Skip to main content

Βαριά χτυπημένοι επιστρέφουν από την πΓΔΜ στην Ειδομένη οι μετανάστες

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οργανώσεων στην Ειδομένη, το τελευταίο δεκαήμερο έχει καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων βίας σε βάρος των μεταναστών

Τραυματισμένοι επιστρέφουν στην Ειδομένη δεκάδες μετανάστες, οι οποίοι επιχειρούν να περάσουν παράνομα στην πΓΔΜ. Τα περιστατικά ξυλοδαρμού από την αστυνομία και τον στρατό της γείτονος είναι πλέον καθημερινά. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις οργανώσεων και εθελοντών που βρίσκονται στην Ειδομένη, το τελευταίο δεκαήμερο έχει καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων βίας σε βάρος των μεταναστών.

Την περίοδο αυτή γίνεται καταγραφή των περιστατικών από τους Γιατρούς του Κόσμου, οι οποίοι υποδέχονται τους τραυματισμένους μετανάστες. Σύμφωνα ωστόσο με ανεπίσημα στοιχεία, που δημοσίευσε το vice.com καταγράφηκαν από τους Γιατρούς του Κόσμου τον μήνα Νοέμβριο συνολικά 50 περιστατικά βίας σε βάρος μεταναστών, ενώ τον Δεκέμβριο τα περιστατικά έφθασαν τα 214.

Τα περιστατικά με τους ξυλοδαρμούς είχαν παρουσιαστεί από την πρώτη στιγμή που τα Σκόπια έκλεισαν τα σύνορα στους μετανάστες που κατάγονται από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (Ιράν, Παλαιστίνη, Μαρόκο, Τυνησία, Αλγερία κ.α.). Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο με τους μετανάστες, οι οποίοι φέρονται να πέφτουν θύματα ξυλοδαρμών από την πλευρά των Σκοπίων, έχει ενταθεί. Είναι χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες με ανθρώπους να επιστρέφουν στο ελληνικό έδαφος γεμάτοι τραύματα και μώλωπες.

Ειδικά τα βράδια όσοι επιστρέφουν, είναι βαριά χτυπημένοι, ενώ κάποιοι καταγγέλλουν ότι τους απείλησαν με πιστόλι. Η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στο Νοσοκομείο Κιλκίς, Αναστασία Χαματίδου, είπε στο VICE ότι τον τελευταίο καιρό «το νοσοκομείο απασχολεί τουλάχιστον ένα περιστατικό ξυλοδαρμού καθημερινά».

Όπως καταγγέλλουν οι επιθέσεις γίνονται κυρίως τις βραδινές ώρες, ενώ οι ίδιοι ξαποσταίνουν μέσα στο δάσος, όπου έχουν καταφύγει. «Το έγκλημα μας είναι ότι είμαστε από το Πακιστάν» ανέφερε ένας από τους μετανάστες στο aquaplanet.gr και στον δημοσιογράφο Αντώνη Ρεπανά. «Όταν μας βρήκαν μέσα στο δάσος, άρχισαν να μας χτυπούν δίχως να ξέρουμε γιατί.  Γελούσαν και μας δέρνανε με γκλοπ. Στα χέρια στην πλάτη, στα πόδια, μόνον στο πρόσωπο και στο κεφάλι δεν μας χτυπούσαν» συμπλήρωσε.

«Μας χτυπούσαν χωρίς λόγο» ανέφερε ένας Ιρανός, ενώ η Σαρμίν περιέγραψε τις στιγμές που έζησε. «Ήμασταν τέσσερις νύχτες και πέντε μέρες μέσα στο δάσος.  Προσπαθούσαμε να φτάσουμε στα σύνορα με την Σερβία αλλά δεν τα καταφέραμε.  Είχαμε χαθεί.  Το πρωί ενώ κοιμόμασταν, μας περικύκλωσαν και άρχισαν να μας χτυπούν.  Πριν ακόμη ξυπνήσουμε καλά καλά».

φωτογραφίες και video από aquaplanet.gr