Skip to main content

Ο Τσίπρας διαπληκτίστηκε με αγρότες ως απολογούμενος συνδικαλιστής

Τα μαύρα σύννεφα γύρω από τον Τύπο και η γλώσσα του σώματος του πρωθυπουργού στην αντιπαράθεση με αγρότες και δημοσιογράφους.

Φαίνεται ότι ο ΔΟΛ, το Συγκρότημα Τύπου που κυβερνούσε κατά διαστήματα την Ελλάδα, πάσχει από ανίατη ασθένεια. Απεργία των περίπου 500 εργαζομένων του που παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες, αφού τέλειωσαν τα θαλασσοδάνεια. Η πτώση μιας αυτοκρατορίας, 100 σχεδόν χρόνια από την ίδρυσή της, και -κατά τραγική ειρωνεία- την επέτειο του θανάτου του τελευταίου Λαμπράκη.

Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να έστησαν πανηγύρι, αλλά όσοι εργάζονται στον Τύπο βλέπουν μαύρα σύννεφα πάνω από τα κεφάλια τους. Απεργία και στον Μπόμπολα. [Θυμάμαι υπουργό του ΠΑΣΟΚ που μού έλεγε ότι υπήρχε απόφαση να αγοράζουν το Έθνος, όταν η Ελευθεροτυπία έκανε νερά επί Σημίτη]. Φταίει και το διαδίκτυο για την θλιβερή κατάσταση σε όλον τον Τύπο, αλλά φταίει και η δικαιολογημένη ανυποληψία, αφού πολλά περίεργα παιχνίδια παίχτηκαν.

Η Εισαγγελία κατά της διαφθοράς μελετά την σύμβαση ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων, αφού και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ιδιωτικοποίηση ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο, χαρακτηρίζοντας μάλιστα παράνομη την επιλογή της προσφοράς των Γερμανών.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν θα ερευνηθεί και η δολοφονία του εφοπλιστή Περατικού από τους Αριστερούς της 17Ν. Είχε κάνει συμφέρουσα προσφορά για τα Ναυπηγεία, αλλά η δολοφονία του άνοιξε τον δρόμο για την παράνομη επιλογή των Γερμανών. Τυχαίο; [Πάντως, τυχαίο δεν είναι ότι "κάποιοι" μάς τροφοδοτούν με πληροφορίες σκανδάλων μόνον κατά γερμανικών εταιριών, κι ας πέρασαν δεκαετίες από τις ερευνούμενες πράξεις].

Δεν λέει να ξεφύγει από το 15μελές ο μνημονιακός πρωθυπουργός μας. Εκπροσωπεί τον δεύτερο σοβαρότερο θεσμό της χώρας, και διαπληκτίζεται με τους αγρότες ως απολογούμενος συνδικαλιστής. Πώς να σε αντιμετωπίσει κάποιος σοβαρά, όταν δεν στέκεσαι σε ύψος ανάλογο της θέσης σου;

Το "σημείο", το μήνυμα δηλαδή που στέλνει η στάση του σώματος και η συμπεριφορά, αποτελεί ιδιαίτερο σημαντικό κεφάλαιο στην τεχνική της προπαγάνδας. Η έδρα του δάσκαλου βρίσκεται πάντα ψηλότερα από τα θρανία των μαθητών, για να καταδείξει την ισχυρότερη θέση του. Το ίδιο και του δικαστή. Ο διοικητής του λόχου, ή ο λυκειάρχης απευθυνόμενος στους στρατιώτες ή στους μαθητές στο προαύλιο, ασυναίσθητα βάζει τα χέρια πίσω, κίνηση που ελευθερώνει το στήθος και δείχνει ότι είναι ισχυρότερος [όπως και ο χορευτής του τσάμικου].

Τίποτε δεν θεωρείται ανούσιο. Γι’ αυτό και οι Αμερικανοί έκαναν επιστήμη την "γλώσσα του σώματος". Και καταλαβαίνει πολλά κάποιος, από τις χειρονομίες του Α. Τσίπρα προς τους αγρότες και τον τόνο της φωνής του, αφενός τον αυταρχικό χαρακτήρα του που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση στον "σοφό" λόγο του, αφετέρου την αδυναμία του να αντιμετωπίσει με επιχειρήματα μια συζήτηση [γι’ αυτό και αναλίσκεται στις ομιλίες του σε συνθήματα].

Έχει τελικά αυτογνωσία ο Τσίπρας; Τα πιστεύει όσα λέει; Ότι δηλαδή πάει καλά η οικονομία και είχαμε υπεραπόδοση στο δούναι και λαβείν. Τα έξη δισεκατομμύρια που κατακρατεί το κράτος από τους ιδιώτες, αυτά δεν λογαριάζονται; [Οι ιδιώτες επιχειρηματίες πτωχεύουν για να έχει υπεραπόδοση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ]