Skip to main content

Μητσοτάκης: Αδιανόητη νόθευση οι διπλές εκλογές-Απόσυρση του Κλεισθένη

Αδιανόητη νόθευση εάν γίνουν μαζί εθνικές και αυτοδιοικητικές τον Οκτώβριο του 2019, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Επίθεση στην κυβέρνηση για το νέο νομοσχέδιο Κλεισθένης για την Αυτοδιοίκηση εξαπέλυσε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησης του με αντιπεριφερειάρχες και δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία βουλευτών. «Ο Κλεισθένης έχει συνδέσει το όνομά του με τις πρώτες μεταρρυθμίσεις στην εποχή της αθηναϊκής δημοκρατίας, η κυβέρνηση με την οπισθοδρόμηση και την ακυβερνησία», τόνισε.

«Κακώς το νομοσχέδιο έχει το όνομα Κλεισθένης, είναι προσβολή και ντροπή», τόνισε.

Κάλεσε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να επιστραφεί ως απαράδεκτο. «Θα δώσουμε αγώνα και θα στηρίξουμε την Αυτοδιοίκηση», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις εκλογές είπε ότι είναι «αδιανόητη νόθευση του χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών εάν γίνουν μαζί τις εθνικές τον Οκτώβριο του 2019».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στα περί συναίνεσης, τόνισε ότι για να προχωρήσει παντα χρειάζονται δύο. «Το κλίμα διαμορφώνεται από την κυβέρνηση η οποία όμως χρησιμοποιεί τοξικό λόγο», υπογράμμισε και πρόσθεσε: Η συνεργασία καλλιεργείται δεν επιβάλλεται.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν αναφέρθηκε αναλυτικά στο σχέδιο ανάπτυξης του κόμματός του αλλά τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία θα είναι ωφελημένη.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του συγχαίροντας τους κ. Τζιτζικώστα και Κυρίζογλου για την άριστη συνεργασία Α΄ και Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης.

Από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας κατά την ομιλία του αναφέρθηκε αναλυτικά σε έργα της Περιφέρειας του, ενώ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις σε άλλες παρεμβάσεις. Έκανε λόγο για συνάντηση ουσίας και όχι επικοινωνιακή. «Είστε σε μια Περιφέρεια η οποία είναι πρωταθλήτρια και σε παραγωγή έργου και σε αξιοποίηση κονδυλίων», ανέφερε, σημειώνοντας ότι υπάρχει άριστη συνεργασία με τους δήμους.

Χαρακτήρισε απορρύθμιση τον νέο εκλογικό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση για τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η μεταρρύθμιση δεν λύνει κανενα πρόβλημα της αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας. Θέλει να ελέγξει την Αυτοδιοίκηση κομματικά, σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας, κάνοντας λόγο για καταδίκη της αυτοδιοίκησης. Ζήτησε τη δέσμευση του Προέδρου της ΝΔ ότι θα αποσύρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που επικεφαλής της αντιπολίτευσης θέλει να έχει ουσιαστική συνάντηση με την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό δείχνει ότι αναγνωρίζεται ότι η χώρα θα φύγει από την κρίση μόνο όταν εμπιστευτεί τις περιφέρειες και τους δήμους ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου αναφέρθηκε στην απλή αναλογική που προωθεί η κυβέρνηση. «Είναι εκλογικός νόμος τυπου ΣΥΡΙΖΑ για να πάρει αυτό που δεν του δίνουν οι πολίτες με την ψήφο», τόνισε. Ο κ. Κυρίζογλου έκανε λόγο για ακυβερνησία εξαιτίας της νέας νομοθετικής παρέμβασης. «Μόνο με την Αυτοδιοίκηση μπορεί να πάει η χώρα μπροστά», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ.

«Δυστυχώς στην πατρίδα μας αντί να υπάρχει σύγκλιση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση εμείς πηγαίνουμε σε αντίθετη κατεύθυνση. Επιστροφή στον κρατισμό και τον συγκεντρωτισμό», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Σίμος Δανιηλίδης, κάνοντας λόγο για διάλυση της ΤΑ εξαιτίας του νέου νομοσχεδίου.

«Μετά τον Καλλικράτη έπρεπε να πάμε σε ένα νόμο για τα σημεία που υπάρχει πρόβλημα για να τα λύσουμε», τόνισε ο Απόστολος Αντωνούδης μέλος της εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔΚΜ. Αναφερόμενος στην απλή αναλογική, σχολίασε ότι «θέλουμε να μείνουμε στο εκλογικό σύστημα στα Βαλκάνια». Αναφέρθηκε σε έργα που προωθεί η κυβέρνηση, όπως το μετρό καθώς και στην απόδοση των στρατοπέδων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Απέρριψε το νομοθέτημα από το πρώτο άρθρο ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Γιάννης Καραγιάννης, χαρακτηρίζοντάς το προβληματικό. Η διαδικασία εκλογής είναι σε όλα της αρνητική για τον πρώτο, τόνισε, σημειώνοντας πως προωθείται η ακυβερνησία.