Skip to main content

Μειώνονται χρόνο με τον χρόνο τα περιστατικά HIV στην Ελλάδα

Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην Αριστοτέλους για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS - Τι λένε τα στοιχεία - Τι σχολιάζουν οι φορείς.

Με σύνθημα τους την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την πρόληψη, οργανώσεις που ασχολούνται με τον ιό HIV έχουν στήσει από το πρωί τα stands του στην πλατεία Αριστοτέλους λόγω της Παγκόσμια Ημέρας κατά του AIDS.

Μέλη του ΚΕΕΛΠΝΟ, της «Θετικής Φωνή», του «ThessCheckpoint», του «Κέντρου Ζωής» αλλά και των υπηρεσιών υγείας της περιφέρειας δίνουν ενημερωτικό υλικό, μοιράζουν προφυλακτικά και συνομιλούν με τον κόσμο για τις υπηρεσίες τους ενώ η εκστρατεία ενημέρωσης θα διαρκέσει μέχρι τις 22.00.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, από την αρχή του έτους μέχρι τον Οκτώβριο 2017 έχουν διαγνωστεί και δηλωθεί συνολικά 492 περιστατικά HIV λοίμωξης, εκ των οποίων το 81,91% αφορούσε σε άντρες, το 17,68% σε γυναίκες και μόλις το 0,41% σε διεμφυλικά άτομα. Οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού αποδίδονται και πάλι στην απροφύλακτη σεξουαλική επαφή, και κυρίως σε αυτή μεταξύ των ανδρών, που μάλιστα αντιστοιχεί στο 45,9% των περιστατικών που διαπιστώθηκαν το τρέχον έτος.

«Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που προφυλάσσονται, σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν τους τρόπους προφύλαξης και μετάδοσης αλλά δεν εφαρμόζουν όλοι πάντα τα μέτρα προφύλαξης και αυτός είναι ο στόχος μας: να μάθουν ότι κινδυνεύουν αν δεν πάρουν μέτρα προφύλαξης» δήλωσε στη Voria.gr η Σοφία Χαλκίδου, ψυχολόγος υγείας στο ΚΕΕΛΠΝΟ Θεσσαλονίκης.

Στον τομέα της πρόληψης στάθηκε και η Βασιλική Μελιτά, σύμβουλος στο ThessCheckoint, η οποία υπογράμμισε ότι στα γραφεία του φορέα στην Αλεξάνδρου Σβώλου γίνονται δωρέαν εξετάσεις για ηπατίτιδα και HIV γρήγορα, ανώνυμα και ανώδυνα.

«Πρέπει να μπει στην κουλτούρα μας η χρήση προφυλακτικού κάθε φορά που έχουμε σεξουαλική επαφή» σημείωσε από την πλευρά της η Ελισάβετ Αντωνιάδου, κοινωνική λειτουργός στο «Κέντρο Ζωής».

Μάλιστα αναφερόμενη και στη νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του Κέντρου Ζωής ενάντια στο κοινωνικό στίγμα, διευκρίνισε: «Πλέον οι άνθρωποι που ζουν με HIV ζουν όπως όλοι μας. Δεν τίθεται λόγος φόβου για να ζήσεις, να μείνεις, να φας, να κάνεις παρέα με ένα άνθρωπο που ζει με τον HIV».

Παράλληλα με την εκστρατεία ενημέρωσης στην Αριστοτέλους, διοργανώνονται τα παρακάτω δρώμενα:

Πρόγραμμα 1ης Δεκεμβρίου 2017

12:30 Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσ/νίκης

15:00 Σχηματισμός red ribbon από εθελοντές

17:30 Μουσική ομάδα Eramusicians

18:00 Η χορευτική ομάδα της κας Γκάμπυ Χρυσού

18:30 Μουσική ομάδα Eramusicians

18:30 Η χορευτική ομάδα “Fireworkers”

19:00 Μουσικό συγκρότημα Paranaue

19:30 Άναμμα κεριών (red ribbon)

Στις 17:30 Φωταγώγηση του Λευκού Πύργου (red ribbon).

Πρόγραμμα Δράσεων ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Θεσσαλονίκης:

Kεντρική εκδήλωση: Πλατεία Αριστοτέλους

Χώρος: Πλατεία Αριστοτέλους

Ημερομηνία Υλοποίησης: 1η Δεκεμβρίου 2017

Ωράριο: 10:00π.μ-10.00μ.μ

    Εκδηλώσεις στο Α.Τ.Ε.Ι.Θ.

Ημερομηνία Υλοποίησης:  29 Νοεμβρίου 2017

Ωράριο: 9.30 π.μ – 2.00 μ.μ