Skip to main content

Ο... εφιάλτης Καλαφάτης και το έργο του πρωθυπουργικού γραφείου

Η συνάντηση Καραγιάννη-Τζιτζικώστα, η εγρήγορση του Φάνη Παπά, ο επιστάτης των βουλευτών της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης και η δουλειά της Μαρίας Αντωνίου

πρώην δήμαρχος Λαγκαδά και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιάννης Καραγιάννης, ορίστηκε νέος γενικός διευθυντής του οργάνου. Εξέλιξη αναμενόμενη, καθώς ο κ. Καραγιάννης υπήρξε στις εκλογές της ΚΕΔΕ στενός συνεργάτης του προέδρου, Δημήτρη Παπαστεργίου. Μάλιστα, οι δυο τους πραγματοποιούν ήδη περιοδεία και επισκέπτονται φορείς, δημάρχους, περιφερειάρχες κτλ. Πιο πρόσφατη επίσκεψη αυτή της προηγούμενης Παρασκευής στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα. Έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά μαθαίνουμε ότι είχε σημαντικό περιεχόμενο, εν όψει και της κοινής σύσκεψης ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ. Ο κ. Τζιτζικώστας είναι πρόεδρος της ΕΝΠΕ και η Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού με κοινό βηματισμό μπορεί να διεκδικήσει και να επιτύχει περισσότερα. Πόσο μάλλον όταν ο περιφερειάρχης είναι πλέον και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, δηλαδή των περιφερειαρχών και των δημάρχων όλης της ΕΕ.

-Συναντήσεις με ψηφοφόρους του και πολιτικούς του φίλους πραγματοποιεί ανελλιπώς κάθε Τετάρτη ο υποψήφιος βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Φάνης Παπάς, στο πολιτικό του γραφείο, που διατηρεί παρότι δεν εξελέγη βουλευτής, στον Βαρδάρι. Ο κ. Παπάς, από την ημέρα των εκλογών και παρά το ατυχές αποτέλεσμα για τον ίδιο, παρά το γεγονός ότι δεν αξιοποιήθηκε σε κάποια από τις κυβερνητικές θέσεις, εντούτοις παραμένει στις επάλξεις και πολιτικά ενεργός. Κάτι που αναγνωρίζουν και οι ψηφοφόροι του. Θα είχε κάθε λόγο να αισθάνεται απογοητευμένος κι από το αποτέλεσμα και από τη μετεκλογική συμπεριφορά του κόμματός του, όμως όπως και ο ίδιος λέει, «η ενασχόληση με τα κοινά δεν έχει σχέση με θέσεις, καρέκλες και οφίτσια, αλλά με τη διάθεση της προσφοράς». Αναγνωρίζεται από τους πολίτες, από κάποιους άλλους πάλι όχι...

-Πλήρης απασχόληση και μάλιστα με πολλές υπερωρίες για τον γενικό γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρο Καλαφάτη, η θέση του ως «επιστάτη» των βουλευτών. Ο κ. Καλαφάτης έχει γίνει ο τρόμος και φόβος των συναδέλφων του, καθώς έχει επιδοθεί σε αγώνα κατά των απουσιών, ειδικά στις κρίσιμες συνεδριάσεις. Μόνο που ο κ. Καλαφάτης τις θεωρεί σχεδόν στο σύνολό τους κρίσιμες και δεν επιτρέπει διαρροές. Αποτέλεσμα να έχει γίνει... εφιάλτης κάθε τηλεφώνημά του.

-Μπορεί να είναι αθόρυβη και να δημοσιοποιεί με χαλαρό τρόπο τις συναντήσεις της, αλλά μου λένε ότι η διευθύντρια του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, έχει να παρουσιάσει αξιοπρόσεχτο έργο. Και θα το κάνει λένε συνεργάτες της πιθανώς και μέσα στο Μάρτιο ως έναν πρώτο απολογισμό. Ο απολογισμός θα συνοδεύεται και από μια εξαγγελία νέου έργου, χωρίς όμως να αποκαλύπτεται περί τίνος πρόκειται. Για να λέμε πάντως και του στραβού το δίκιο η κ. Αντωνίου αφέθηκε σχεδόν μόνη να τρέξει τα καθήκοντα του Γραφείου και μάλιστα χωρίς τη στήριξη του πρωθυπουργού, ο οποίος στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη δεν πολυπατάει, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

-Μαθαίνω ότι από το απόγευμα της Τρίτης και χωρίς ακόμη να έχει προκύψει το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, είχε συγκαλέσει σύσκεψη για το θέμα, όπου μάλιστα αποφασίστηκαν μέτρα. Την επομένη ο δήμος είχε προμηθευτεί 4.000 μάσκες και τη σχετική αφίσα του υπουργείου Υγείας, την οποία τύπωσε και διένειμε αμέσως. Ο δήμος Θεσσαλονίκης ήταν ο πρώτος που κλήθηκε να εφαρμόσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, εκ του αποτελέσματος, ανταποκρίθηκε σε μια τόσο έκτακτη και σοβαρή κατάσταση, με εξαιρετικά ικανοποιητικό τρόπο. Φωνές κριτικής υπήρξαν και είναι λογικό να υπάρξουν. Αυτό όμως δεν αλλάζει τη συνολική εικόνα η οποία είναι άκρως ικανοποιητική, στο βαθμό που αφορά στις αρμοδιότητες του δήμου.