Skip to main content

Νίγηρας: Οι πραξικοπηματίες ανακήρυξαν πρόεδρο τον επικεφαλής της προεδρικής φρουράς

Το Σύνταγμα ανεστάλη και η κυβέρνηση διαλύθηκε τόνισαν οι αξιωματικοί που ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μπαζούμ

Αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων του Νίγηρα ανακήρυξαν σήμερα τον στρατηγό Αμπντουραχαμάν Τσιανί νέο αρχηγό του κράτους, λέγοντας ότι ανέστειλαν το Σύνταγμα και διέλυσαν όλους τους προηγούμενους θεσμούς αφού ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ.

Ο Τσιανί ήταν ο επικεφαλής της προεδρικής φρουράς που έκλεισε τον Μπαζούμ στο προεδρικό μέγαρο προχθές Τετάρτη και στη συνέχεια δήλωσε πως τον απέπεμψε λόγω κακής διακυβέρνησης και μιας επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας.

Ο στρατηγός εμφανίστηκε σήμερα στην κρατική τηλεόραση και είπε πως είναι ο πρόεδρος ενός στρατιωτικού συμβουλίου που σχηματίστηκε μόλις, του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διαφύλαξη της Πατρίδα (CNSP).

Το Σύνταγμα ανεστάλη και η κυβέρνηση διαλύθηκε και το CNSP θα ασκεί τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Αφρικανικές χώρες και δυτικές δυνάμεις αντέδρασαν με ανησυχία στα γεγονότα στον Νίγηρα, επιμένοντας πως η συνταγματική τάξη πρέπει να αποκατασταθεί.

Ο Νίγηρας συνορεύει με τρεις χώρες -το Μαλί, την Μπουρκίνα Φάσο και το Τσαντ- όπου έχουν σημειωθεί επίσης στρατιωτικά πραξικοπήματα τα δύο τελευταία χρόνια. Πριν από τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας, θεωρείτο ως ο πιο σταθερός και στέρεος εταίρος της Δύσης σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει ισλαμιστική εξέγερση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ