Skip to main content

Ο άγνωστος θησαυρός της Ελλάδας

Εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο ανακαλύπτουν τον άγνωστο θησαυρό της χώρας μας και επωφελούνται όχι μόνο από τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών λουτρών άλλα και από τις οικονομικές τι

της Χριστίνας Καραμανίδου
karamanidou@voria.gr

Ιδανικοί προορισμοί όχι μόνο για τους ηλικιωμένους αλλά και για τους νεότερους επισκέπτες αναδεικνύονται οι ιαματικές περιοχές της χώρας μας. Εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο ανακαλύπτουν τον άγνωστο θησαυρό της Ελλάδας, απολαμβάνοντας τις μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών λουτρών. Μάλιστα, παρά την άνθιση που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια ο ιαματικός τουρισμός, οι τιμές τόσο των υπηρεσιών όσο και της διαμονής διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα: για τις υπηρεσίες κυμαίνονται από 5-10 ευρώ, ενώ για δίκλινα δωμάτια ξεκινούν από 30 ευρώ με πρωινό.   

«Σκοπός μας είναι να χαλαρώνουμε τους επισκέπτες, απαλλάσσοντάς τους από τα προβλήματα της καθημερινότητας, που στις μέρες μας επικεντρώνονται στο οικονομικό. Έτσι επιλέγουμε να κρατάμε τις τιμές σε τέτοια επίπεδα, ώστε να μπορούν να μας επισκέπτονται όλες οι οικονομικές τάξεις ανθρώπων, χωρίς να αγχώνονται για το πόσα θα ξοδέψουν» αναφέρει στη Voria.gr ο πρόεδρος της επιχείρησης Ιαματικών Λουτρών Αγκίστρου, κ. Μπαδάς. Τα λουτρά του Άγκιστρου τα επισκέπτονται κάθε χρόνο περίπου 100.000 άτομα ηλικίας από 20-70 ετών. «Τα λουτρά τα έχουμε συνδέσει με ηλικιωμένους, ωστόσο τα τελευταία χρόνια δεχόμαστε όλο και νεότερους επισκέπτες από 20 ετών κλαι άνω» τονίζει ο κ. Μπαδάς. Οι τιμές στο Άγκιστρο για τη χρήση των λουτρών είναι 5 ευρώ, ενώ για τα δωμάτια ξεκινούν από 50 ευρώ.

Τα λουτρά Πόζαρ ή Λουτρακίου, που βρίσκονται στο νομό Πέλλας, δέχονται το χρόνο πάνω από 1,5 εκατ. επισκέπτες και όπως τονίζει η υπεύθυνη των λουτρών, κ. Σαμάντη, καλύπτουν όλες τις ηλικιακές ομάδες. «Η περιοχή μας έχει όλο το χρόνο τουρίστες, καθώς έχει ταυτιστεί με τις σύγχρονες μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Ο κόσμος δεν έρχεται μόνο για τα λουτρά, αλλά και για να απολαύσει τη φύση της περιοχής. Πέρα από τις υπηρεσίες που προσφέρει η επιχείρησή μας, οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν πεζοπορία, να χαλαρώσουν και να ηρεμήσουν μακριά από την πόλη» σημειώνει η κ. Σαμάντη. Οι τιμές για τη χρήση των λουτρών κυμαίνονται από 2-7,5 ευρώ, ενώ τα δωμάτια κοστίζουν 45 ευρώ.

Χιλιάδες επισκέπτες επιλέγουν τις ιαματικές πηγές του Λαγκαδά, και σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιχείρησης, κ. Κυράνο, παρατηρείται άνοδος 20% στα εισιτήρια των υδροθεραπειών. «Την προηγούμενη χρονιά, οι επισκέπτες μας ανήλθαν στα 80.000 άτομα, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πλέον επιλέγουν τα λουτρά και νεότερες ηλικίες αλλά και οικογένειες με μικρά παιδιά» σημειώνει ο κ. Κυράνος. Οι τιμές δωματίου κυμαίνονται από 30 ευρώ έως 40 ευρώ με πρωινό, ενώ οι τιμές για το χαμάμ ξεκινούν από 5 ευρώ και φτάνουν έως 7 ευρώ.

Ανακαινισμένο υδροθεραπευτήριο, παραδοσιακή πισίνα τύπου χαμάμ και ομαδικούς λουτήρες διαθέτουν τα λουτρά Σιδηροκάστρου, που ετησίως δέχονται περί τους 41.000 επισκέπτες. «Αυτήν την περίοδο, η επισκεψιμότητα είναι λίγο πεσμένη, ωστόσο αναμένουμε από τις αρχές του καλοκαιριού να αυξηθεί, δεδομένου ότι τότε ξεκινάει η επίσημη σεζόν για τα λουτρά. Η μεγαλύτερη κίνηση παρατηρείται συνήθως τα Σαββατοκύριακα, ενώ η επισκεψιμότητα κορυφώνεται τον Ιανουάριο» αναφέρει ο πρόεδρος της επιχείρησης, κ. Γεωργιλάς. Οι τιμές για τα λουτρά κυμαίνονται από 6-10 ευρώ, ενώ η τιμή του δωματίου είναι από 35 ευρώ έως 48 ευρώ.

Αύξηση της επισκεψιμότητας καταγράφουν τα λουτρά του δήμου Απολλωνίας, καθώς σύμφωνα με τον διευθυντή της επιχείρησης, κ. Ματθαίου, φέτος σημειώνουν πληρότητα 60%, ενώ τις ημέρες των γιορτών η πληρότητα φτάνει το 70%. «Πέρσι δεχθήκαμε περίπου 15.000 επισκέπτες και φέτος ελπίζουμε να αυξηθούν» υπογραμμίζει ο κ. Ματθαίου. Οι τιμές για τα λουτρά ξεκινούν από 4 ευρώ και φτάνουν έως 7 ευρώ, ενώ το δωμάτιο στοιχίζει από 30-45 ευρώ. 

Ο ανεκμετάλλευτος θησαυρός

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, κ. Αναστασιάδη, υπάρχουν πολλές αναξιοποίητες πηγές στην Ελλάδα, όπως των Θερμοπυλών και του Παρανεστίου, ενώ περίπου δέκα ιαματικά λουτρά έχουν βάλει λουκέτο. «Οι κυβερνήσεις δεν έχουν πάρει στα σοβαρά τον θεραπευτικό τουρισμό, με αποτέλεσμα να μένουν ανεκμετάλλευτα τα νερά των πηγών σε αρκετές περιοχές. Παράλληλα, υπάρχουν  ιαματικές πηγές, που έχουν εγκαταλειφθεί από τους πρώην δημάρχους και τώρα ελπίζουμε αυτοί που τους αντικατέστησαν να ασχοληθούν σοβαρά» αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδιαφορίας αποτελούν τα λουτρά Θέρμης και Ελευθέρων Καβάλας, τα οποία παραμένουν κλειστά τα τελευταία τρία χρόνια. «Τα λουτρά στη Θέρμη έκλεισαν πριν τρία χρόνια και ενώ υπήρχαν μελέτες, αυτές έμειναν κλειδωμένες στα συρτάρια» σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου και προσθέτει: «Αναφορικά με τα λουτρά της Καβάλας, κάποια στιγμή πριν τρία χρόνια, κάποιοι έκλεψαν τα μηχανήματα και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να τα αντικαταστήσει...».

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, τα  περισσότερα λουτρά που ανήκουν στον ΕΟΤ είναι «άθλια» και «παρατημένα». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι θα πρέπει η εκμετάλλευση των ιαματικών λουτρών να περάσει στα χέρια είτε της αυτοδιοίκησης είτε ιδιωτών προκειμένου να αναπτυχθούν οι απαιτούμενες εγκαταστάσεις. «Πιστεύω πως μόνο οι τοπικές αυτοδιοικήσεις ή ιδιώτες θα ασχοληθούν με τις πηγές, ωστόσο θα πρέπει να μπει “πλαφόν” στις τιμές των καταλυμάτων, που δημιουργούνται γύρω από τις πηγές, έτσι ώστε να μπορούν όλοι να απολμβάνουν τον θεραπευτικό τουρισμό» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου.