Skip to main content

Ο κρεμασμένος με το σχοινί του, η σιωπή της αστυνομίας, η Ζωή της… Θεσσαλονίκης και η αγωνία για την πράσινη ελιά

Η αντιφατική στάση του Κασσελάκη απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Τι έκανε το σαββατοκύριακο η Κωνσταντοπούλου, πού οφείλεται η αγωνία των ελαιοπαραγωγών και η οφειλόμενη απάντηση στο χθεσινό κουίζ

Καλημέρα σας!

Μέσα στην ίδια μέρα, πρώτα αγκαλιές και χαμόγελα με τον Νίκο Ανδρουλάκη και μετά δηλητηριώδεις δηλώσεις για τον Κώστα Σημίτη, ότι επί των ημερών του φαγώθηκαν τα δισεκατομμύρια του ελληνικού λαού. Κάπως αντιφατικά δεν είναι αυτά για το νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος εκλέχθηκε -μεταξύ άλλων- και επειδή μιλάει κανονικά και με τρόπο που να τον καταλαβαίνουν οι άλλοι -οι κανονικοί άνθρωποι και οι νέοι; Δηλαδή -κατά τον κ. Κασσελάκη- άλλο το σημερινό ΠΑΣΟΚ του 11,5%, που ήταν σύσσωμο στην εκδήλωση του Σημίτη, και άλλο το κραταιό ΠΑΣΟΚ του 40% - 42%; Πολύ βολικό για τον πρόεδρο Κασσελάκη να είναι «και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ». Μόνο που στην πολιτική για να πατάς σε πολλές βάρκες χωρίς να… πνιγείς, αλλά και για να πρωταγωνιστείς στην ταινία «άλλη το πρωί, άλλη το βράδυ» χρειάζεσαι τεράστιο ταλέντο, το οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει αποδείξει ότι διαθέτει. Άλλωστε μια ματιά στις λίστες των μελών του κόμματός του, αλλά και στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ρίξει ο πρόεδρος θα διαπιστώσει ότι συμπεριλαμβάνονται πολλά πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ του… Σημίτη. Με απλά λόγια: στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί.   

Η αστυνομία στη… γωνία

Στους ρυθμούς του Fly Over εδώ και έναν μήνα κυλά η ζωή στη Θεσσαλονίκη, με μπαράζ δημοσιευμάτων για τις κυκλοφοριακές επιπτώσεις, τις συσκέψεις επί συσκέψεων και τα plan A, plan B, plan C… Και ενώ όλοι περιμέναμε τη Δευτέρα, στην εκδήλωση του υπουργείου Υποδομών που έγινε στο Porto Palace, να ακούσουμε για το σχέδιο μέτρων που θα εφαρμοστούν, λίγα ήταν αυτά που μάθαμε. Στην αίθουσα, πάντως, βρίσκονταν τόσο ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Χρήστος Μπουλούμπασης, όσο και η Διευθύντρια Τροχαίας, Παρασκευή Παπαγεωργοπούλου, μόνο που παρέμειναν στη… γωνία. Διότι ενώ όλοι σχεδόν οι παριστάμενοι και συμμετέχοντες πήραν τον λόγο, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών μέχρι δημάρχους και εκπροσώπους φορέων για να υποβάλλουν ερωτήσεις και να δώσουν απαντήσεις, η Ελληνική Αστυνομία παρέμεινε βουβή. Κανείς δεν έδωσε το λόγο στους δύο ανώτατους αξιωματικούς και οι αστυνομικοί δεν ανήκουν σε αυτούς που μιλούν από μόνοι τους. Οι διοργανωτές δεν θεώρησαν τόσο σημαντικό να τοποθετηθούν έστω και για λίγο οι εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ και της Τροχαίας για να μέτρα αστυνόμευσης που θα εφαρμοστούν, τα οποία εξάλλου είναι αυτά που ενδιαφέρουν περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο τους πολίτες και τους οδηγούς στη Θεσσαλονίκη.

H Ζωή της… Θεσσαλονίκης   

Επισήμως η Ζωή Κωνσταντοπούλου πέρασε το σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη για να απολαύσει ταινίες στο πλαίσιο του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου, παρέα με τον σύντροφό της, Διαμαντή Καραναστάση. Η αγάπη της άλλωστε για την 7η Τέχνη είναι γνωστή. Μάλιστα το βράδυ του Σαββάτου παρακολούθησε στο Ολύμπιον την αντιπολεμική ταινία «Ουρανός» του Τάκη Κανελλόπουλου, αλλά και τη συζήτηση που ακολούθησε με τον καθηγητή Ιστορίας του πανεπιστημίου Columbia, Μάρκ Μαζάουερ. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ζήτησε τον λόγο κι αφού συστήθηκε -ως πολιτικός και ως πρόεδρος κόμματος- δήλωσε εντυπωσιασμένη από την ταινία και σχολίασε ότι είναι «ένα φιλμ για την ανθρωπότητα, με ηρωική δράση». Την Κυριακή το βράδυ η Ζωή Κωνσταντοπούλου βρέθηκε και πάλι στο Ολύμπιον για την προβολή της ταινίας «Τα παιδιά του χειμώνα» του Αλεξάντερ Πέιν, παρουσία του διάσημου σκηνοθέτη, χωρίς αυτή τη φορά να κάνει κάποιο σχόλιο, αν και οι κακές γλώσσες λένε ότι ενοχλήθηκε που την έβαλαν να καθίσει δίπλα στην Έφη Αχτσιόγλου και άλλαξε θέση. Στις ανεπίσημες επαφές της σίγουρα θα συναντήθηκε με στελέχη του κόμματός της, καθώς δεν έχει λύσει ακόμη το ζήτημα με την επιστροφή των βουλευτικών εδρών που ζητά από τους βουλευτές Β΄ Θεσσαλονίκης, Αρετή Παπαϊωάννου και Α΄ Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Χουρδάκη, που είναι της ίδιας οικογένειας, μάνα και γιος.  Κι όσο εκείνοι στυλώνουν τα ποδάρια, τόσο η Ζωή γίνεται έξαλλη, ενώ η συχνή παρουσία της στη Θεσσαλονίκη κρίνεται απαραίτητη.

Ο Ταξιάρχης της… Αυστραλίας

Χριστουγεννιάτικο δέντρο ύψους 13 μέτρων στόλισαν και άναψαν χθες στον Ταξιάρχη της ορεινής Χαλκιδικής. Το συγκεκριμένο χωριό δικαιούται να φέρνει πρόωρα τα Χριστούγεννα, αφού τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες οι καλλιεργητές φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων θα αρχίσουν να κόβουν και να πουλάνε τη φετινή παραγωγή τους. Υπολογίζουν ότι συνολικά θα διαθέσουν στην ελληνική αγορά -κυρίως στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα- περί τις 33.000 με 35.000 δέντρα, τα οποία θα διατίθενται με 40, 50, 60 μέχρι 100 ευρώ στη Θεσσαλονίκη και λίγο ακριβότερα λόγω μεταφορικών στην Αττική. Φυσικά ο καιρός μέχρι στιγμής δεν ευνοεί, αλλά στον Ταξιάρχη πιστεύουν ότι ο χειμώνας δεν θα αργήσει. Εκτός κι αν τα φετινά Χριστούγεννα γιορταστούν σε συνθήκες… Αυστραλίας, όπου ο Χριστούλης γεννιέται και ο νέος χρόνος βρίσκει κάθε χρόνο τους ανθρώπους στις ξαπλώστρες, πάνω στην αμμουδιά, δίπλα στη θάλασσα, κάτω από τον καυτό ήλιο!  

Η αγωνία της… πράσινης ελιάς

Ουδέν νεότερο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αποζημιώσεις των παραγωγών της πράσινης ελιάς στη Χαλκιδική. Η ακαρπία δημιουργεί πρόβλημα έλλειψης και εκτίναξη των τιμών του ελαιολάδου. Ωστόσο φαίνεται -τουλάχιστον αυτό λένε οι παραγωγοί—ότι η πράσινη ελιά μάλλον ξεχάστηκε -ή κάνουν πως ξεχάστηκε- από το υπουργείο, το οποίο γενικότερα τους τελευταίους μήνες δε δείχνει να πηγαίνει και πολύ καλά, μάλλον παραπαίει. Η δουλειά που πρέπει να γίνει για την πράσινη ελιά είναι αρκετή, αφού δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη για το φαινόμενο της ακαρπίας, άρα και καμία δυνατότητα αποζημίωσης. Πάντως, οι παροικούντες την… Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηριχθούν εν προκειμένω οι αγρότες βρίσκονται στις Βρυξέλλες. Το ζήτημα είναι ότι
κάποιος ή κάποιοι πρέπει να ενδιαφερθούν εμπράκτως…

Η οφειλόμενη απάντηση στο κουίζ

Η απάντηση στο κουίζ που έθεσε χτες το Καφέ Αριστοτέλους είναι η εξής: Ο μοναδικός ομότιμος -δηλαδή συνταξιούχος- καθηγητής Ιατρικής που στα 70 του χρόνια μπήκε στο πρόγραμμα εφημεριών προκείμενου να βγουν οι βάρδιες των πρώην συναδέλφων, ώστε να μην γονατίσει το σύστημα είναι ο Καθητητής Πνευμονολογίας Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ Ιωάννης Κιουμής. Οι εφημερίες πραγματοποιούνται στο νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης το οποίο υπηρέτησε για δεκαετίες και είναι αυτονόητα ο… φυσικός του χώρος. Το Καφέ Αριστοτέλους δεν μπορεί να πει για την απόφαση του κ. Κιουμή το εξής: Respect Κύριε Καθηγητά!