Skip to main content

Νοτοπούλου: Αναγκαία η δημιουργία οίκων ευγηρίας για τυφλούς - Ανεπαρκές το πρόγραμμα προσωπικού βοηθού

Συνάντηση της τομεάρχη Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Εθνικής  Ομοσπονδίας Τυφλών Νικόλαο Γιαλλούρη, με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών Δημήτριο Σηφάκη και με την γενική γραμματέα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών Θεοδώρα Φαρδέλα, είχε σήμερα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής του κόμματος Κατερίνα Νοτοπούλου, μαζί με τον συντονιστή του Τμήματος Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Τάκη Κορμά.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα σημαντικά οικονομικά και θεσμικά θέματα, καθώς και τα θέματα των απαραίτητων υποδομών που απασχολούν την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου άκουσε με προσοχή και ενδιαφέρον τα θέματα, αντάλλαξε απόψεις για την επίλυση τους και δεσμεύτηκε για την ανάδειξη και την προώθησή τους.

Ως μείζον ζήτημα, χαρακτήρισε την αυτόματη αύξηση κατ'έτος του προνοιακού επιδόματος τυφλότητας από τον ΟΠΕΚΑ, σε ίσο ποσοστό με αυτό που θα λαμβάνουν οι συνταξιούχοι και εργαζόμενοι.

Σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας οίκων ευγηρίας για τυφλούς, δεδομένου ότι κατά κανόνα δε γίνονται δεκτοί στα λοιπά γηροκομεία.

Αναφέρθηκε σε θέματα υποδομών και προσβασιμότητας και στις ενέργειες που πρέπει να ληφθούν ώστε οι πόλεις μας να γίνουν προσβάσιμες και υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης του δικαιώματος στην εργασία. Η  ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία στην κοινωνία και στην εργασία με ισότιμους όρους είναι ύψιστο δικαίωμά τους όπως είπε.

Ακόμη τέθηκε το ζήτημα του εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης του απαρχαιωμένου Οργανισμού του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.).

Η τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε για ακόμη μια φορά την ανεπάρκεια του προγράμματος του προσωπικού βοηθού τονίζοντας την ανάγκη επέκτασης του προγράμματος για όλους όσους το έχουν ανάγκη.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο Σχέδιο Δράσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα Δικαιώματα των Αναπήρων, το οποίο εξειδικεύεται σε 9 στρατηγικούς άξονες που αφορούν την προσβασιμότητα στο δομημένο, φυσικό και ψηφιακό περιβάλλον, την έμφυλη διάσταση της αναπηρίας, το δικαίωμα στην υγεία, την παιδεία, την εργασία, την ανεξάρτητη διαβίωση- αυτοδιάθεση και την δικαιοπρακτική αυτονομία, τον πολιτισμό-αθλητισμό- αναψυχή και τέλος την κοινωνική ενεργοποίηση και ενημέρωση.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση και από τις δύο πλευρές, για μια τακτική και μόνιμη συνεργασία, με στόχο την καλύτερη δυνατή  αντιμετώπιση των προβλημάτων.