Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018
x

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΡΥΠΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΞΙ ΖΗΤΑ Ο ΣΕΑΑ

Μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος ζητά να γίνεται καλύτερος έλεγχος στα ΚΤΕΟ και να παρασχεθούν κίνητρα για χρήση εναλλακτικών καυσίμων.

Τη λήψη μέτρων για την μείωση των ρύπων που εκπέμπουν τα ταξί ζητά με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων.

Μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος ζητά να γίνεται καλύτερος έλεγχος στα ΚΤΕΟ και να παρασχεθούν κίνητρα για χρήση εναλλακτικών καυσίμων. Ακόμη, ζητά τη θέσπιση πιστοποιητικών περιβαλλοντικής απόδοσης για τα ταξί και την επιδότηση για την αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων.

Όπως αναφέρει, σε μία χώρα χαρακτηρισμένη ως «πυρήνα πολιτισμού» τα μέσα μεταφοράς αποτελούν δείκτη πολιτισμού και η πρώτη επαφή των τουριστών είναι τα ταξί και τα μέσα μεταφοράς. «Στην προσπάθεια να διατηρήσουν το στόλο οχημάτων ταξί σε καλή λειτουργία, οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν καθιερώσει την απόσυρση στα 10 χρόνια», επισημαίνει ο Σύνδεσμος.

Ωστόσο, τα ταξί που κυκλοφορούν καθημερινά στους δρόμους της επιβαρυμένης κυκλοφοριακά Αθήνας ρυπαίνουν με τις εκπομπές τους σε πολύ μεγάλο βαθμό το περιβάλλον. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, τα ταξί συμμετέχουν σχεδόν κατά 50% στην κυκλοφοριακή επιβάρυνση της πόλης, καθώς εισέρχονται επανειλημμένα και παραμένουν στο κέντρο της Αθήνας, για την αναζήτηση κομίστρου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σε ένα στόλο που αγγίζει τον αριθμό των 16.900 ταξί στην Αττική, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα απόσυρσης ταξί (15 ή 18 έτη μέγιστη ηλικία, νόμος 4070/2012), οι συνολικοί ρύποι που εκπέμπονται από τους κινητήρες στη διάρκεια ζωής τους αγγίζουν τους 46.000 τόνους αιωρούμενα σωματίδια και τους 600.000 τόνους οξείδια του αζώτου και υδρογονάνθρακες.

«Με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης ήταν αναμενόμενο να σημειωθεί κάμψη στην αντικατάσταση των παλαιών ταξί και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η μέση ηλικία να έχει αυξηθεί στα 10,1 έτη (με το 61,5% των ταξί να είναι άνω της δεκαετίας, τεχνολογίας Euro 3 ή παλαιότερης)», εξηγούν οι εισαγωγείς, προσθέτοντας ότι παράλληλα, έχει τεθεί το αίτημα για παράταση των ισχυόντων ορίων απόσυρσης από τα 15 στα 22 χρόνια.

Μία παράταση απόσυρσης 7 χρόνων όμως αναμένεται να έχει ουσιαστικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων των αστικών περιοχών σύμφωνα με τις ιατρικές μελέτες των τελευταίων χρόνων, επισημαίνει ο Σύνδεσμος, λέγοντας πως, αναλυτικότερα προβλέπεται μείωση του προσδόκιμου ζωής, αύξηση πρόωρων θανάτων και εμφάνιση αναπνευστικών προβλημάτων, κυρίως από τις εκπομπές των παλαιών πετρελαιοκίνητων κινητήρων.

Οι πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν, σύμφωνα με τον ΣΕΑΑ από την πολιτεία για το στόλο κυκλοφορούντων ταξί είναι οι εξής:

  • Καλύτερο έλεγχο της σωστής λειτουργίας των κινητήρων των ταξί στα ΚΤΕΟ και «στο δρόμο».
  • Παροχή κινήτρων για την ευρύτερη χρήση των εναλλακτικών καυσίμων.
  • Θέσπιση πιστοποιητικών περιβαλλοντικής απόδοσης για τα ταξί, ώστε τα καθαρά οχήματα να απολαμβάνουν μπόνους (πχ. χαμηλότερα τέλη κυκλοφορίας κλπ).
  • Ουσιαστική, αποφασιστική επιδότηση για την αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων ταξί με νέα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Euro 6. Μέρος της επιδότησης μπορεί να καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους ή και από την εφαρμογή κυκλοφοριακών μέτρων (πχ. αναμόρφωση πράσινου δακτυλίου).A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ