Skip to main content

Ένα ακόμη μεγάλο βήμα για το πρότζεκτ Νέα Τούμπα - Πέρασε από το ΚΑΣ η ΣΜΠΕ

Πέρασε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για τη Νέα Τούμπα

Ένα ακόμη σπουδαίο βήμα προς την υλοποίησή του έκανε σήμερα το φιλόδοξο πρότζεκτ Νέα Τούμπα, δηλαδή το σχέδιο για την ανακατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟΚ και την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής, της λεγόμενης Αλάνας της Τούμπας.

Στην αποψινή του συνεδρίαση, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) άναψε, κατ' εισήγησην, το πράσινο φως για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου.

Η θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ αποτελεί βεβαίως ένα επιπλέον καθοριστικό λιθαράκι στα σχέδια της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για τη Νέα Τούμπα, ιδίως από τη στιγμή που οι διαδικασίες τρέχουν εντός χρονοδιαγράμματος, χωρίς καθυστερήσεις.

Επόμενα βήματα

Επόμενο ορόσημο για το ΕΧΣ της Νέας Τούμπας είναι το Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που γνωμοδοτεί για μεγάλα έργα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και εισηγείται στον υπουργό επί θεμάτων εφαρμογής των ρυθμιστικών σχεδίων. Το ΣΜΣ αναμένεται να εγκρίνει το ΕΧΣ και τη ΣΜΠΕ του, αλά... ανάπλαση ΔΕΘ: να καθοριστούν δηλαδή οι χρήσεις γης, οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης, καθώς και οι κατευθύνσεις και τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και το σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό αναμένεται να συμβεί έως το τέλος του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου.

Ακολουθεί η έγκριση του Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής (ΠΣΕ) από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) που υπάγεται επίσης στο ΥΠΕΝ και κατόπιν το Πολεοδομικό Σχέδιο θα αναρτηθεί από τον δήμο Θεσσαλονίκης. Ενδέχεται αυτή η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα, για να περάσει στη συνέχεια στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Εφόσον δεν υπάρξει νομικό κώλυμα, το τελικό σχέδιο αποστέλλεται στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για έγκριση. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η υπογραφή του ΠΔ οριοθετείται να συμβεί κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι του 2021. Φυσικά, οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ δεν θα πουν «όχι» σε μία οριστική έγκριση πολύ νωρίτερα, αλλά προς το παρόν αυτό είναι το μοναδικό ρεαλιστικό σενάριο.

Με την έκδοση του αμετάκλητου Προεδρικού Διατάγματος, ο ΠΑΟΚ μπορεί, πια, να εκδώσει την πολυπόθητη οικοδομική άδεια για να χτίσει κι έπειτα να αναθέσει την εργολαβία για την ανέγερση της «Νέας Τούμπας», αλλά και να προχωρήσει σε προγραμματικές συμβάσεις με τον δήμο Θεσσαλονίκης για την ανάπλαση του ευρύτερου χώρου του γηπέδου, της λεγόμενης «Αλάνας της Τούμπας».

Στα 140 εκατ. ευρώ η επένδυση

Εξάλλου, όπως είχε δηλώσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σε πρόσφατη συνέντευξή του, μετά το πράσινο φως από το δημοτικό συμβούλιο στη ΣΜΠΕ, η επένδυση για τη Νέα Τούμπα εκτιμάται σε 140 εκατ. ευρώ. Ο κ. Ζέρβας ανέφερε πως πρόκειται για ένα έργο ανάπτυξης που αναμφίβολα θα αφήσει το αποτύπωμά του στη Θεσσαλονίκη. «Η "Νέα Τούμπα" δεν αποτελεί μόνον ένα έργο αθλητικής υποδομής, αλλά ένα έργο ανάπτυξης, το οποίο θα αφήσει ένα ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή. Ως Δημοτική Αρχή έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να τρέξουμε τα μεγάλα πρότζεκτ της Θεσσαλονίκης και αυτό ακριβώς πράττουμε και στην περίπτωση του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ, για το οποίο ταχύτατα υπήρξε η θετική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου ως προς τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου», σημείωσε, προσθέτοντας πως πρόκειται για επένδυση που θα αναζωογονήσει την περιοχή μέσα από μια σειρά ενεργειών που θα δρομολογηθούν.