Skip to main content

Μισό βήμα πίσω για το πάγωμα των μισθών

Στην κυβέρνηση ξαφνικά από χθες το απόγευμα άρχισαν να ανακαλύπτουν ότι οι Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας αφορούν στον ιδιωτικό τομέα, συνεπώς δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και τις
Στην κυβέρνηση ξαφνικά από χθες το απόγευμα άρχισαν να ανακαλύπτουν ότι οι Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας αφορούν στον ιδιωτικό τομέα, συνεπώς δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και τις ευρύτερες δημοσιονομικές ισορροπίες, οπότε δεν έχουν κανένα ...λόγο.

Γι’ αυτό κι αργά αλλά σταθερά, άρχισαν να υποχωρούν από τις αρχικές τους προθέσεις να «περάσουν» με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Χρ. Παπουτσής έφτασε στο σημείο να απορρίψει μετά βδελυγμίας όλα αυτά τα «σενάρια», ενώ όλη τη μέρα χθες, βουλευτές του κόμματος (Κουκουλόπουλος κ.α) επιχειρηματολογούσαν σχετικά στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις. Τέλος καλό, όλα καλά; Θα ήταν πολύ πρόωρο να το πει κανείς ακόμα. Σε αυτή τη φάση, για το μόνο που στο οικονομικό επιτελείο φαίνονται διατεθειμένοι να συζητήσουν είναι για το θέμα της διαιτησίας. Για όλα τα υπόλοιπα είναι «καρφωμένοι» στις αρχικές τους διαρροές. Όπερ σημαίνει ότι και το θέμα του «παγώματος» δεν έχει «ξεπαγώσει» και κατά συνέπεια, όλα είναι στον αέρα.

Από την πλευρά τους τα συνδικάτα απαντούν ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε casus belli και καλούν την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν και αυτή η κίνηση είναι κατόπιν σύστασης της τρόικας. Γιατί στο Μνημόνιο, όπως υποστηρίζουν, δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόβλεψη.