Skip to main content

Ο Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει την ισλαμική «υπερτράπεζα»

Κατά την τελευταία 40ετία, που λειτουργεί ο θεσμός των ισλαμικών τραπεζών, υπάρχουν παγκοσμίως 267 Ισλαμικές τράπεζες σε 45 χώρες.

Ίσως δεν είναι πολύ γνωστό, ότι κατά την τελευταία 40ετία, που λειτουργεί ο θεσμός των ισλαμικών τραπεζών, υπάρχουν παγκοσμίως 267 Ισλαμικές τράπεζες σε 45 χώρες και διαχειρίζονται περισσότερα από 262 δισ. δολ, σε κεφάλαια, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 12%.

Τα κεφάλαια τους έχουν φτάσει τα 201 δισ. δολ., με μέσο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 23%, και κέρδη που κατά μέσο όρο κυμαίνονται γύρω στο 11% ετησίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι 300 συμβατικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων πολλών διεθνών τραπεζών, προσφέρουν ισλαμικά τραπεζικά προϊόντα. Εκτιμάται επίσης ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία το ισλαμικό τραπεζικό σύστημα θα διαχειρίζεται περίπου το 50% των καταθέσεων στον Ισλαμικό κόσμο.

Όχι όμως μόνον στον ισλαμικό κόσμο. Ήδη η τράπεζα Kuveyt Türk ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί -από 1ης Ιουλίου- στην Γερμανία και θα είναι η πρώτη ισλαμική τράπεζα στην χώρα. Σκοπός της είναι «να παράσχει υπηρεσίες συγκέντρωσης καταθέσεων και δανείων σύμφωνα με τους ισλαμικούς νόμους και θα διασφαλίσει μοναδικές επιχειρηματικές και επενδυτικές δυνατότητες».

Προσέξτε το εντυπωσιακό στοιχείο: Ο Γενικός Διευθυντής της Kuveyt Türk, σε δηλώσεις του στην Ντόιτσε Βέλε, είπε πως «Έρευνες μας στην αγορά δείχνουν πως το 21% των μουσουλμάνων που ζούνε στην χώρα, θεωρούν φυσιολογική για τους ίδιους μια ισλαμική τράπεζα». Δηλαδή, ζουν στην Γερμανία μουσουλμάνοι, νομίμως, που αποτελούν το 21% του πληθυσμού της (όσο και σ’ εμάς δηλαδή); Τότε γιατί λέμε ότι η Ευρώπη «θα» εξισλαμισθεί, αφού αυτό σχεδόν έγινε;

Συμφώνως προς μελέτη του δρ. Saleh Jallad, οι ηθικοί κανόνες που είναι ενσωματωμένοι στο Ισλαμικό χρηματοοικονομικό σύστημα, και οι οποίες διέπουν τις οικονομικές και χρηματιστηριακές συναλλαγές, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ελευθερία της σύμβασης, την προστασία από την Ρίμπα (τοκογλυφία), την προστασία από το Αλ- Γκαράρ (το υπέρμετρο ρίσκο), την προστασία από το αθέμιτο εισόδημα (τζόγος), την προστασία από την χειραγώγηση των τιμών, το δικαίωμα της δίκαιης συναλλαγής, το δικαίωμα της ισότιμης και ακριβούς πληροφόρησης, την προστασία από το Νταράρ (ζημία/ βλάβη), και προάγει τη συνεργασία και αμοιβαία αλληλεγγύη.

Ουσιαστικώς, οι τράπεζες αυτές αποτελούν χρηματιστηριακά - επενδυτικά ιδρύματα. Αυτά τα ιδρύματα θέλει τώρα ο κ. Ερντογάν να συμπεριλάβει υπό την σημαία της σχεδιαζόμενης νέο-οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η huffingtonpost, δημοσιεύει την δήλωση του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Αλί Μπαμπακάν ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να συνεισφέρει με ένα κεφάλαιο της τάξης των 300 εκατομμυρίων στην υπό δημιουργία ισλαμική υπερ-τράπεζα που θα έχει ως σκοπό να λειτουργεί ως η «κεντρική τράπεζα» των απανταχού μουσουλμάνων που επιθυμούν να δανειστούν.

Προφανώς και το διατιθέμενο ποσόν είναι μικρό ποσοστό εμπρός στον όγκο των κεφαλαίων που διαθέτουν οι λειτουργούσες ισλαμικές τράπεζες, αλλά είναι προφανώς μια αρχή. Ο κ. Ερντογάν έχει την δυνατότητα να διαθέτει χρήματα από το δημόσιο ταμείο για υλοποίηση των ονείρων του, αφού οι Τούρκοι δεν μπορούν να αντιδράσουν στο δικτατορικό καθεστώς και εξακολουθούν να ζουν με κεφαλικό εισόδημα υποπολλαπλάσιο των πτωχευμένων Ελλήνων.

Την δημιουργία της τράπεζας έχει αναλάβει η Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης που συμμετέχουν ισχυρές μουσουλμανικές χώρες όπως η Ινδονησία. Η προσπάθεια δημιουργίας της τράπεζας μετράει τρία χρόνια με τον Τούρκο αναπληρωτή πρωθυπουργό να αναγνωρίζει ότι η καθυστέρηση στην δημιουργία της τράπεζας έχει να κάνει κυρίως με την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημιουργία της τράπεζας αυτής ενδέχεται να επηρεάσει και το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα αφού θα λειτουργεί σε διεθνή κλίμακα με τους παραδοσιακούς κανόνες που διέπουν την τραπεζική λειτουργία υπό την μουσουλμανική θρησκεία.

Κάτι που σημαίνει δανειοδοτήσεις με μηδενικό επιτόκιο αποκλειστικά σε μουσουλμάνους επιχειρηματίες. Το αν η τράπεζα θα προχωρήσει και σε χρηματοδότηση αναπτυξιακών προτάσεων από μουσουλμάνους επιχειρηματίες δεν έχει ακόμη καταστεί σαφές.

Ο Μακεδών