Skip to main content

Λήξη συναγερμού - Μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι

Η βόμβα μεταφέρεται με ειδικά οχήματα και με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας στο πεδίο βολής Ασκού - Προφήτη.

«Τέλος καλό όλα καλά», με τη φράση αυτή ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σήμανε τη λήξη της διαδικασίας απενεργοποίησης και απομάκρυνσης της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που βρέθηκε στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Αυτό σημαίνει ότι οι χιλιάδες κάτοικοι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους το πρωί, προκειμένου να ολοκληρωθεί με ασφάλεια η εξουδετέρωση της βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ήδη από τις 15.00 ο ΟΑΣΘ εκτελεί τα ειδικά δρομολόγια, ενώ απο τις 14.00 είχε ξεκινήσει και η λειτουργία των ΚΤΕΛ.

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι πλέον η βόμβα μήκους ενάμιση μέτρων και 170 κιλών, φορτώθηκε πλέον στο ειδικό όχημα και με πομπή συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων μεταφέρεται στο πεδίο βολής Ασκού Προφήτη.

Ο ίδιος τόνισε ότι η απομάκρυνση των πολιτών ήταν επιβεβλημένη για την ασφάλειά τους. Όλα πήγαν με βάση το σχέδιο που καταρτίστηκε. «Όλα δούλεψαν ρολόι, όλα έγιναν μέσα στο χρόνο που είχαμε προβλέψει, στο τετράωρο», σημείωσε ο περιφερειάρχης.

 

 

«Ήταν μια πραγματικά πρωτόγνωρη επιχείρηση για τα ελληνικά δεδομένα. Είναι μια επιχείρηση για την οποία υπήρξε υποδειγματική οργάνωση και συνεργασία και συγκεκριμένο, ολοκληρωμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο. Κύλησαν όλα ομαλά και το σχέδιό μας υλοποιήθηκε στο ακέραιο», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Έκανε λόγο για πρωτόγνωρη επιχείρηση, κατά την οποία σε κανένα στάδιο δεν υπήρξε απολύτως καμιά παρέκκλιση από το αρχικό σχέδιο, κάτι που ίσως φαντάζει επίσης πρωτόγνωρο στη χώρα μας, όπως τόνισε.
Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες, αλλά και τα ΜΜΕ για τη συνεργασία τους, με ειδική αναφορά στους τρεις δημάρχους (Κορδελιού – Ευόσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Δέλτα), στην αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και ειδικά στο Στρατό και την ΕΛΑΣ.

«Καταλαβαίνω ότι υπήρξε αρκετή ταλαιπωρία για τους κατοίκους της περιοχής, όμως –όπως εξηγεί και ο Στρατός- η απομάκρυνση αυτή ήταν επιβεβλημένη για την ασφάλειά τους», είπε ο κ. Τζιτζικώστας και τόνισε: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι εδώ. Υπερασπίζεται, διασφαλίζει και εγγυάται την ασφάλεια όλων των πολιτών».


Ο εκπρόσωπος του Στρατού, Νίκος Φανιός, ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους για την υποδειγματική συνεργασία. Η επιχείρηση είπε ότι έγινε από την ομάδα ΤΕΝΞ της Θεσσαλονίκης, με την επίβλεψη του επικεφαλής του Τάγματος που ήρθε από την Αθήνα. Ο Στρατός σχεδιάζει σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας και στη βάση των διαδικασιών από τα εγχειρίδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και σχεδιάζεται στη βάση του χειρότερου σεναρίου. Γι’ αυτό είπε ο κ. Φανιός ότι ελήφθησαν όλα αυτά τα μέτρα. Το προσωπικό του Στρατού έχει εμπειρία και εκπαίδευση και στο εξωτερικό.

Ο κ. Φανιός είπε ότι η πρώτη φάση απενεργοποίησης και απομάκρυνσης ολοκληρώθηκε και απομένει η δεύτερη φάση της εξουδετέρωσης, που δε θα είναι μια έκρηξη τεράστια όπως φαντάζονται πολλοί. Η δράση αυτή είναι μία από τις κοινωνικές δράσεις του Ελληνικού Στρατού και των Ενόπλων Δυνάμεων. Συμμετέχουμε ενεργά σε δεκάδες δράσεις, χωρίς επιπτώσεις στην επιχειρησιακή μας αποστολή, τόνισε.


Η βόμβα είναι αμερικανικής προέλευσης εξωτερικά διαβρωμένη με τον πυροδοτικό μηχανισμό όμως σε πολύ καλή κατάσταση, που εγκυμονούσε παραπάνω κινδύνους, είπε ο κ. Φανιός. Χρειάστηκε μόλις μια επιτυχής προσπάθεια, σημείωσε. Παρόμοιες βόμβες έχουν εξουδετερωθεί και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», σημείωσε.

«Αν βρισκόταν άνθρωπος στα 1.900 μέτρα και τον χτυπούσε ένα θραύσμα θα πέθαινε κι αυτό δικαιολογεί απολύτως τη μεγάλη κινητοποίησή μας. Ο φόρος αίματος αυτής της μονάδας είναι τεράστιος από το 1954 που δημιουργήθηκε, καθώς χάθηκαν 31 μέλη της. Σε όλα αυτά τα χρόνια η ομάδα αυτή καθάρισε 800.000 στρέμματα από 450.000 νάρκες και 800.000 χειροβομβίδες. Ο κίνδυνος ήταν μεγάλος και η κινητοποίηση άξιζε τον κόπο», είπε ο κ. Φανιός.

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και τα ΜΜΕ που συνέδραμαν σε αυτή την πρωτόγνωρη επιχείρηση. «Πλέον υπάρχει καταρτισμένο πλήρες σχέδιο δράσης για όλη τη χώρα και για την κινητοποίηση όλων των φορέων», είπε.

Ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, συνεχάρη κι αυτός με τη σειρά του όλους τους φορείς για την επιτυχή κατάληξη, αλλά και τους πολίτες για την άψογη συνεργασία και το χιούμορ τους, που βοήθησε να μην υπάρξει πανικός. Ο κ. Σούλας εμφανίστηκε ανακουφισμένος για την ευτυχή εξέλιξη της επιχείρησης.

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, τόνισε πως γι’ ακόμη μια φορά ο Στρατός απέδειξε ότι είναι δικαιολογημένη η εμπιστοσύνη που του έχουν όλοι οι πολίτες. Ευχαρίστησε επίσης τους πολίτες του δήμου του για την πειθαρχία και τη συνέπειά τους, αλλά και προσωπικά τον κ. Τζιτζικώστα, την κ. Πατουλίδου και τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το άψογο σχέδιο και οργάνωση της επιχείρησης. Επίσης, ευχαρίστησε τον ΟΑΣΘ για τη συνέπεια των δρομολογίων.
Το κόστος για το δήμο Κορδελιού – Ευόσμου έφτασε σε περίπου 9.000 ευρώ και για το δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης μόλις 980 ευρώ.