Skip to main content

O... μαψυλάκας του Ζουράρι και το βάρος της ιστορίας στη Βεργίνα

Αναρωτιέται όμως κανείς, γιατί τότε επί τέσσερα χρόνια που είναι πρωθυπουργός δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στη Βεργίνα ή στην Πέλλα;

Είπαμε, τα καλά θα τα λέμε. Μια από τις λεπτομέρειες του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα συνδέεται με την παράκαμψη του πρωτοκόλλου για κατάθεση στεφανιού στο Μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ.

Έως τώρα, ο Ιρανός πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Σουδάν παλαιότερα είχαν απαιτήσει και είχαν επιβάλλει την παραβίαση του Πρωτοκόλλου. Και αυτό γιατί ο κοσμικός εθνικιστής Κεμάλ δεν ήταν αποδεκτός από τους μουσουλμάνους θεολόγους. Σε αντίθεση με τον ολετήρα γιο της Μάργκαρετ, που δεν είχε κανένα πρόβλημα να τιμήσει τον σφαγέα των Ελλήνων.

Ενόσω βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη ο Τσίπρας ανέφερε με ανάρτησή του στο twitter: «Ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση κατά την επίσκεψη στην Αγία Σοφία, μνημείο του βυζαντινού πολιτισμού, της ορθοδοξίας και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Εδώ αισθάνεται κανείς το βάρος της ιστορίας».

Ένιωσε στην πλάτη το βάρος της Ιστορίας, είπε. Αναρωτιέται όμως κανείς, γιατί τότε επί τέσσερα χρόνια που είναι πρωθυπουργός δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στη Βεργίνα ή στην Πέλλα για να δει τη δόξα της αρχαίας Μακεδονίας και να αισθανθεί και εκεί το βάρος της Ιστορίας; Για την Αμφίπολη δεν συζητώ. Η Αριστερά θα την "θάψει", επειδή αναδείχθηκε από κυβέρνηση της Ν.Δ.

Στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και στην πρόοδο της εφαρμογής της αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ κατά την επίσκεψη εργασίας στην Ουάσιγκτον, σημειώνοντας: «Κάναμε περισσότερα αλλά κερδίσαμε περισσότερα. Οι Έλληνες έκαναν λιγότερα, αλλά κέρδισαν λιγότερα».

Το ξέρουμε… το ξέρουμε… Κι η κυβέρνηση το ξέρει, αλλά κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Καταλαβαίνει όμως ο λαός.

Παρακολουθούμε με θλίψη την στάση βουλευτών, και θλιβόμαστε που από την ψήφο τους εξαρτάται η νομιμοποίηση αποφάσεων της κυβέρνησης, που οδηγεί σε εκτροπή την πορεία της Ελλάδας; Έχουν άραγε συναίσθηση των ευθυνών τους;

Οι Τούρκοι αντικαθιστούν τους Ρώσους στο Μαυροβούνιο. Πρόσφατα, το ενδιαφέρον των επενδυτών από την Τουρκία έχει αυξηθεί σημαντικά στις παράκτιες περιοχές του Μαυροβουνίου. Σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, το προηγούμενο έτος καταγράφηκαν 1.545 νέες επιχειρήσεις από Τούρκους επενδυτές, ενώ την προηγούμενη τριετία ήταν μόλις 70.

Παλαιότερα, οι κύριοι επενδυτές στο Μαυροβούνιο ήταν οι Ρώσοι, ενώ τώρα με την ένταξη της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ, αποσύρονται και πωλούν την ακίνητη περιουσία σε πολύ χαμηλότερες τιμές από ό, τι είχαν αγοράσει το 2006.

Ο πρόεδρος του φιλορωσικού κόμματος των Σκοπίων "Ενωμένη Μακεδονία", Γιάνκο Μπάτσεφ, για τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ: «Ο Βουλγαρομακεδόνας Ντιμίτροφ είπε "ναι" εκεί που ο "μακεδονικός" πληθυσμός  και η πλειοψηφία των πολιτών της Δημοκρατίας της "Μακεδονίας" στο δημοψήφισμα του περασμένου Σεπτεμβρίου είπε "όχι". Κανείς δεν του έδωσε το δικαίωμα ως κατάσκοπος της CIA, να διαγράφει για λογαριασμό της, το "μακεδονικό" έθνος στο όνομα των προηγούμενων και μελλοντικών γενεών των "Μακεδόνων"», αναφέρει το δελτίο Τύπου του Μπάτσεφ.

"Μαψυλάκα", απεκάλεσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόκειται βέβαια για αρχαιοελληνική λέξη, από το ρήμα "υλάω" που σημαίνει "γαβγίζω" και σημαίνει «αυτόν που γαβγίζει/μιλάει αδιάκοπα, άσκοπα». Η χρήση όμως αυτής της λέξης, που ηχητικά παραπέμπει στην γνωστή βρισιά, μάλλον θα μπορούσε να θεωρηθεί υβριστική.