Skip to main content

Νίγηρας: Ξανανοίγουν τα σύνορα με πολλές γειτονικές χώρες μια εβδομάδα μετά το πραξικόπημα

Το πραξικόπημα προκάλεσε τριγμούς σε όλη την περιοχή του Σαχέλ, μια από τις φτωχότερες και πιο ασταθείς στον κόσμο

Ο Νίγηρας ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι ξανανοίγει τα σύνορά του με πολλές από τις γειτονικές του χώρες, μία εβδομάδα ύστερα από το πραξικόπημα που προκάλεσε τριγμούς σε όλη την περιοχή του Σαχέλ της δυτικής Αφρικής, μια από τις φτωχότερες και πιο ασταθείς στον κόσμο.

«Τα χερσαία και τα εναέρια σύνορα με την Αλγερία, τη Μπουρκίνα Φάσο, το Μαλί τη Λιβύη και το Τσαντ ξανανοίγουν από σήμερα, 1η Αυγούστου 2023», ανέφερε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο εκπρόσωπος της χούντας συνταγματάρχης Αμαντού Αμπνταραμάν.

Η χούντα είχε κλείσει τα σύνορα την προηγούμενη Τετάρτη, την ίδια ώρα που ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε από την εξουσία τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Μουαμέντ Μπαζούμ.

Η περιφερειακή ένωση ECOWAS έχει επιβάλει κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της παύσης όλων των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και το πάγωμα εθνικών περιουσιακών στοιχείων, και είπε ότι μπορεί να δώσει το πράσινο φως για τη χρήση βίας προκειμένου να αποκατασταθεί ο Μπαζούμ στην προεδρία.

Στο μεταξύ τα πρώτα στρατιωτικά αεροσκάφη που μεταφέρουν κυρίως Ευρωπαίους πολίτες που εγκατέλειψαν τον Νίγηρα προσγειώθηκαν σήμερα στο Παρίσι και τη Ρώμη.

«Τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν άσχημα αλλά και πάλι είναι ωραίο που γυρίσαμε», δήλωσε στο Reuters TV Γάλλος υπήκοος, ονόματι Σαρλ, που εγκατέλειψε τον Νίγηρα. «Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα εκεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Εμείς, που μας ενδιαφέρει πολύ αυτό, θα το παρακολουθούμε στενά», δήλωσε.

Πηγή: Καθημερινή, ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters