Skip to main content

Να χαρακτηριστούν άμεσα ως επιλαχόντες οι νέοι επιτυχόντες του διαγωνισμού 1Γ/2022, ζητά η Κατερίνα Νοτοπούλου

Η επίκαιρη ερώτηση της βουλεύτριας Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η απάντηση της υπουργού Νίκης Κεραμέως

Κατά της αναγνώρισης των νέων επιτυχόντων του διαγωνισμού 1Γ/2022 ως επιλαχόντων, τάχθηκε η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη ερώτηση της βουλεύτριας Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνας Νοτοπούλου.

Όπως ανέφερε στην πρωτολογία της η Κ. Νοτοπούλου, ο γραπτός διαγωνισμός 1Γ/2022 του ΑΣΕΠ σκοπό είχε την κάλυψη 822 θέσεων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό. Στον γραπτό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε κατά ομάδες προσήλθαν περίπου 11.500 υποψήφιοι (410 υποψήφιοι είχαν υποβάλει αίτηση σε περισσότερες από μία ομάδες), οι επιτυχόντες όμως ήταν μόλις 257, ποσοστό επιτυχίας περίπου 2,3%, ίσως το μικρότερο ποσοστό επιτυχίας που έχει σημειωθεί ποτέ σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Το πλήθος των διαγωνιζομένων σε συνδυασμό με το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό επιτυχόντων έχει εγείρει θέμα για την αποτελεσματικότητα του ίδιου του διαγωνισμού και όχι προφανώς για το επίπεδο των γνώσεων των διαγωνιζομένων και της εν γένει επιστημονικής τους κατάρτισης.

Ως έμμεση αναγνώριση της αστοχίας του διαγωνισμού και προκειμένου να καλυφθούν οι προκηρυσσόμενες θέσεις, η κυβέρνηση προέβη σε νομοθετική ρύθμιση με το άρθρο 21 του Ν.5027/2023 προκειμένου να μειωθεί η βάση και να αυξηθεί ο αριθμός των επιτυχόντων, με αποτέλεσμα ο νέος πίνακας επιτυχόντων να περιέχει πλέον 1.004 νέους επιτυχόντες ΠΕ και 159 ΤΕ.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΑΣΕΠ, η προς κάλυψη θέσεις ήταν 400 ΠΕ και 165 ΤΕ. Συνεπώς και κατόπιν όλων αυτών προέκυψε μεγάλος αριθμός επιλαχόντων, περίπου 600 ΠΕ και τριάντα ΤΕ.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ κ.Πιτσιλή,  για το 2023 είχαν προγραμματιστεί 979 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επιπλέον των 822 θέσεων της 1Γ/2022, ενώ αποτελεί στρατηγικό στόχο η κάλυψη του 90% των οργανικών θέσεων έως το 2025.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου κάλεσε την αρμόδια Υπουργό να δρομολογήσει άμεσα τις κατάλληλες ενέργειες, ώστε να χαρακτηριστούν οι νέοι επιτυχόντες που δεν κρίθηκαν διοριστέοι ως επιλαχόντες και να καταστεί δυνατή η πρόσληψη και αξιοποίηση του συνόλου των εναπομεινάντων στους πίνακες νέων επιτυχόντων κατά προτεραιότητα για επικείμενες κενές θέσεις που θα προκηρυχθούν στην ΑΑΔΕ, εφόσον οι εν λόγω επιτυχόντες πληρούν όλα τα κριτήρια που ορίζει η προκήρυξη 1Γ/2022 και εφόσον η ίδια η ΑΑΔΕ τους θεωρεί ως έτοιμη «δεξαμενή» θέση την οποία ωστόσο δεν συμμερίζεται η Υπουργός Εσωτερικών παρόλο που και η ίδια η ΑΑΔΕ ζητάει την αξιοποίησή τους σύμφωνα με έγγραφο του Διοικητή της που η Κατερίνα Νοτοπούλου κατέθεσε στα πρακτικά, ενώ και το ΑΣΕΠ παραπέμπει σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να τους χαρακτηρίσει ως επιλαχόντες για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν.

Στη δευτερομιλία της η Κατερίνα Νοτοπούλου αποκάλυψε τη «λαθροχειρία» του κ. Θεοχάρη κατά την απάντηση επίκαιρης ερώτησης του κ. Κατσώτη του ΚΚΕ για το ίδιο θέμα. Ο κ. Θεοχάρης διάβασε απόσπασμα από την τοποθέτηση του κ. Παπαϊωάννου, Προέδρου του ΑΣΕΠ, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με τους φορείς στις 21-2-2023, «Εάν για παράδειγμα υπάρχουν πολλοί επιτυχόντες στον διαγωνισμό, δηλαδή πολλοί άνθρωποι που θα περάσουν τη βάση, με κανέναν τρόπο δεν έχουν εξασφαλίσει ότι αυτοί θα προσληφθούν κάπου».

Το απόσπασμα όμως αναφέρονταν στον επικείμενο γενικό γραπτό διαγωνισμό για την κάλυψη θέσεων του Δημοσίου και όχι στον ειδικό διαγωνισμό 1Γ/2022 για την ΑΑΔΕ. Αυτή τη λεπτομέρεια ξέχασε να τη διευκρινίσει ο κ. Θεοχάρης.

Το πληθος των ερωτήσεων που έχει κατατεθεί και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνει ότι μπορεί να εξασφαλιστεί μία ευρύτερη συναίνεση, κατέληξε. Υπενθύμισε επίσης αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και πάλι για διαγωνισμό για την ΑΑΔΕ, η οποία επέτρεψε την κάλυψη κενών της υπηρεσίας χωρίς να δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα.

Και κατέλεξηε πως το μόνο που χρειάζεται από την κυβέρνηση είναι η πολιτική βούληση προκειμένου να λυθεί το θέμα. Την οποία προφανώς δε διαθέτει!