Skip to main content

Νέα υπηρεσία στο Δίκτυο Παιδικής Προστασίας από την Άρσις

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ευάλωτες οικογένειες προσφύγων που έχουν βρει στέγη μέσω του προγράμματος παροχής προσωρινής φιλοξενίας «React»

Μία νέα υπηρεσία ήρθε να προστεθεί στο Δίκτυο Παιδικής Προστασίας που λειτουργεί η ΆΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.

Πρόκειται για το τμήμα Παιδικής Προστασίας που εδρεύει στις εγκαταστάσεις της Κοινωνικής Υπηρεσίας της ΑΡΣΙΣ (Μοναστηρίου 12) και απευθύνεται σε ευάλωτες οικογένειες προσφύγων που έχουν βρει στέγη μέσω του προγράμματος παροχής προσωρινής φιλοξενίας «React» (σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες).

Η ομάδα του τμήματος Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ αποτελείται από ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό και δύο παιδαγωγούς και ήδη υποστηρίζει 120 παιδιά, ηλικίας από 4 έως 18 ετών, από την Αλγερία, το Μαρόκο, το Ιράκ, το Ιράν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, το Αφγανιστάν, την Τουρκία, τη Συρία, το Πακιστάν και το Καμερούν.

Πρόκειται για παιδιά που έχουν βιώσει ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και εμπειρίες τόσο στη χώρα τους, όσο και κατά τη διάρκεια της προσφυγικής διαδρομής.

Τα παιδιά αυτά αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλές δυσκολίες ένταξης και προσαρμογής στο νέο πολιτισμικό και κοινωνικό περιβάλλον, καθώς και στην παρακολούθηση της σχολικής χρονιάς. Νιώθουν αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το μέλλον τους βλέποντας και την οικογένειά τους να ζει σε υποβαθμισμένες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο της κοινωνικής περιθωριοποίησης, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η διεπιστημονική ομάδα του Τμήματος Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ αναλαμβάνει:

Την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και την ενίσχυση της δικτύωσης.

Την παρακολούθηση και την υποστήριξη της σχολικής φοίτησης.

Την κάλυψη αναγκών για ρούχα, παιχνίδια, σχολικά είδη.

Την ενίσχυση της διδασκαλίας ελληνικών με σκοπό την ένταξη.

Την πραγματοποίηση κοινωνικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Τη διοργάνωση εργαστηρίων ανάπτυξης ατομικών δεξιοτήτων.