Skip to main content

O δήμος Νεάπολης-Συκεών τιμά την 79η επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί

Η εκδήλωση τιμής και μνήμης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, στις 11 π.μ., στο πάρκο Εθνικής Αντίστασης, στο ομώνυμο μνημείο

Την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί κατακτητές τιμά και φέτος ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.

Σε συνέχεια των πανηγυρικών εορτασμών του τριημέρου που αρχίζουν αύριο στις 5.30 μμ με τη λιτάνευση της εικόνας του πολιούχου Αγίου Δημητρίου Ροδοχωρίου Συκεών και τον αρχιερατικό εσπερινό και κορυφώνονται με την παρέλαση της επετείου του Όχι της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών θα τιμήσει την ερχόμενη Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2023, την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης στις 30 Οκτωβρίου του 1944 από τους ναζί.

Πρόκειται για ημερομηνία-σταθμό για την πόλη καθώς το πρωί της 30ης Οκτωβρίου 1944 οι δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης (ΕΑΜ-ΕΛΑΣ) εισέβαλαν από τις Συκιές και συγκεκριμένα από το Επταπύργιο στην κατεχόμενη από τους Ναζί Θεσσαλονίκη και, με τη συνδρομή και δυνάμεων του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Ναυτικού (ΕΛΑΝ) από τον Θερμαϊκό Κόλπο, σήμαναν την έναρξη της απελευθέρωσής της. Την επέτειο αυτή τιμούσε άλλωστε αδιάλειπτα από το 1995 ο πρώην δήμος Συκεών, και αυτή την «ιερή υποχρέωση», όπως την χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, παρέλαβε στη συνέχεια ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, αποδίδοντας τις πρέπουσες τιμές στους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης.

Φέτος, η εκδήλωση τιμής και μνήμης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, στις 11 π.μ., στο πάρκο Εθνικής Αντίστασης, στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης (Κανάρη και Ομήρου, στη Δ.Ε. Συκεών). Κατά την τελετή, τιμή θα αποδώσουν μαθητές σχολείων του δήμου, σημαιοφόροι και παραστάτες ενώ θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων και θα εκφωνηθούν ομιλίες και χαιρετισμοί. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά τμήμα του δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών.

Το μνημείο Εθνικής Αντίστασης ανεγέρθη μετά από κοινή και συντονισμένη προσπάθεια του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη και του αείμνηστου προέδρου της ΠΕΑΕΑ Συκεών Κώστα Μουτσόπουλου. Το μνημείο φιλοτεχνήθηκε το 1997 με τον καλλιτέχνη να εμπνέεται από τα γεγονότα του Μάη του 1936, την απεργία των καπνεργατών, τη δολοφονία του Τάσου Τούση και τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου.