Skip to main content

Νοτοπούλου: Οι αντίπαλοί μου είναι αυτό που λέμε «ένας από τα ίδια»

Συνέντευξη της υποψήφιας δημάρχου Θεσσαλονίκης στη Voria.gr. Τι λέει για τους ανθυποψηφίους της, τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις επιθέσεις που δέχεται

«Η δική μας απόφαση είναι να μην υποστεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης ξανά πλιάτσικο», τονίζει η Κατερίνα Νοτοπούλου στη συνέντευξή της στη Voria.gr.

Η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης δίνει τα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς της και απαντά με δηκτικό τρόπο σε όσα της καταμαρτυρούν.

Βάζει και τη δική της ταυτότητα στον προεκλογικό αγώνα, καθώς δε διστάζει να βάλει απέναντι τις υποψηφιότητες εκείνες που θεωρεί σε ιδεολογική και πρακτική απόσταση: «Οι ανθυποψήφιοί μου, είναι αυτό που λέμε 'ένας από τα ίδια'».

«Τίποτα δεν με ενώνει με τον συνυποψήφιό μου. Είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι», λέει για τον Νίκο Ταχιάο, ενώ πολύ πιο... διαφορετικός είναι ο κόσμος της με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, για τον οποίο λέει: «Έχει αξία να σε αναγνωρίζουν και να σε θυμούνται για το έργο σου. Κι όχι για σκάνδαλα ή αποκριάτικες ενδυμασίες».

Η ίδια προφανώς θεωρεί ότι στις δημοτικές εκλογές το διακύβευμα δεν μπορεί να είναι θέματα της κεντρικής πολιτικής, όπως το σκοπιανό. Ψηφίζουμε για δήμαρχο λέει και πρέπει οι υποψηφιότητες να δείξουν τι μπορούν να κάνουν για τα ζητήματα της πόλης. Η φράση που χρησιμοποιεί είναι χαρακτηριστική: «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η εξέδρα όπου πετούν τη μπάλα όσοι υποψήφιοι κατεβαίνουν στον αγώνα για τη Θεσσαλονίκη χωρίς στρατηγική».

Μιλά όμως και για τα δικά της χαρακτηριστικά ως πολιτικού προσώπου τονίζοντας ότι «από τη στιγμή που είσαι γυναίκα οι αντίπαλοι σου δεν θα διστάσουν να την τσαλακώσουν και να την κανιβαλίσουν. Το έχω υποστεί».

-Η υποψηφιότητά σας χαρακτηρίζεται κομματική και νομίζω δεν μπορείτε να αρνηθείτε ότι είναι κιόλας. Υπάρχει όμως ένας διάλογος για το κατά πόσο ο δήμαρχος της πόλης πρέπει να είναι κομματικός ή ανεξάρτητος.

Προέρχομαι από το ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό είναι γνωστό. Δεν έχω επιχειρήσει ούτε και έχω κανέναν λόγο να το αρνηθώ. Αυτό που δεν κατανοώ είναι την ξαφνική ενοχοποίηση του να ανήκεις σε κάποιο κόμμα. Η νέα τάση έχει να κάνει με όσους προέρχονται ή στηρίζονται από κόμμα αλλά δεν επιθυμούν να είναι φανερό. Στη Θεσσαλονίκη το ζούμε αυτό το παράδοξο. Ανεξάρτητοι υποψήφιοι πίσω από κλειστές πόρτες επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τη στήριξη κομμάτων ή πολιτικών αρχηγών.

Το δια ταύτα είναι ένα. Για να είσαι δήμαρχος της πόλης πρέπει να νοιάζεσαι και να έχεις όραμα για την πόλη. Και να είσαι σε θέση να το υλοποιήσεις. Εμείς αποδείξαμε από την πορεία μας στα κοινά της Θεσσαλονίκης ότι θέλουμε και μπορούμε. Κι αυτό θα κάνουμε.

-Έλλειψη εμπειρίας, πολύ νεαρή σε ηλικία, χωρίς τεχνοκρατική κατάρτιση για την επίλυση των προβλημάτων της πόλης. Μερικές βασικές ενστάσεις για την υποψηφιότητά σας, που έχουν εκφραστεί από τους αντιπάλους σας.

Οι κριτικές που έχω δεχτεί από την πορεία μου στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη μέχρι σήμερα, αφορούν στο νεαρό της ηλικίας μου ή στο γεγονός ότι είμαι γυναίκα. Δεν ασκείται κριτική στο έργο μου και στο γεγονός ότι συνέβαλα να λυθούν χρόνια προβλήματα που καλυτέρευσαν τη ζωή των συμπολιτών μας. Ζούμε σε μία χώρα που θεωρεί μειονέκτημα να είσαι νέος όταν διεθνώς νέοι έχουν διαπρέψει σε πολλούς τομείς. Ας εννοήσουμε επιτέλους ότι κάθε ηλικία έχει τα προσόντα της και τις ικανότητές της.

Εσείς έχετε δει, όσους μέχρι σήμερα άσκησαν διοίκηση στην πόλη και είχαν «τεχνοκρατική κατάρτιση» στην επίλυση προβλημάτων, να έλυσαν πραγματικά ζητήματα; Διότι εμείς χρειάστηκε να διαχειριστούμε ζητήματα των Δήμων που είχαν βαλτώσει επί δεκαετίες. Ζητήματα με τα οποία δεν ασχολήθηκε κανείς, γιατί θεωρούσε ότι δεν μπορούν να επιλυθούν. Εμείς εργαστήκαμε σκληρά, μας λοιδόρησαν, όμως τα καταφέραμε.

-Γιατί επιλέξατε τον δήμο αντί της κεντρικής πολιτικής σκηνής; Για να βοηθήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ να βρει υποψήφιο όπως θεωρούν ορισμένοι; Έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι σε ενδεχόμενη μη εκλογή σας ως δημάρχου θα έχετε κάνει με την υποψηφιότητά σας το πρώτο βήμα για μια πολιτική καριέρα στην κεντρική πολιτική σκηνή; Μήπως ο δήμος απλά είναι το σκαλί για τη Βουλή;

Από τη στιγμή που με ρωτάτε γιατί δεν επέλεξα την κεντρική πολιτική σκηνή αλλά τον δήμο, αυτομάτως απαντάτε και στην ερώτηση σας μήπως ο δήμος είναι το σκαλί για τη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε είχε αυτή τη λογική. Κάθε φορά επιλέγει ποιος άνθρωπος πληροί προϋποθέσεις να αναλάβει ευθύνες. Στην περίπτωσή μου, υπάρχει ακριβώς η αντίστροφη πορεία από αυτήν που περιγράφετε. Επέλεξα, από την κεντρική πολιτική σκηνή -από το ΥΜΑΘ- να αφιερωθώ στη μάχη για την πόλη μου. Η διεκδίκηση του Δήμου όμως είναι μια ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση, μετά την απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να μην διεκδικήσει νέα θητεία. Οι ανθυποψήφιοί μου, είναι αυτό που λέμε «ένας από τα ίδια». Άνθρωποι που διοίκησαν, σε εποχές μεγάλης υπεξαίρεσης στον δήμο. Άνθρωποι που σε κρίσιμες περιόδους για τη Θεσσαλονίκη την εγκατέλειψαν, για την κεντρική πολιτική σκηνή. Η δική μας απόφαση είναι μην υποστεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης ξανά πλιάτσικο. Να μην επιστρέψει στο παρελθόν. Στο κακό παρελθόν, στις μηχανορραφίες, στο σκοτάδι. Έχουμε σχέδιο να γίνει η Θεσσαλονίκη, η πόλη που θέλουμε να ζούμε καλά. Είμαστε σε θέση ικανή να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη. Όταν λοιπόν πήρα την απόφαση να είμαι υποψήφια Δήμαρχος, αυτό είχα στο μυαλό μου.

-Μιλήστε μου για την εμπειρία σας στο Γραφείο Πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης και στο ΥΜΑΘ. Πως μπορεί να σας βοηθήσει στην Αυτοδιοίκηση;

Στα δυόμισι χρόνια λειτουργίας του γραφείου πέρασαν το κατώφλι του φορείς, σύλλογοι και σωματεία που από τη μια είδαν να δίνονται ή να δρομολογούνται λύσεις κι από την άλλη είδαν να λαμβάνονται πρωτοβουλίες από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Πρωτοβουλίες που άλλαξαν ριζικά την εικόνα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Μάθαμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε. Αυτό δεν ήταν καθόλου αυτονόητο το πρώτο διάστημα. Στη Θεσσαλονίκη, δεν υπήρχε η κουλτούρα συνεννόησης. Το κατακτήσαμε όμως κι αυτό. Κι είναι μεγάλη επιτυχία. Διότι μόνο με συνεργασία μπορεί να υπάρξει πρόοδος. Το ίδιο και με το ΥΜΑΘ. Από την πρώτη στιγμή που το ανέλαβα, στόχος ήταν να αλλάξουμε τη φιλοσοφία του. Δουλέψαμε πολύ σκληρά και σε σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε να δώσουμε δείγματα γραφής. Συνεργάστηκα πολύ στενά με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πολλές φορές για να λυθούν ή να προχωρήσουν ζητήματα χρειάστηκε να αναλάβω το ρόλο του «κακού». Όλη αυτή η εμπειρία είναι ένας πλούτος που θα αξιοποιήσω.

-Έχετε δημιουργήσει ή φαίνεται να δημιουργείτε εσείς και ο κ. Ταχιάος ένα δίπολο. Οι άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι ρίχνουν τα βέλη τους σε εσάς τους δυο που σας θεωρούν κομματικές υποψηφιότητες. Αν αυτό σας «ενώνει» με τον κ. Ταχιάο, τι σας χωρίζει;

Τίποτα δεν με ενώνει με τον συνυποψήφιό μου. Είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι, αντιλαμβανόμαστε και ερμηνεύουμε διαφορετικά τις ανάγκες της πόλης. Και έχουμε διαφορετικό όραμα και αναφορές. Αν κάτι μας ενώσει όλους, όχι μόνο με τον κ. Ταχιάο, θα φανεί μετεκλογικά στο δημοτικό συμβούλιο.

-Έχετε απέναντί σας υποψηφιότητες που κάτι έχουν να πουν σ' αυτή την πόλη, με συγκεκριμένο έργο και παρέμβαση. Ενδεικτικά: Ζέρβας, Ορφανός, Ταχιάος, Ψωμιάδης, Βούγιας... Σε αναγνωρισιμότητα φαντάζομαι ότι συγκριτικά είστε πίσω. Πέραν του φρέσκου τι σηματοδοτεί η υποψηφιότητά σας;

Σίγουρα δεν επιθυμώ την αναγνωρισιμότητα του κ. Ψωμιάδη! Έχει αξία να σε αναγνωρίζουν και να σε θυμούνται για το έργο σου. Κι όχι για σκάνδαλα ή αποκριάτικες ενδυμασίες. Σε κάθε περίπτωση, εισπράττω από τον κόσμο, που καθημερινά συναναστρέφομαι μια διαφορετική εικόνα.

Η υποψηφιότητά μου σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την πόλη. Μια εποχή που προχωράμε μαζί με ανθρώπους που εργάζονται, που νοιάζονται και πετυχαίνουν. Προχωράμε μαζί με τους νέους και τις νέες που θέλουν να ζήσουν εδώ, σε μία πόλη που να χωράει αυτούς και τα όνειρά τους. Προχωράμε μαζί με τους επιστήμονες που έχουν γνώση και άποψη. Προχωράμε μαζί με τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, για να φτιάξουμε μία πόλη για όλους, αντλώντας από τη βιωμένη τους εμπειρία. Προχωράμε με όσους αγωνίζονται σε κάθε πεδίο για να γίνει ο κόσμος πιο δίκαιος. Με όποιον και όποια επιθυμεί να εξελίξουμε μαζί τη Θεσσαλονίκη.

- Δεν μπορέσατε να εκλεγείτε βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης όταν βάλατε υποψηφιότητα ανταγωνιζόμενη στελέχη του ίδιου του κόμματός σας. Σήμερα θέλετε να εκλεγείτε πρώτη γυναίκα δήμαρχος και να σας ψηφίσουν προφανώς ευρύτερα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά στρώματα;

Μα αναφέρεστε σε τέσσερα χρόνια πίσω! Εκτιμώ ότι δεν ευσταθεί αυτή η σύγκριση με το σήμερα. Βεβαίως κι είναι ζητούμενο η υποψηφιότητά μου να έχει ευρεία απήχηση. Υποθέτω ότι η πλειοψηφία των συμπολιτών μας δεν έχει καμία διάθεση να επιστρέψει ο Δήμος στα παλιά. Να μην υποστεί ξανά πλιάτσικο. Κι επιθυμούν επιτέλους να λυθούν ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητά τους.

-Πού βρίσκεται σήμερα η σχέση σας με τον κ. Μπουτάρη;

Η σχέση μου με το Δήμαρχο είναι εξαιρετική. Συνεργαστήκαμε πολύ στενά και άριστα. Πάνω στη δουλειά συμφωνήσαμε και διαφωνήσαμε. Και είναι λογικό. Νομίζω ότι υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση. Ο Γιάννης Μπουτάρης έχει γνώση και άποψη και η παρουσία του είναι πολύτιμη.

-Από τον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύετε ότι στηρίζουν επαρκώς την υποψηφιότητά σας; Μήπως υπάρξουν «φυγόκεντρες» δυνάμεις, λόγω προσπέρασης στην κομματική επετηρίδα;

Νομίζω ότι η εικόνα που έχετε για τον ΣΥΡΙΖΑ απέχει πολύ τη φιλοσοφία του αλλά κι από το πολιτικό του όραμα. Ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις των καιρών. Ξεκινήσαμε τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου τόσο για τις ευρωεκλογές όσο και για τις εθνικές εκλογές και συζητάμε για επετηρίδα;

-Πιστεύετε ότι το σκοπιανό θα επηρεάσει τις δημοτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη;

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η εξέδρα όπου πετούν τη μπάλα όσοι υποψήφιοι κατεβαίνουν στον αγώνα για τη Θεσσαλονίκη χωρίς στρατηγική. Βεβαίως και είναι σεβαστή η γνώμη των πολιτών γι' αυτή τη συμφωνία, αλλά δεν θα κριθεί από αυτή αν η πόλη θα παραμείνει βρώμικη από τα σκουπίδια ή επιτέλους θα καθαρίσει. Να το πω σχηματικά, ο δημότης πρέπει να έχει καλό μανάβη, σοφό πνευματικό και άξιο δήμαρχο. Εν ολίγοις να γνωρίζουμε τι απαιτούμε από τον ρόλο του καθενός.

-Μήπως μετά το κόμπλεξ με τον αθηνοκεντρισμό και τον υποτιμητικό χαρακτηρισμό της συμπρωτεύουσας, με τη ρητορεία σας (εννοώ μέρους των αυτοαποκαλούμενων «προοδευτικών») περί σκοταδισμού κτλ. δημιουργείτε νέα μειωτικά συμπλέγματα στην πόλη; Πόσο γόνιμο δηλαδή το θεωρείτε αυτό;

Το κόμπλεξ είναι μάλλον μία φιλολογία που έρχεται από τα έξω παρά υπάρχει στην ψυχή των Θεσσαλονικέων. Με αυτή τη λογική όλη η χώρα θα 'πρεπε να ζει με μειωτικά συμπλέγματα. Προβλήματα υπάρχουν αλλά η πόλη μας διαθέτει όλα όσα απαιτούνται για να νιώθει περήφανη. Δεν θα λέμε ψέματα, μήτε θα κάνουμε τα στραβά μάτια απέναντι στο παλαιό πολιτικό σύστημα και τα προβλήματα που προκάλεσε για να μην τους κακοφανεί.

-Πιστεύετε ότι είναι πλεονέκτημα ή μειονέκτημα να είστε νέα, όμορφη και γυναίκα πολιτικός; Σας την κάνουν πιο εύκολη ή πιο δύσκολη την προεκλογική εκστρατεία αυτά τα χαρακτηριστικά;

Το ότι είμαι νέα και γυναίκα μου χρεώθηκε από την πρώτη στιγμή ως μειονέκτημα. Κι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι ζούμε σε ανδροκρατικό πολιτισμό και σε μία χώρα που φέρεται καχύποπτα στους νέους τη στιγμή που η ίδια επέλεξε πρωθυπουργό νεαρής ηλικίας με επιτυχημένη τετραετή θητεία. Όσο για την εμφάνιση, όποια κι αν είναι αυτή, από τη στιγμή που είσαι γυναίκα οι αντίπαλοι σου δεν θα διστάσουν να την τσαλακώσουν και να την κανιβαλίσουν. Το έχω υποστεί.

-Πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, ετών 30. Πολύ βαρύ δεν σας ακούγεται;

Αν ήμουν 33 ετών και άνδρας θα σας ακουγόταν ελαφρύτερο;