Skip to main content

Οι βρισιές του Καρανίκα και ο προβληματισμός στην Κεντροαριστερά

Το Καρανίκειο ήθος, η εικόνα που διαγράφεται πλέον στα Βαλκάνια και η συνεχιζόμενη τουρκική οικονομική διείσδυση στην Ελλάδα.

Διαβάσατε εχθές στη Voria.gr τις απίστευτες βρισιές του Καρανίκα σε Θεσσαλονικιά επιχειρηματία, δείγμα του πως αντιλαμβάνεται ο σύμβουλος στρατηγικής την ηθική… πλεονεξία [δεν καταλαβαίνει προφανώς, ότι άλλο πράγμα είναι το ηθικό πλεονέκτημα, που είπε ο Φλαμπουράρης, από την ηθική πλεονεξία που ξεφούρνισε ο σύμβουλος].

Καμιά έκπληξη για το Καρανίκειο ήθος και την… πλεονεξία του. Το πρόβλημα είναι, ότι διατηρείται στο πρωθυπουργικό γραφείο, ως γραφική πολιτική φιγούρα, την ώρα που ο Τσίπρας επιχειρεί να προσδώσει σοβαρότητα στο κυβερνητικό επιτελείο. Και καλά τον Πολάκη, δεν τολμά να τον αγγίξει, ο Καρανίκας όμως τι του προσφέρει; Φέρνει ποτά στα διαλείμματα; Χρειάζεται στρατηγικός σύμβουλος γι’ αυτή την δουλειά;

Σιγά-σιγά διαγράφεται η εικόνα στα Βαλκάνια. Η CIA, φαίνεται να έχει ξεκινήσει να συνεργάζεται με αδελφικές υπηρεσίες στα Δυτικά Βαλκάνια. Μόνο η Σερβία αποκλείσθηκε από αυτήν τη συνεργασία. Πληροφορίες από το Κοσσυφοπέδιο αναφέρουν ότι σε ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αρχηγών των υπηρεσιών των Βαλκανίων τον Οκτώβριο, με την CIA.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών από την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο, την Κροατία και τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη. Στη συνάντηση έγινε μια πρώτη συζήτηση για τα περιφερειακά θέματα και κυρίως για την πρόσφατη σύνδεση της Σερβίας με τη Ρωσία.

Η τουρκική οικονομική διείσδυση στην Ελλάδα συνεχίζεται. Το εταιρικό σχήμα Otokoc Holland BV που συστάθηκε από την εταιρία Otokoç και από την Avis Budget Group αγόρασε έναντι 80,6 εκατ. δολ. από την τράπεζα Πειραιώς, την εταιρία Olympic Commercial and Tourist Enterprises που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με τις φίρμες Avis, Budget και Payless που νοικιάζουν οχήματα. Στο εταιρικό σχήμα το 80% έχει ο όμιλος του Κοτς.

Αμφιβάλλω αν είχε η Θεσσαλονίκη ξανά δήμαρχο που να ενοχλείται τόσο πολύ από την κριτική και τις δημοκρατικές διαδικασίες. Συνεχίζοντας να αποκαλεί τα Σκόπια με τον όρο Μακεδονία, αντί να αντιληφθεί τι πράττει, βρίζει και όσους έχουν αντίθετη γνώμη [έχει κι αυτός ηθική… πλεονεξία;]

Δήλωσε: «Εθνοκάπηλοι όσοι με βρίζουν για τη Μακεδονία». Δεν φανταζόταν ότι την πιο σκληρή κριτική θα την έκανε ο μικρανεψιός του Απ. Τζιτζικώστας, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για σκοπιμότητα. Είπε: «Τη συγκεκριμένη στιγμή που έγινε αυτή η δήλωση την καθιστά και ύποπτη».

Ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει ο Μπουτάρης είναι ότι μάλλον οι φίλοι του τού κρύβουν ποιος είναι και νομίζει ότι είναι άλλος.

Προβληματίζει τους σκεπτόμενους της Κεντροαριστεράς, το γεγονός ότι ο μέσος όρος των συμμετεχόντων στην εκλογική διαδικασία ήταν πολύ υψηλός. Φαίνεται πως πρόκειται για ηλικιωμένους ΠΑΣΟΚους, που παρέμειναν πιστοί στη σημαία. Ειπώθηκε ότι η αναβάπτιση της Φώφης μοιάζει μάλλον με "αναπαλαίωση" και μάλιστα με υλικά τα οποία δεν θα μπορούσες να αποκαλέσεις και σύγχρονα.

Χώρες όπως η Σλοβακία, η Πολωνία και η Τσεχία που βγήκαν κατεστραμμένες υλικά και ηθικά από τον κομμουνιστικό ζυγό, στη δεκαετία του ‘90 είχαν το ένα τρίτο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας. Σήμερα μας έχουν ξεπεράσει και ετοιμάζονται να μας περάσουν και οι άλλοτε πάμφτωχες βαλκανικές χώρες. Συμπέρασμα, απ’ όπου αποχωρεί η αριστερά επιστρέφει η ευημερία...