Skip to main content

Νέες αλλαγές αναμένονται σήμερα στο φορολογικό νομοσχέδιο

Αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να επιφέρει σήμερα ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου, όπως προανήγγειλε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης.
Αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να επιφέρει σήμερα ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου, όπως προανήγγειλε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης.

Μάλιστα, κ. Σαχινίδης μιλώντας επί του φορολογικού νομοσχεδίου ενώπιον της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για την υιοθέτηση και άλλων τεκμηρίων χρήσης και συντήρησης περιουσιακών στοιχείων.

Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων παρουσιάστηκαν επιφυλακτικοί απέναντιστο φορολογικό νομοσχέδιο, κατά την συζήτησή του στην ΕπιτροπήΟικονομικών της Βουλής, τόσο σε ό,τι αφορά στο κοινωνικά δίκαιο τουπεριεχομένου του όσο και την αποτελεσματικότητά του στην πάταξη τηςφοροδιαφυγής.


ΣΕΒ: χρειαζόμαστε φορολογική επανάσταση και όχι παραλλαγή

Οπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, Δημήτρης Δασκαλόπουλοςτόνισε ότι «το νομοσχέδιο είναι δειλό ως προς την μεταρρύθμιση τωνδομικών χαρακτηριστικών του φορολογικού συστήματος - αυτά που αφορούνδιασταυρώσεις ή τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων».

Ο πρόεδροςτου ΣΕΒ έκρινε ότι η αρχική μορφή της ενιαίας κλίμακας φορολόγησης ήτανσωστή, όμως φοβάται ότι στην τωρινή της μορφή «θα αποτελέσει ένα πολύβαρύ φόρο για τις επιχειρήσεις». «Δεν αρκεί όμως η διεύρυνση τηςφορολογικής βάσης, αλλά καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και μείωση τηςαλόγιστης κρατικής σπατάλης» επεσήμανε.

Αυτό που προτείνει οΣΕΒ είναι να φορολογούνται οι φτωχότεροι με 5% και 10%, ενώ οιπλουσιότεροι με 40%, με αυτό τον τρόπο υποστήριξε ο κ. Δασκαλόπουλος«θα καταφέρει το κράτος στο τέλος να μειώνει τους φόρους».

Οικονομικό Επιμελητήριο: Στήριξη υπό προϋποθέσεις...

«Άσφαιραπυρά κατά της φοροδιαφυγής» χαρακτήρισε τα νέα τεκμήρια ο πρόεδρος τουΟικονομικού Επιμελητηρίου, Πελοπίδας Καλλίρης. «Όταν εξαιρείς - καισωστά! - τους συνταξιούχους, θα πρέπει να εξαιρείς και τους μισθωτούςτων 700 και 800 ευρώ που κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν. Δεν γίνεταιπραγματικός έλεγχος του πλούτου, όταν εξαιρούνται καταθέσεις καιομόλογα» ανέφερε ο κ. Καλλίρης.

Ωστόσο, ο πρόεδρος τουΟικονομικού Επιμελητηρίου, διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια,«επειδή καταργεί τις φοροαπαλλαγές και τον εξωλογιστικό προσδιορισμό»,όμως υπό την προϋπόθεση, ότι θα ισχύσει για μία πενταετία. «Αυτό πουέχει απαίτηση η κοινωνία είναι ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον»κατέληξε.


ΓΣΕΕ: Υπάρχουν ελλείψεις στο νομοσχέδιο

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του, για την απόφαση της κυβέρνησης να εισάγει τα τεκμήρια διαβίωσης και της ενιαίας κλίμακας φορολόγησης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, το νομοσχέδιο, παρουσιάζει ελλείψεις, δεν ενισχύει την κοινωνική ασφάλιση, δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή μέσω των off-shores, ενώ οι διατάξεις του νομοσχεδίου περιορίζονται στα ακίνητα των εν λόγω οργανισμών και όχι στο «μεγάλο πάρτυ των συμφερόντων που γίνεται μέσω τριγωνικών και τετραγωνικών συναλλαγών».

ΓΣΕΒΕΕ: Να παρθούν μέτρα... έστω και δειλά

Την κατανόησή του για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το κράτος, όσον αφορά στην έλλειψη χρημάτων και στους λόγους που το νομοσχέδιο δεν χαρακτηρίζεται ως αναπτυξιακό, τόνισε ο επικεφαλής της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι είναι επιβλητική ανάγκη να υπάρξουν μέτρα, έστω και δειλά, όπως είπε. «Είναι έγκλημα η υποβολή του φόρου πολυτελείας 10% - κι αν στην Ελλάδα έχουμε κάποιους κλάδους που είναι σεβαστά τα προϊόντα τους από τους επισκέπτες, κλάδους που παράγουν και εξάγουν, ας τους δώσουμε, ακόμα και ασυδοσία. Βάλτε έστω 3% στην κατανάλωση για αντικείμενα αξίας άνω των 3.000 ευρώ, αλλά μην προχωρήσετε σ΄ αυτό».

ΑΔΕΔΥ: Άδικο για τους δημόσιους υπαλλήλους το φορολογικό ν/σ

Άδικο προς τους δημόσιους υπάλληλους χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Κώστας Παπαντωνίου, καθώς επικαλούμενος τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, «θα χάσουν 9,5% του καθαρού εισοδήματός τους».

ΕΣΕΕ: έπρεπε να είχαν προηγηθεί αναπτυξιακά μέτρα

Την εκτίμησή του ότι το νομοσχέδιο επιβραβεύει αυτούς που καταγγέλλουν την παρανομία, αλλά όχι τους συνεπείς φορολογούμενους, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης.

Μάλιστα, ο ίδιος θεωρεί ότι «θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί τα αναπτυξιακά μέτρα, το ΕΣΠΑ να τρέξει από το Νοέμβριο, ώστε να πάρουμε πιο ελαφριά τα μέτρα. Τώρα έχουμε δημιουργήσει έναν φοβισμένο καταναλωτή, που δεν περνά, ούτε έξω απ’ τα καταστήματά μας».

ΤΕΕ: Συντρίβεται ο επιστημονικός κόσμος της χώρας

«Το νομοσχέδιο συντρίβει τον επιστημονικό κόσμο της χώρας» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιάννης Αλαβάνος. «Εμείς δεν λέμε ότι οι μηχανικοί πρέπει να εξαιρούνται του λογιστικού συστήματος. Υπάρχει ωστόσο η ιδιομορφία, του να μην καταβάλλονται οι δαπάνες το ίδιο έτος που καταγράφονται τα έσοδα. Όσο άδικο είναι να φορολογείται κανείς μονάχα από τις δαπάνες του, άλλο τόσο άδικο είναι να φορολογείται μονάχα από τα έσοδά του. Γι΄ αυτό είπαμε ότι ήταν απαραίτητος ο διάλογος. Τώρα θα επανέλθουμε σε καθεστώς συναλλαγής. Όσο για την στάση του ΤΕΕ, μονάχα συντεχνιακή δεν μπορεί να θεωρείται. Γιατί το ΤΕΕ υποχρεώνει τους μηχανικούς να δηλώνουν τριπλάσια εισοδήματα απ’ αυτά που καταγράφει η πολεοδομία», ανέφερε ο κ. Αλαβάνος.

ΠΟΜΙΔΑ: πάταξη της .... ακίνητης περιουσίας

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Σταύρος Παραδιάς, σχολίασε λέγοντας πως «ξεκινώντας από την πάταξη της φοροδιαφυγής, καταλήγουμε στην πάταξη της ακίνητης ιδιοκτησίας. Τα τεκμήρια χρήσης κατοικίας, μπορεί να αλήθευαν πριν την κρίση, αλλά δεν θα παραμείνουν τα ίδια. Πάρα πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών θα φορολογούνται για πλασματικά εισοδήματα που δεν θα μπορούν να στηρίξουν. Είναι λάθος να μπαίνουν ως τεκμήριο και τα τοκοχρεολύσια. Και η ψηλή κυριότητα, δεν αποφέρει κανένα έσοδο στον ιδιοκτήτη. Πώς ζητάτε να πληρώνει ο άλλος κάθε χρόνο φόρο;».

«Η κατ’ αυτόν τον τρόπο φορολόγηση, ακινητοποιεί την οικονομία. Από κοινωνική άποψη θα οδηγήσει σε αντίστροφη αναδιανομή του πλούτου: αυτοί που έχουν λεφτά θα πάρουν τα ακίνητα από εκείνους που δεν έχουν», υποστήριξε ο κ. Παραδιάς.

Ομοσπονδία Εφοριακών: Τέλος στην φορολογική ασυδοσία των προηγούμενων χρόνων

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Εφοριακών, Γιάννης Γρίβας τάχθηκε υπέρ του νομοσχέδιο,  καθώς όπως είπε «προσπαθεί να διορθώσει την φορολογική ασυδοσία που υπήρχε εδώ και έξι χρόνια. Τα 800.000 ευρώ αφορολόγητα στην ιδιοκτησία ακινήτων, σημαίνει πέντε διαμερίσματα οικογενειακά αφορολόγητα, ενώ για την γονική παροχή υπάρχει μέριμνα. Αφού κληρονομείς αξία εκατομμυρίων, γιατί να μην πληρώσεις;».

Ιερά Σύνοδος: Μύθος, το ανεξέλεγκτο της Εκκλησίας

Μύθο χαρακτήρισε τα όσα ακούγονται για το ανεξέλεγκτο της Εκκλησίας, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Ελασσόνας, Βασίλειος, καθώς, όπως υποστήριξε ο έλεγχος των οικονομικών της γίνεται με παραστατικά, ενώ και όλα τα ακίνητα που βρίσκονταν στο Ταμείο Ασφαλίσεως Κληρικών Ελλάδος, παραδόθηκαν στο Δημόσιο.

Παράλληλα, διέψευσε τις φήμες που κάνουν λόγο για συμφωνία Εκκλησίας με υπουργείο Οικονομικών και τόνισε πως η Εκκλησία δεν ζητά προνομιακή μεταχείριση από το κράτος, αλλά ίση μεταχείριση με τα υπόλοιπα ΝΠΔΔ.

«Η Εκκλησία ζητά αυτή τη μείωση του φόρου, για να μπορεί να κάνει το κοινωφελές έργο της. Όχι να το καρπωθεί και να κάνει κάποια εκμετάλλευση. Είναι σωστό να φορολογούμαστε για μια ιδιοκτησία που δεν εκμεταλλευόμαστε; Έχουμε μιαν αίθουσα στην Ελασσόνα, που παραχωρούμε σε άλλους για εκδηλώσεις. Να φορολογηθεί; Να φορολογηθούν τα ιδιοχρησιμοποιούμενα κτίριά μας, τα γραφεία της Μητροπόλεως; Ο ιδιώτης μπορεί να νοικιάσει ένα κτήμα εκτός οικισμού σύμφωνα με την αγορά, ενώ εμείς όχι. Συμφωνούμε να ελέγχονται πού πάνε τα έσοδα ενός κοινωφελούς ιδρύματος - αλλά τα έσοδα δεν τα καρπωνόμαστε εμείς, αφού πηγαίνουν στους τροφίμους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Ελασσόνας.