Skip to main content

Νέος Κόσμος: Τα δύο σενάρια που εξετάζει η ΕΛΑΣ για την εκτέλεση Ζαμπούνη

Πράξη αντεκδίκησης ή συμβόλαιο θανάτου η δολοφονία του 44χρονου έξω από πρατήριο συμφερόντων του

Πράξη αντεκδίκησης ή συμβόλαιο θανάτου με στόχο τον έλεγχο του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων; Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας που ερευνούν από χθες, Κυριακή, τη δολοφονία του 44χρονου Βαγγέλη Ζαμπούνη, έξω από πρατήριο συμφερόντων του, στον Νέο Κόσμο.

Ο 44χρονος ήταν ένα από τα ισχυρότερα ονόματα στη «νύχτα» έχοντας στο παρελθόν κατηγορηθεί ως αρχηγικό μέλος ομάδας εκβιαστών, ενώ το 2018 είχε γλιτώσει από απόπειρα εναντίον του στον Πειραιά.

Τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, είχε θεωρηθεί ως ένας από τους βασικούς υπόπτους για την εκτέλεση με καλάσνικοφ στον Κορυδαλλό του Βασίλη Ρουμπέτη. Ο Ρουμπέτης εξάλλου θεωρούνταν το αντίπαλο δέος του 44χρονου στη «νύχτα» και ο βασικός ανταγωνιστής του στη διακίνηση πετρελαιοειδών. Και αυτός εξάλλου ήταν σκιώδης ιδιοκτήτης τουλάχιστον ενός βενζινάδικου στην οδό Πειραιώς.

Πριν από λίγους μήνες είχε εντοπιστεί στον Νέο Κόσμο, σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από το βενζινάδικο του Βαγγέλη Ζαμπούνη, ένα κλεμμένο Ι.Χ. με κρυμμένα στον χώρο αποσκευών καλάσνικοφ, γεμιστήρες και μπιτόνια με βενζίνη. Οι αστυνομικοί διατύπωσαν την εκτίμηση ότι επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί σε σχέδιο επίθεσης εναντίον Ζαμπούνη, και μάλιστα στο εσωτερικό του οχήματος είχε βρεθεί DNA του Ρουμπέτη.

Ενα από τα σενάρια που είχαν αναπτυχθεί εκείνη την περίοδο (δεν προέκυψαν ευρήματα που να το επιβεβαιώνουν) ήθελε τον Βαγγέλη Ζαμπούνη να προλαβαίνει την εναντίον του επίθεση «εξουδετερώνοντας» τον ανταγωνιστή του, με τον Βασίλη Ρουμπέτη να πέφτει νεκρός μέσα σε καταιγισμό πυρών από καλάσνικοφ στην είσοδο του σπιτιού του.

Με βάση τα παραπάνω αρκετοί είναι εκείνοι που σήμερα θεωρούν ότι η άγρια δολοφονία του Βαγγέλη Ζαμπούνη τα ξημερώματα της Κυριακής αποτελεί πράξη αντεκδίκησης για όσα προηγήθηκαν το περασμένο διάστημα.

Αλλη εκδοχή

Κάποιες άλλες πηγές από το εσωτερικό της Αστυνομίας υιοθετούν μια διαφορετική εκδοχή.

Επικαλούνται πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στη Δυτική Αττική με στόχο ομογενείς από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ που δραστηριοποιούνται στο λαθρεμπόριο τσιγάρων και πετρελαίου. Και αποδίδουν ενεργό ρόλο στον Βαγγέλη Ζαμπούνη εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η προχθεσινή δολοφονία δεν συνδέεται με την υπόθεση του Ρουμπέτη, αλλά έχει στόχο τον έλεγχο της παράνομης διακίνησης καπνικών προϊόντων και πετρελαιοειδών.

Ιχνη ομογενών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης εξάλλου έχουν βρεθεί και στην υπόθεση δολοφονίας του Γιάννη Σκαφτούρου, τον Μάιο του 2022, στο εξοχικό του στα Σκούρτα.

Ο Βαγγέλης Ζαμπούνης δέχτηκε την επίθεση ενώ έβγαινε από το πρατήριό του στον Νέο Κόσμο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο το πρατήριο όσο και το τζιπ που χρησιμοποιούσε στις μετακινήσεις του είχαν αντιβαλλιστική θωράκιση.

Οπως αποτυπώθηκε στο βίντεο από κάμερα ασφαλείας, ο ένας από τους δράστες, δευτερόλεπτα αφότου ο 44χρονος μπήκε στο όχημα, άνοιξε πυρ με καλάσνικοφ εξ επαφής στο τζάμι του οδηγού. Αδειασε δύο γεμιστήρες και στη συνέχεια άνοιξε την πόρτα και με πιστόλι έριξε στο θύμα χαριστικές βολές.

Δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα γιατί οι σφαίρες διαπέρασαν το θωρακισμένο τζάμι, όπως επίσης και το πώς ο δράστης κατάφερε να απασφαλίσει και να ανοίξει την πόρτα του αυτοκινήτου. Στο σημείο πάντως βρέθηκαν 97 κάλυκες από καλάσνικοφ, όπως και κάλυκες από το πιστόλι με το οποίο ο Βαγγέλης Ζαμπούνης δέχτηκε τις χαριστικές βολές.

Το Lexus των δραστών που βρέθηκε καμένο στη λεωφόρο Αθηνών εμφανίζεται να ανήκει σε κατασκευαστική εταιρεία. Δεν είχε δηλωθεί κλοπή και ερευνάται το ενδεχόμενο οι δράστες να είχαν τοποθετήσει σε αυτό πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας. Στο όχημα του Βαγγέλη Ζαμπούνη βρέθηκαν ένα πιστόλι και ένα καλάσνικοφ που ο 44χρονος δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει.

Ερωτηματικό παραμένει και το γιατί στο σημείο δεν βρίσκονταν τα μέλη της προσωπικής φρουράς που φέρεται να διέθετε.

Πηγή: Καθημερινή