Skip to main content

Ο Νετανιάχου απορρίπτει τα αιτήματα εκεχειρίας της Χαμάς

Δεσμεύτηκε να πολεμήσει μέχρι την «ολοκληρωτική νίκη»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε την Τετάρτη τα αιτήματα της Χαμάς για εκεχειρία και υποσχέθηκε να συνεχίσει τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, όπου είναι συγκεντρωμένοι δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

«Βρισκόμαστε στον δρόμο προς μια απόλυτη νίκη», είπε ο Νετανιάχου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση θα διαρκέσει μήνες, όχι χρόνια.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σε συνέντευξη Τύπου λίγο μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είπε ότι το Ισραήλ ήταν κοντά στην επίτευξη της ολοκληρωτικής νίκης «μέσα σε λίγους μήνες».

Στη συνέχεια, τόνισε: «Η υποχώρηση στις παραληρηματικές απαιτήσεις της Χαμάς θα σημάνει καταστροφή και θα φέρει μία νέα τραγωδία στη χώρα που κανείς δεν θα ήταν πρόθυμος να δεχτεί. Η «επόμενη μέρα» είναι η μέρα μετά τη Χαμάς», λέγοντας μόνο ότι το Ισραήλ μπορεί να διασφαλίσει την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας.

Η Χαμάς υπέβαλε τη δική της εκτεταμένη πρόταση για οριστικό τερματισμό των μαχών αργά την Τρίτη μέσω Κατάρ και Αιγύπτιων μεσολαβητών, περιγράφοντας λεπτομερώς ένα σχέδιο τριών φάσεων που θα εκτυλιχθεί σε διάστημα τεσσεράμισι μηνών.

Το σχέδιο, ως απάντηση σε πρόταση που καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, το Κατάρ και την Αίγυπτο, ορίζει ότι όλοι οι όμηροι θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα εκατοντάδες Παλαιστίνιους που φυλακίστηκαν από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων μαχητών, και τον τερματισμό του πολέμου.