΑΕ, ποιοι μένουν «ορφανοί».

«Ρετάρει» ο ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Θεσσαλονίκης. Το κόμμα κινδυνεύει να μείνει χωρίς Νομαρχιακή Επιτροπή λόγω αποχωρήσεων, καθώς από τα 45 μέλη -εφόσον οριστικοποιήσουν την πρόθεσή τους για αποχώρηση και τα μέλη της «Κίνησης των 53»- μένουν περίπου δέκα έως δώδεκα!

Ήδη το πρόβλημα συζητείται εντόνως στη Θεσσαλονίκη, αφού υπάρχουν οι δεδομένες αποχωρήσεις των μελών της Αριστερής Πλατφόρμας που πηγαίνουν στη Λαϊκή Ενότητα και είναι περίπου 15 και των τεσσάρων μελών της ΚΟΕ, που έφυγαν νωρίτερα (δεν έχουν δηλώσει ότι συντάσσονται με τη ΛΑΕ).

Από εκεί και πέρα περισσότερα από δέκα είναι τα μέλη της «Κίνησης των 53», οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει επίσημη αποχώρηση από το κομματικό όργανο, αλλά πλέον εκφράζουν την πρόθεσή τους να το κάνουν ανοιχτά.

Η «Κίνηση των 53», που είναι και η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Θεσσαλονίκης, θεωρούν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να στηρίζουν τα κομματικά όργανα ή να είναι υποψήφιοι βουλευτές, παρά το γεγονός ότι ανήκουν στους λεγόμενους «προεδρικούς».

Η αιτία είναι πρωτίστως το γεγονός ότι «το κόμμα αγνοήθηκε» στις περισσότερες αποφάσεις της κυβέρνησης που το αφορούν, αλλά και στις κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα.

Τα παράπονά τους τα γνωστά μέλη της «Κίνησης των 53» τα έχουν εκφράσει πολλάκις όλο αυτό το διάστημα με συγκεκριμένη αρθρογραφία και τα έχουν πει και στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόθεσή τους δεν είναι να προσχωρήσουν στη ΛΑΕ, αλλά πιθανώς να παραμείνουν απλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, δίχως κομματικές αρμοδιότητες. Αυτό όμως επιφέρει σημαντικότατες αλλαγές στη λειτουργία του κόμματος στη Θεσσαλονίκη.

Το μείζον θέμα για τα μέλη της «Κίνησης των 53» είναι ότι δεν πήγε ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνέδριο, όπως προέβλεπε η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. «Αγνοήθηκε και το κόμμα και τα όργανα. Δεν είναι δυνατό να πάμε σε εκλογές με... γραμμή μνημόνιο», έλεγαν στελέχη της «Κίνησης των 53» στη Voria.gr.

Ψηφοδέλτιο

Εφόσον η απόφαση αυτή επισημοποιηθεί, τότε όλη η δομή του κόμματος αλλάζει σε αυτή την προεκλογική περίοδο και είναι άγνωστο αν προλαβαίνει να οργανωθεί.

Από την άλλη δραματική θα είναι η αλλαγή και στο ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης. Η αποχώρηση της δεύτερης σε σταυρούς Δέσποινας Χαραλαμπίδου (ανήκει στην Αριστερή Πλατφόρμα) για τη ΛΑΕ και της έβδομης Γιάννας Γαϊτάνη (ανήκει στη ΔΕΑ), με προορισμό επίσης τη ΛΑΕ βγάζουν δυο εν ενεργεία βουλευτές από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Θεσσαλονίκης, που μάλιστα είχαν εκλεγεί και στην προηγούμενη Βουλή και άρα αποδεδειγμένα έχουν σημαντική επιρροή στο εκλογικό σώμα.

Οι επιλογές που θα γίνουν για την αντικατάσταση των δυο βουλευτίνων έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς ήδη έχουν εκφραστεί διάφορες αντιδράσεις στο άκουσμα των πρώτων ονομάτων που φημολογείται ότι θα επιλεγούν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δημήτρης Μάρδας, που άσκησε υπουργικά καθήκοντα συζητείται ότι μπορεί να είναι στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου της Α' Θεσσαλονίκης, στη θέση της κ. Χαραλαμπίδου, ενώ θέση και μάλιστα εκλόγιμη μπορεί να έχει και ο κ. Γιάννης Μυλόπουλος, παρότι είναι στην προεδρία της ΕΡΤ3, συγκεντρώνοντας από τους κομματικούς ακόμη περισσότερες αντιδράσεις.

Εφόσον πραγματοποιήσουν την «απειλή» τους να αποχωρήσουν και τα μέλη της «Κίνησης των 53», τότε φεύγουν κι άλλοι υποψήφιοι από το ψηφοδέλτιο, που μπορεί να μην εξελέγησαν, αλλά συγκέντρωσαν μεγάλο αριθμό ψήφων, όπως ο Χρήστος Λάσκος (ένατος) και ο Αλέξης Μπένος (δέκατος). Στην Αριστερή Πλατφόρμα θεωρείται ότι ανήκει και η όγδοη σε σταυρούς (πρώτη επιλαχούσα...) στην Α' Θεσσαλονίκης, Κυριακή Μάλαμα, η οποία επίσης είναι πιθανό (δεν έχει επιβεβαιωθεί) ότι θα αποχωρήσει, ενώ στην «Κίνηση των 53» ανήκει και η Κατερίνα Νοτοπούλου (16η), που επίσης δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της.

Στο ψηφοδέλτιο του προηγούμενου Ιανουαρίου περιλήφθηκαν και δυο μέλη των Οικολόγων Πράσινων, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και η Ελεονώρα Ζώτου, που είναι υπό συζήτηση τι θα κάνουν αυτή τη φορά.

Συνεπώς, το ψηφοδέλτιο των 20 ατόμων αναμένεται να αλλάξει ριζικά και εφόσον δεν υπάρχει (ουσιαστικά) Νομαρχιακή Επιτροπή είναι πρόδηλο ότι οι αποφάσεις για τη στελέχωσή του θα ληφθούν κεντρικά, κάτι που δεν αρέσει σε κανένα μέλος του κόμματος στη Θεσσαλονίκη.

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι τα στελέχη της «Κίνησης των 53» που θα αποχωρήσουν δε θα προσχωρήσουν στη ΛΕΑ, τουλάχιστον όχι μαζικά.

Η συγκατοίκηση

Χωρίς αλλαγές πάντως λειτουργεί το κόμμα στην οδό Εγνατία, αλλά η συγκατοίκηση πλέον αρχίζει να είναι... περίεργη. Από τη μια είναι τα στελέχη της Νομαρχιακής στον τρίτο όροφο, όπου δεν έχει αλλάξει τίποτα, αλλά είναι γνωστό ότι εκεί κατοικοεδρεύουν τα μέλη της «Κίνησης των 53» κι από την άλλη είναι τα γραφεία των βουλευτών στον τέταρτο όροφο, όπου συγκατοικούν βουλευτές και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ. Όχι πάντως για πολύ, καθώς μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η ΛΑΕ να μετακομίσει στα δικά της γραφεία, λίγα μέτρα πιο μακριά στον ίδιο δρόμο...