Skip to main content

Στις ΗΠΑ για 10 μέρες ο Τζιτζικώστας - Επαφές ενόψει ΔΕΘ

Στόχος του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον στη φετινή ΔΕΘ όπου οι ΗΠΑ ειναι τιμώμενη χώρα.

Στις ΗΠΑ για δέκα μέρες, από τις 19 ως τις 28 Απριλίου θα βρίσκεται ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, με στόχο να συζητήσει μεταξύ άλλων και τις λεπτομέρειες της φετινής ΔΕΘ και ειδικά την παρουσία των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας, τον Σεπτέμβριο.

Στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε το σώμα, λέγοντας: «Ως διοίκηση επιζητούμε ενισχυμένη επιχειρηματική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή μας και θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη αυτή δράση της τιμώμενης χώρας του 2018 στη ΔΕΘ είναι μια χρυσή ευκαιρία για να τονωθεί αυτή η σχέση συνεργασίας».

Στις ΗΠΑ ο περιφερειάρχης θα έχει επαφές σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον με αξιωματούχους και εκπροσώπους του State Department, της αμερικανικής Βουλής και Γερουσίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας θα ενημερώσει για τα ζητήματα γης Κεντρικής Μακεδονίας και κυρίως για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, με στόχο, όπως είπε, να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, και την αύξηση της επιχειρηματικής παρουσίας των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα. Προφανώς θα έχει σειρά επαφών με την ομογένεια, ενώ θα δώσει το παρών και στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου, στην 5η Λεωφόρο. Επίσης, έχει προγραμματίσει δυο ομιλίες σε πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Βασίλης Ρέβας, ζήτησε ενημέρωση για τις επαφές του περιφερειάρχη με τον αμερικανό πρέσβη. Ο περιφερειάρχης είπε ότι από το 2017 έχει συναντηθεί με τον πρέσβη των ΗΠΑ 12 φορές, ενώ πολλές συναντήσεις είχε με όλους τους πρέσβεις και προξένους των συμμάχων χωρών, δίνοντας βαρύτητα στις διεθνείς σχέσεις και στην εξωστρέφεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Ανάλογη συνάντηση είχε σήμερα και με τον Γερμανό πρέσβη και πρόξενο.

«Είναι ειλημμένη απόφασή μου να ενισχύσουμε τις σχέσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με χώρες και περιφέρειες του εξωτερικού. Αυτές οι προσπάθειες έχουν αποδώσει καρπούς γιατί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ξανά στο χάρτη, έχει αποκτήσει μια πολύ σημαντική και σύγχρονη εικόνα στο εξωτερικό και αυτό μας βοηθά και σε μια σειρά άλλων θεμάτων οικονομικής και αναπτυξιακής φύσεως αλλά και εθνικών ενδιαφερόντων. Μόνο με την προσέλκυση επενδυτικού επιχειρηματικού ενδιαφέροντος θα βγει η περιοχή μας και η χώρα από την κρίση», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ερώτηση για την παρουσία του κ. Τζιτζικώστα στην έδρα του ΝΑΤΟ έκανε η επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Ο περιφερειάρχης είπε ότι «η Θεσσαλονίκη είναι μια από τις περιοχές στην Ελλάδα που έχουν νατοϊκές δυνάμεις» και ως εκ τούτου ο ίδιος προσκλήθηκε από το ΝΑΤΟ για ένα διήμερο στις Βρυξέλλες όπου έγινε σχετική ενημέρωση. «Είχα την ευκαρία να συναντηθώ με την αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΝΑΤΟ και να συνομιλήσω μαζί της, το ίδιο και με τον Ελληνα πρέσβη στο ΝΑΤΟ, τους Έλληνες στρατιωτικούς και όλη την ομάδα των ενόπλων δυνάμεων που υπηρετούν στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και μπόρεσα να έχω μια καλύτερη ενημέρωση για το τι ακριβώς κάνει το ΝΑΤΟ εδώ στην πόλη μας ήδη εδώ και αρκετά χρόνια. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Όλα τα άλλα ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας», πρόσθεσε.