Skip to main content

Μύδροι Τρεμόπουλου για την παύση της ποινικής δίωξης κατά των αδελφών Ψωμιάδη

Ο Τρεμόπουλος αποδίδει την παύση της ποινικής δίωξης σε μία «αντισυνταγματική ρύθμιση Θεοδωρικάκου»

Προδιαγεγραμμένη αρνητική εξέλιξη χαρακτηρίζει την παύση της ποινικής δίωξης των αδελφών Ψωμιάδη, ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Ο κ. Τρεμόπουλος, με ανακοίνωσή του, αποδίδει την παραπάνω εξέλιξη «η απόσπαση από το σύνολο των υποθέσεων μόνο των 8 αυτών συμβάσεων, η μη κλήτευσή μου ως βασικού μάρτυρα κατηγορίας, η ολιγωρία της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, οι συνεχείς αναβολές στην εκδίκαση του κύριου όγκου του παραπεμπτικού βουλεύματος κ.α. στοιχεία».

Κάνει επιπλέον λόγο για μία «αντισυνταγματική ρύθμιση Θεοδωρικάκου» με βάση την οποία παύθηκε η δίωξη των αδελφών Ψωμιάδη, ενώ αναφέρει ρητά ότι «το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Τρεμόπουλου:

«Με βάση την αντισυνταγματική ρύθμιση Θεοδωρικάκου το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη για τους αδελφούς Ψωμιάδη, που κατηγορούνταν για απιστία και ψευδή βεβαίωση για 8 εικονικές συμβάσεις μίσθωσης έργου, στα οποία δήθεν απασχολήθηκαν 81 άτομα.  

Ήδη από τον Οκτώβριο του 2020 είχε κατατεθεί στη Βουλή σε άσχετο νομοσχέδιο από τον βουλευτή της Ν.Δ. Νικήτα Κακλαμάνη η τροπολογία: "Αίρεται το αξιόποινο των πράξεων Αιρετών και Υπαλλήλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού, οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παύουν οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους" (α. 67 ν. 4735/2020). Η τροπολογία αυτή έγινε αποδεκτή από τον τότε ΥΠΕΣ Π. Θεοδωρικάκο και υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κ.Κ.Ε. Όμως, όπως έχουν δεχτεί σοβαροί νομικοί, από τη διατύπωση της τροπολογίας δεν θεσπίζεται ειδική παραγραφή των μη κατονομαζόμενων αδικημάτων αλλά περιέχεται κρυπτοαμνηστία των προσώπων αυτών, κάτι που απαγορεύεται για τα μη πολιτικά αδικήματα από το άρθρο 47 παρ. 4 του Συντάγματος.

«Έχουμε ξαναπεί ότι η ρύθμιση αυτή υποκρύπτει αμνηστία και έχει αποκρουστεί από το Συμβούλιο Εφετών», δήλωσε ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η απόσπαση από το σύνολο των υποθέσεων μόνο των 8 αυτών συμβάσεων, η μη κλήτευσή μου ως βασικού μάρτυρα κατηγορίας, η ολιγωρία της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, οι συνεχείς αναβολές στην εκδίκαση του κύριου όγκου του παραπεμπτικού βουλεύματος κ.α. στοιχεία, προδιέγραφαν μια αρνητική εξέλιξη. Στόχος μου δεν ήταν τα πρόσωπα αλλά η αποκάλυψη ενός μοντέλου κακοδιοίκησης που δεν έπρεπε να βρει μιμητές Το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

Παρόλο που στο παραπεμπτικό βούλευμα των 388 σελίδων αναφέρεται πολλές φορές το όνομα του Μ. Τρεμόπουλου, αυτός δεν έχει κληθεί ως μάρτυρας. Ως μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε μόνον ο οικονομικός επιθεωρητής Άγγελος Καράκαρης, που πήρε σοβαρά τις καταγγελίες για κατάτμηση έργων και τις δήθεν εκτελέσεις έργων από πρόσωπα που έπαιρναν βεβαιώσεις καλής εκτέλεσης από το γραφείο των αδελφών Ψωμιάδη, χωρίς να απασχοληθούν ποτέ στα έργα αυτά, τα οποία και δεν εκτελέστηκαν.

Αναμένεται στις 23 Μαΐου ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης και η εκδίκαση της υπόθεσης με τα 456 «45αρια», με κατηγορούμενους τους ίδιους και ακόμη έξι πρόσωπα. Τον Γενάρη του 2023 δόθηκε η έκτη κατά σειρά αναβολή από το 2019, όταν εκδόθηκε από το Δικαστικό Συμβούλιο το σχετικό παραπεμπτικό βούλευμα. Η πρώτη καταγγελία για τα «45αρια» των αδελφών Ψωμιάδη είχε γίνει από τον Μ. Τρεμόπουλο το 2006 και ο οποίος κατέθεσε και μηνυτήρια αναφορά το 2008».