Skip to main content

Ο Άγιος Σάββας ο Χιλανδαρινός σε έκθεση ζωγραφικής στη Μπάνια Λούκα

Η έκθεση της Αγιορειτικής Εστίας φιλοξενείται ως τις 23 Φεβρουαρίου στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

Η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Σερβικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, το Ίδρυμα της Μονής Χιλανδαρίου και το Πολιτιστικό Κέντρο «Banski Dvor», παρουσιάζουν στην πόλη Μπάνια Λούκα, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, την ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Ο Αγιορείτης Άγιος Σάββας Ο Χιλανδαρινός. Σύγχρονη εικαστική αποτύπωση».

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου «Banski Dvor», ενός ιστορικού κτιρίου (1931-32), έδρα του Δούκα του Vrbas Banovina, ο οποίος διετέλεσε διοικητής της περιοχής κατά τη διάρκεια του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε χθες βράδυ, Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου και θα παραμείνει στην χώρο έως την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024. Εντάσσεται στο πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων της Αγιορειτικής Εστίας για την συμπλήρωση 800 ετών από την ενθρόνιση του Αγιορείτου Αγίου Σάββα του Χιλανδαρινού, ως πρώτου αρχιεπισκόπου της Σερβίας (1219 – 2019), το μεγαλύτερο μέρος των οποίων πραγματοποιήθηκε το 2019 και σε αυτήν παρουσιάζονται εικαστικά έργα με διάφορες τεχνικές (αυγοτέμπερα, σμάλτο, ξυλογλυπτική, κεντητική, ψηφιακή ζωγραφική, ακουαρέλες σε πέτρα, κ.α.) που πραγματοποίησαν σύγχρονοι εικαστικοί αγιογράφοι και ζωγράφοι με θέμα τον Άγιο Σάββα τον Χιλανδαρινό (1176-1235/6), κτήτορα, μαζί με τον πατέρα του Άγιο Συμεών, της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους.

Η Έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας (5/11/2019 – 20/1/2020) και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Βελιγράδι στο «Μέγαρο Πριγκιπίσσης Λιούμπιτσα» (19 /02/20 – 03/03/20) και στο Βέλικο Τύρνοβο, αίθουσα «Rafael Mihaylov» (21/03/22 – 04/04/22).

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί: Αγιογραφικό εργαστήριο Ι. Κελλίου Αγίου Νικολάου Μπουραζέρι, Εργαστήριο Ιεράς Μονής Μακρινού,  Κελλί του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Ιερομόναχος Αναστάσιος, Ι. Κουτλουμουσιανό Κελλί, Τιμίου Προδρόμου - «Διονυσίου εκ Φουρνά», Γιώργος Κόρδης, Κωνσταντίνος Βαφειάδης,  Γιάννης Μαστερόπουλος, Συμεών Θεοδοσόπουλος, Ιερεμίας, Miomir Bucalo,  Aleksandar Deroko, Lj. Djurdjević, Zoran Graovac, Snezana Jovčić-Olđa,  Goran Jović, Miroslav Lazović,  Todor Mitrović, Jovanović Pale, Branislav Petrić, Vanya Sapundzieva, Nicola Sarić,  Svetislav Stanković,  Dragan Bartula, Mirko Kovačević, Ljiljana Kovačević,  Momčilo Fundup, Nemanja Nedovic.

Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του διευθυντή της Αγιορειτικής Εστίας, Αναστάσιου Ντούρου.