Skip to main content

Νέος διευθυντής στο γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ο Κουτεντάκης

Την πρόταση κατέθεσε ο Νίκος Βούτσης με την σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ενώ καταψήφισαν ΝΔ και Χρυσή Αυγή.

Επικεφαλής του γραφείου της Βουλής σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού ανέλαβε ο κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών αρμόδιος για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Την πρόταση κατέθεσε ο Νίκος Βούτσης με τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ενώ καταψήφισαν οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας και της Χρυσής Αυγής. «Παρών» δήλωσαν Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων ενώ ο κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποχώρησε καταγγέλλοντας τη διαδικασία.

Για τη θέση του Συντονιστή του κοινοβουλευτικού γραφείου κατατέθηκαν συνολικά δέκα υποψηφιότητες ενώ η επιλογή του προσώπου γίνεται αποκλειστικά από τον πρόεδρο της Βουλής.

«Δεν είναι διαδικασία με μοριοδότηση. Έρχονται τα βιογραφικά και ο Πρόεδρος της Βουλής διαμορφώνει άποψη. Ο κ. Κουτεντάκης έχει κάνει υπεύθυνη δουλειά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και γνωρίζει να διαβάζει τους προϋπολογισμούς» είπε αρχικά ο κ. Βούτσης για να προσθέσει σε άλλο σημείο ότι «τα κριτήρια επιλογής του κ. Κουτεντάκη είναι η εμπειρία του, ότι είναι νέος, έχει προσόντα και έχει άποψη. Δεν είναι ουδέτερος άνθρωπος, δεν είναι απολιτίκ και αυτό μας αρέσει. Και τις δικές μου τις απόψεις τις γνωρίζετε όμως σε μεγάλο βαθμό εξασκώ τον θεσμικό μου ρόλο αντικειμενικά».

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Βουλής εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μαρία Σπυράκη, λέγοντας: «Έμεινα κατάπληκτος από μια παράγραφο της ανακοίνωσης της κυρίας Σπυράκη καθώς λέει το αδιανόητο ότι δηλαδή όταν έρθει στην εξουσία η ΝΔ θα επαναφέρει την Δημοκρατία και θα βάλει τέλος στους επιλεγέντες της σημερινής κυβέρνησης. Αυτές οι θέσεις είναι με θητεία. Η κυβέρνηση και το προεδρείο χωρίς να κάνει χάρη σε κανένα, δεν έδιωξε κανέναν από εκείνους που είχε τοποθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μας κάτι τέτοιο ακόμα και όταν υπήρχαν διαφωνίες. Ποιον απειλεί λοιπόν η κυρία Σπυράκη; Θα μπορούσε να κάνει κριτική για την επιλογή μας, αλλά ως εκεί».

Νωρίτερα, η κ. Σπυράκη σχολίασε την τοποθέτηση Κουτεντάκη επισημαίνοντας: «Η Νέα Δημοκρατία, όχι μόνο δεν αποδέχεται τους κομματικούς διορισμούς, αλλά θα αποκαταστήσει την αξιοκρατία και τη νομιμότητα την επομένη των εκλογών».

Την ίδια ώρα, ο κ. Παπαθεοδώρου κατήγγειλε την διαδικασία επιλογής λέγοντας ότι τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής που ψηφίζουν για την επιλογή Συντονιστή δεν έλαβαν τα βιογραφικά των υπόλοιπων υποψηφίων.