Skip to main content

Νέα άνοδος για το αργό

Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος σε χρονικό διάστημα πλέον της μιας εβδομάδας διαπραγματεύθηκε το αργό μετά τη μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ.
Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος σε χρονικό διάστημα πλέον της μιας εβδομάδας διαπραγματεύθηκε το αργό μετά τη μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008, τονώνοντας την αισιοδοξία ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στην μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης αργού πετρελαίου στον κόσμο.

Χθες, τα συμβόλαια του καυσίμου σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας ότι την εβδομάδα που έληξε στις 20 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για ένταξη στο ταμείο ανεργίας μειώθηκαν κατά 34.000 στις 407.000. Οι τιμές του πετρελαίου σταμάτησαν να σημειώνουν άνοδο μετά την απροσδόκητη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων την εβδομάδα που πέρασε, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενεργείας. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν τα μέγιστα από τον Οκτώβριο του 2008.

Το πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 83,87 δολ. το βαρέλι, 1 σεντ υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 11:52 π.μ. ώρα Σύδνεϋ. Χθες, σημείωσε άνοδο 2,61 δολ., ποσοστό 3,2%, φθάνοντας στα 83,86 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 15 Νοεμβρίου. Φέτος το πετρέλαιο έχει σημειώσει άνοδο περίπου 5,7%.

Οι δαπάνες των καταναλωτών στις ΗΠΑ, που αποτελούν το 70% της οικονομίας τους, αυξήθηκαν για πέμπτο μήνα τον Οκτώβριο καθώς η ανάκαμψη των εισοδημάτων τόνωσαν τις αγορές κατά την έναρξη του τετάρτου τριμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Τα εισοδήματα αυξήθηκαν 0,5%.

Το μπρεντ για παράδοση Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο 2,59 δολ., ποσοστό 3,1%, κλείνοντας χθες στα 85,84 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν 1,03 εκατ. βαρέλια φθάνοντας στα 358,6 εκατ. την εβδομάδα που έληξε στις 19 Νοεμβρίου. Οι εισαγωγές αργού αυξήθηκαν 1,16 εκατ. βαρέλι, ποσοστό 14,75%, φθάνοντας στα 9,02 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε.

Το πετρέλαιο στα 100 δολ. το βαρέλι θα ωθήσει τον ΟΠΕΚ στη λήψη μέτρων, εάν η τιμή του συνοδευτεί και από έλλειμμα προμηθειών, δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού.

Καταναλωτές και παραγωγοί είναι ικανοποιημένοι με τις τιμές στα περίπου 78 δολ. το βαρέλι, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Λονδίνο ο Αμπντάλα Ελ-Μπάντρι. Ο ΟΠΕΚ δεν πιστεύει ότι το πετρέλαιο θα φθάσει τα 100 δολ. το βαρέλι μέσα στο 2010, συμπλήρωσε.

Οι ΗΠΑ απέστειλαν αεροπλανοφόρο να λάβει μέρος σε ναυτικά γυμνάσια ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Βόρεια Κορέα σε νησί της Νότιας Κορέας στις 23 Νοεμβρίου.