Skip to main content

Ασκήσεις ισορροπίας από τον πρωθυπουργού για μέτρα και χρέος

Eξαιρετικά σκληρή και επίπονη η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να ισορροπήσει μεταξύ κυβερνητικής πολιτικής και κομματικής γραμμής.

Υπό μία έννοια, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «κομματικός όμηρος», τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Κι αυτό γιατί, η προσπάθεια που κάνει για να ισορροπήσει μεταξύ της κυβερνητικής πολιτικής και της κομματικής γραμμής, δηλασή μεταξύ του εφικτού και του επιθυμητού, αναφορικά με το θέμα του χρέους και των μέτρων, αποδεικνύεται εξαιρετικά σκληρή και επίπονη.

Θυμίζουμε ότι προσφάτως, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε να συνεδριάζει το μεσημέρι (σσ αν και ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στις 10 το πρωί...). Όμως, τέσσερις ώρες μετά, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνοδεύονταν από τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, ήταν κλεισμένος μέσα στην αίθουσα, απαντώντας σε βροχή από ερωτήσεις, με καθόλου ...ευγενικό περιεχόμενο. Κάτι που συνέβη και με άλλες κομματικές εκδηλώσεις.

Σε όλες, όσες έδωσε το «παρών», ο κ. Τσίπρας, μαθαίνουμε ότι επέμενε ότι υπάρχει περιθώριο για βελτίωση του άτυπου τέταρτου μνημονίου, όπως και πιθανότητα για λύση στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους, ακόμα και στο μεθαυριανό Eurogroup.

Όμως, αμφισβητήθηκε ανοικτά. Ειδικά, μάλιστα, στην περίπτωσης της Πολιτικής Γραμματείας, η καθυστέρηση ήταν τόσο μεγάλη, ώστε αναβλήθηκε το προγραμματισμένο για αργότερα μέσα στη μέρα EuroWorkingGroup, αφού ο κ. Χουλιαράκης μπλοκαρίστηκε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Κατά συνέπεια, ο όρος «ομηρία» λίγο απέχει από το να χαρακτηριστεί ακόμα και ...ρεαλιστικός, απ'όσους ξέρουν.