Skip to main content

Νοσοκομείο Βέροιας: Καταγγελία για απόλυση γιατρού παραμονή Πρωτοχρονιάς επειδή... περίσσευε

Η απόλυση του επικουρικού γιατρού, σύμφωνα με καταγγελία της ΟΕΝΓΕ, έγινε παραμονή της Πρωτοχρονιάς με απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου

Την «απροειδοποίητη» απόλυση επικουρικού γιατρού την παραμονή της πρωτοχρονιάς «επειδή περίσσευε» καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος σε βάρος του διοικητή του νοσοκομείου Βέροιας.

«Η απόλυση του ενός γιατρού που πρόσφερε τις υπηρεσίες του για τρία συνεχόμενα χρόνια στο νοσοκομείο της Βέροιας, η μείωση του αριθμού των χειρουργείων για να μη γίνει υπέρβαση του πετσοκομμένου προϋπολογισμού που δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες, είναι τα "προσόντα” που θα συμπεριλάβει ο κ. Πλιόγκας στο βιογραφικό του για να διεκδικήσει ξανά τη θέση του διοικητή με αξιώσεις. Είναι το διαβατήριο του για να μην απολυθεί εκείνος και να συνεχίσει να παίρνει τον παχυλό μισθό του διοικητή», τονίζει η ομοσπονδία των γιατρών, προσθέτοντας μάλιστα πως «ο διοικητής του νοσοκομείου της Βέροιας ισχυρίστηκε ότι ο συνάδελφος “περίσσευε” την ώρα που μόλις πριν από εφτά μήνες με την επίκληση “έκτακτων” αναγκών είχε προσλάβει στην ίδια κλινική έναν επιπλέον συνάδελφο επικουρικό».

«Δεν είναι τυχαίο ότι η απόλυση του συναδέλφου επικουρικού έγινε παραμονές των κρίσεων για τους διορισμούς νέους διοικητών στα νοσοκομεία και στις υγειονομικές περιφέρειες» σημειώνει η ΟΕΝΓΕ καλώντας παράλληλα το υπουργείο Υγείας να ανακαλέσει την απόλυση του επικουρικού γιατρού στη Βέροια και ζητώντας τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Αναλυτικά η καταγγελία της ΟΕΝΓΕ:

«Η Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε καταγγέλλει τον διοικητή του νοσοκομείου Βέροιας κ. Πλιόγκα ο οποίος δε δίστασε παραμονή πρωτοχρονιάς να απολύσει συνάδελφο επικουρικό γιατρό, και μάλιστα απροειδοποίητα, ο οποίος για τρία συνεχόμενα χρόνια πρόσφερε τις υπηρεσίες του στην Ορθοπεδική Κλινική του νοσοκομείου της Βέροιας.

Ο διοικητής του νοσοκομείου της Βέροιας ισχυρίστηκε ότι ο συνάδελφος “περίσσευε” την ώρα που μόλις πριν από εφτά μήνες με την επίκληση “έκτακτων” αναγκών είχε προσλάβει στην ίδια κλινική έναν επιπλέον συνάδελφο επικουρικό.

Αναρωτιόμαστε, τι άλλαξε στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε έως σήμερα; Οι λόγοι που οδήγησαν τη διοίκηση του νοσοκομείου να προσλάβει και τρίτο επικουρικό γιατρό εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι σήμερα. Και αυτό ο διοικητής του νοσοκομείου της Βέροιας το γνωρίζει πολύ καλά.

Είναι προκλητικός ο ισχυρισμός του διοικητή του νοσοκομείου κ. Πλιόγκα, στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του Δ.Σ της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ημαθίας, ότι ο συνάδελφος απολύθηκε επειδή ο αριθμός των χειρουργείων είναι χαμηλός. Γνωρίζει πολύ καλά ότι ο αριθμός των χειρουργείων που πραγματοποιούνται είναι χαμηλός όχι επειδή δεν υπάρχουν ανάγκες, αφού στη λίστα αναμονής της Ορθοπαιδικής Κλινικής είναι 250 ασθενείς, αλλά εξαιτίας της έλλειψης Αναισθησιολόγων. Είναι πρόκληση γιατί ο ίδιος ο κ. Πλιόγκας είχε απαιτήσει τον Σεπτέμβριο να περιοριστεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός των  χειρουργείων, ώστε να μην υπάρξει υπέρβαση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου.

Αξιοποίησε δηλαδή ο κ. Πλιόγκας τα αποτελέσματα των δικών του ενεργειών αλλά και της πολιτικής που με συνέπεια υλοποιεί, σύμφωνα με την οποία κριτήριο για τη στελέχωση μιας κλινικής, ενός τμήματος, ενός νοσοκομείου, είναι η εξασφάλιση των εσόδων από την ανταποδοτική τους λειτουργία και όχι οι ανάγκες.

Δεν είναι τυχαίο ότι η απόλυση του συναδέλφου επικουρικού έγινε παραμονές των κρίσεων για τους διορισμούς νέους διοικητών στα νοσοκομεία και στις υγειονομικές περιφέρειες.

Η απόλυση του ενός γιατρού που πρόσφερε τις υπηρεσίες του για 3 συνεχόμενα χρόνια στο νοσοκομείο της Βέροιας, η μείωση του αριθμού των χειρουργείων για να μη γίνει υπέρβαση του πετσοκομμένου προϋπολογισμού που δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες, είναι «τα προσόντα» που θα συμπεριλάβει ο κ. Πλιόγκας στο βιογραφικό του για να διεκδικήσει ξανά τη θέση του διοικητή με αξιώσεις. Είναι το διαβατήριο του για να μην απολυθεί εκείνος και να συνεχίσει να παίρνει τον παχυλό μισθό του διοικητή.

Γιατί αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο της αξιολόγησης των golden boys στις δημόσιες μονάδες υγείας. Ανάλγητοι και αδίστακτοι διοικητές, εχθρικοί προς τους ασθενείς και προς τους εργαζόμενους υγειονομικούς, γιατί ανάλγητη και αδίστακτη απέναντι στις ανάγκες μας και τις ανάγκες των ασθενών μας είναι η πολιτική που καλούνται να εφαρμόσουν, για την οποία μάλιστα θα επιβραβεύονται και με μπόνους.

Την ίδια στιγμή τμήματα και κλινικές θα κλείνουν, οι ασθενείς θα βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ή θα μένουν αβοήθητοι όταν δε θα έχουν να πληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα ή στο εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα υγείας και οι υγειονομικοί θα είναι σε καθεστώς συνεχούς αβεβαιότητας και εργασιακής ομηρίας.

Απαιτούμε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ανακληθεί άμεσα η απόλυση του συναδέλφου ώστε να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο δημόσιο σύστημα υγείας. Κανείς γιατρός, κανείς υγειονομικός δεν περισσεύει. Απαιτούμε να μπει τέλος στην εργασιακή ομηρία των συναδέλφων συμβασιούχων και να μονιμοποιηθούν όλοι τώρα χωρίς όρους και προϋποθέσεις».