Skip to main content

Νέες τουρκικές παραβιάσεις καταγράφηκαν σήμερα στο Αιγαίο

Τα αεροσκάφη, δύο εκ των οποίων βρίσκονταν σε σχηματισμό και 11 πετούσαν μεμονωμένα, αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Σε 13 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 6 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν 13 τουρκικά αεροσκάφη την Τετάρτη, σε κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο.

Τα τουρκικά αεροσκάφη δεν ήταν οπλισμένα, ενώ δεν σημειώθηκαν εμπλοκές. Τα αεροσκάφη, δύο εκ των οποίων βρίσκονταν σε σχηματισμό και 11 πετούσαν μεμονωμένα, αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Εν τω μεταξύ ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Χρήστος Μανωλάς μιλώντας στον Realfm 97,8 ανέφερε πως «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των ασκήσεων».

«Η Τουρκία είναι αναθεωρητική δύναμη, επιδιώκει την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης. Θεωρεί ότι έχει την ισχύ, έχει τα μέσα και θέτει συνεχώς από το 1974 και μετά θέματα ελέγχου στο Αιγαίο» τόνισε ο κ. Μανωλάς και πρόσθεσε ότι επειδή οι Τούρκοι είναι αυτοί που επιδιώκουν την αναθεώρηση των συνθηκών, «έχουν τον πρώτο λόγο για την έναρξη ενός επεισοδίου».

Τόνισε, πάντως ότι πέραν της ποιοτικής αλλαγής στην τουρκική παρουσία στην περιοχή των Οινουσσών δεν θα αποτολμήσουν κάτι αυτή τη στιγμή απλώς θέλουν να θέσουν το θέμα».