Skip to main content

Μπουτάρης για κακοκαιρία:Δεν θα μου υποδείξετε ποιος είναι ο ρόλος μου

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υποστήριξε πως είναι προσωπική προσβολή προς το πρόσωπό του το αίτημα των έξι δημοτικών συμβούλων.

Απάντηση στους έξι δημοτικούς συμβούλους για το αίτημά τους για να συζητηθούν οι ευθύνες της δημοτικής αρχής για τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία έδωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υποστήριξε πως είναι προσωπική προσβολή προς το πρόσωπό του το αίτημα των έξι δημοτικών συμβούλων (δείτε εδώ).

Στην παρέμβασή του ο κ. Μπουτάρης ανέφερε ότι είναι άποψή τους πως αυτοί που μιλούν για «ρεζίλι - city» καθώς και πως είναι εξυπνάκηδες και αμόρφωτοι. Ωστόσο, λίγο αργότερα χαρακτήρισε υπερβολικό τον χαρακτηρισμό «καθυστερημένοι». Εξήγησε ότι στο πρόγραμμα «Resillient Thessaloniki», περιγράφονται τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε έκτακτες ανάγκες.

«Ξέρετε ότι είμαι λίγο αθυρόστομος, το να χαρακτηρίσω εξυπνάκηδες και αμόρφωτους, αυτούς που το «Resillient Cities» το μεταφράσανε «ρεζίλι - city». Αυτό που μπορώ να πω είναι να γυρίσει σε σας, για το ποιος είναι ρεζίλης».

Ο δήμαρχος με ειρωνικό ύφος προς τους δημοτικούς συμβούλους είπε ότι ήταν απών γιατί ήταν για «τουρισμό», καθώς είχε κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση για τα ταξίδια σε Κατάρ και Βερολίνο. «Δεν θα μου υποδείξει κανένας ποιος είναι ο ρόλος του δημάρχου», υποστήριξε ο κ. Μπουτάρης.

Καλαφάτης: Η διοίκηση κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου πριν και μετά την καταιγίδα

Σκληρή κριτική στη διοίκηση του δήμου άσκησε ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Εντάξει», Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή την πρόσφατη κακοκαιρία.
«Η “Ανθεκτική Πόλη Θεσσαλονίκη” δεν υπάρχει. Εδώ και χρόνια, με προπαγανδιστικό τρόπο, θέλατε να μας πείσετε ότι η Θεσσαλονίκη είναι μέλος του δικτύου, όταν καθημερινά αποδεικνύεται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει», τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Καλαφάτης, «πάλι κοιμόσασταν τον ύπνο του δικαίου! Όταν, όλος ο κόσμος, γνώριζε ότι επέρχετο καταιγίδα πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, δεν κάνατε το παραμκρό για να ενημερώσετε τους πολίτες». Ο κ. Καλαφάτης καταλόγισε αμέλεια στη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Απαντήσεις από την Περιφέρεια ζητά η Καλφακάκου

Για ευθύνες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έκανε λόγο η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Ρία Καλφακάκου. «Απ΄ όλους τους φορείς που μπορεί να εμπλέκονται την μεγαλύτερη ευθύνη την έχει η Περιφέρεια. Θα ήθελα να ακούσω τον περιφερειάρχη, ο οποίος είναι ο καθ΄ ύλην αρμόδιος. Περιμένω πρώτα απ΄ όλα, από αυτόν που έχει την ευθύνη για τα αντιπλημμυρικά απαντήσεις. Περιμένω και μετά θα δούμε τις ευθύνες», είπε χαρακτηριστικά.

«Μια ολόκληρη πόλη πνίγηκε χθες και είναι τυχαίο που δεν θρηνήσαμε θύματα και εμείς μιλάμε τώρα για τον τουρισμό και την Qatar. Αυτό που έγινε στην πόλη είναι ένα καμπανάκι. Για το πόσο ανθεκτική είναι η πόλη, η οποία φιγουράρει στις 100 πιο ανθεκτικές. Η κατάσταση είναι τραγική και επικίνδυνη και κάνεις δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί. Οι υποδομές είναι σε άθλια κατάσταση», τόνισε ο Γιάννης Δελής από την Λαϊκή Συσπείρωση.

«Και τι να κάναμε; Να βάζαμε τέντες πάνω από την πόλη;», μου είπε πριν λίγο ο υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας του Δήμου! Αν αυτή είναι η απάντηση των στελεχών του Δήμου σε ένα δημοτικό σύμβουλο που θέτει το θέμα της πρόληψης και της αντιμετώπισης των συνεπειών της καταιγίδας, γιατί να μην λέει ο δήμαρχος ό,τι θέλει; Ο δήμαρχος αποκάλεσε «διανοητικά καθυστερημένους» όσους διατύπωσαν κριτική. Δεν δέχεται φωνή κριτικής; Αυτό το μήνυμα δίνει στο συνάδερφο υπάλληλο του δήμου όταν ο ίδιος απευθύνεται στους πολίτες με αυτόν τον τρόπο;», σχολίασε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αβραμόπουλος.