Skip to main content

Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια της γιαγιάς(φωτο+video)

Στολίδια vintage από τη δεκαετία του 30 μέχρι και του '70 κοσμούν τους πάγκους του παζαριού παλαιών αντικειμένων που γίνεται στην πόλη μέχρι αύριο.

Χριστουγεννιάτικο άρωμα άλλων εποχών φέρουν τα vintage στολίδια από τη δεκαετία του '30 μέχρι και τη δεκαετία του '70 που κοσμούν τους πάγκους στο παζάρι παλαιών αντικειμένων που ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται αύριο στο «Make» στη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η συλλογή με τα ανάγλυφα αυτοκόλλητα που απεικονίζουν αγγελάκια και τα οποία χρονολογούνται το 1939.



«Πρόκειται για μια εξαιρετική συλλογή» δηλώνει στη Voria.gr ο Παναγιώτης Κοτίδης, παλαιοπώλης, συμπληρώνοντας ότι τα ανάγλυφα αυτοκόλλητα ήταν πολύ συνηθισμένα την περίοδο των εορτών εκείνη την εποχή.

Η κάτοχος της συλλογής ήταν κοριτσάκι τα Χριστούγεννα του 1939. Μάλιστα δίπλα από τα αυτοκόλλητα φαίνονται ακόμα κάποιες από τις ευχές που της έγραφαν οι αγαπημένοι της φίλοι.

Στο ίδιο στιλ υπάρχει και μια πλούσια σειρά από αυτοκόλλητα που απεικονίζουν Άγιους Βασίληδες σε διαφορετικές μορφές αλλά και φάτνες, τα οποία κυκλοφορούσαν ευρέως τη δεκαετία του '60.



Ανάμεσα στα υπόλοιπα αντικείμενα, τα βλέμματα τραβάει και μια μακρόστενη αφίσα, στην οποία αναγράφεται με κόκκινα μεγάλα γράμματα η ευχή «Καλά Χριστούγεννα». Η αφίσα χρονολογείται τη δεκαετία του 1950, οπότε, σύμφωνα με τον κ. Κοτίδη, οι καταστηματάρχες συνήθιζαν να στολίζουν με αντίστοιχες αφίσες τα μαγαζιά τους.

Χαρακτηριστικά της δεκαετίας αυτής ήταν και τα ξύλινα καραβάκια τα οποία στόλιζαν οι ελληνικές οικογένειες, δύο εκ των οποίων υπάρχουν και στο μπαζάρ.

Από την δεκαετία του '50 είναι βγαλμένος και ένας μικρός πλαστικός Άγιος Βασίλης, ο οποίος κρατάει τον κλασικό σάκο με παιχνίδια, από τα οποία ξεχωρίζει ένα αρκουδάκι με μπλε φιόγκο.

Η συλλογή με τα vintage στολίδια δεν σταματά εδώ όμως καθώς στο παζάρι υπάρχει και μια μουσική καμπάνα, η οποία αποτελούσε μέρος του στολισμού σχεδόν κάθε σπιτιού τη δεκαετία του ΄70, όπως αναφέρει ο κ. Κοτίδης.

Όπως όλα τα πράγματα, έτσι και η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση συμβαδίζει με την εποχή, τονίζει στη Voria.gr ο κ. Κοτίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε χρόνο ο στολισμός γίνεται όλο και περισσότερο «ηλεκτρονικός», με τα λαμπάκια να παίζουν τον βασικό ρόλο.

«Δεν υπάρχει πλέον αυτό που μαζεύαμε προσεκτικά τα στολίδια και τα αυτοκόλλητα για να στολίσουμε. Παλαιότερα η διαδικασία του στολισμού είτε των σπιτιών είτε των καταστημάτων είχε μια άλλη αίσθηση» αναφέρει ο ίδιος.

Παζάρι παλαιών αντικειμένων

Στο παζάρι συμμετέχουν συνολικά 10 παλαιοπώλες.

Ο επισκέπτης μπορεί να διαλέξει από μια μεγάλη ποικιλία αντικειμένων, όπως παλιές φωτογραφικές μηχανές, αφίσες, βιβλία, γραφομηχανές, πορσελάνινα και κρυστάλλινα σερβίτσια, είδη οικιακής χρήσης του τελευταίου αιώνα, παιχνίδια, δίσκους, κομπολόγια, κάδρα, καρτ ποστάλ και πολλά άλλα.

«Το παζάρι είναι ένας τρόπος να φύγουμε από τα στενά περιθώρια της περιοχής μας, της ιστορικής μας βάσης που είναι το Μπιτ Παζάρ, και να έρθουμε πιο κοντά στο κέντρο», αναφέρει ο κ. Κοτίδης.