Skip to main content

Ο «ξαφνικός θάνατος» και τα νέα ορόσημα για τη συμφωνία

Πηγή των θεσμών εκτιμούσε, προχθές ότι ως πιο πιθανό ορόσημο για να κλείσει η συμφωνία προβάλλει πλέον το Eurogroup της 7ης Aπριλίου,.

Οι προσπάθειες για την εξεύρεση μιας λύσης αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα συνεχίζονται πλέον υπό το φως δηλώσεων ότι η αναμονή είναι καταστροφική για την χώρα. Από τις Βρυξέλλες εξακολουθεί να διαμηνύεται ότι αν υπάρχει αμοιβαία βούληση, η συμφωνία μπορεί να κλείσει εντός μιας εβδομάδας. Υπάρχει όμως; Πηγή των θεσμών εκτιμούσε, ότι ως πιο πιθανό ορόσημο προβάλλει πλέον το Eurogroup της 7ης Aπριλίου, για το λεγόμενο staff level agreement, τη συμφωνία με τους θεσμούς για την αξιολόγηση.

Αν όλα πάνε καλά τότε, υποστήριζε, θα μπει στο τραπέζι στη συνέχεια το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 και –ίσως– οι διεργασίες για συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ενόψει του Eurogroup της 22ας Μαΐου. Το καλό σενάριο προβλέπει στη συνέχεια συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά και ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί.

Εναλλακτικά, αν τα πράγματα καθυστερήσουν περισσότερο, στους κύκλους των δανειστών εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο να γίνει σταδιακή εκταμίευση της δόσης (6,2 δισ. ευρώ αναμένονται συνολικά) ανάλογα με την πρόοδο της ψήφισης των μέτρων, ώστε να πληρωθούν κάποιες ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου και να μην «παγώσει» η οικονομία.

Το καλό, όπως διαμηνύουν κύκλοι των θεσμών, είναι δεν μιλάει κανείς για «ξαφνικό θάνατο». Ωστόσο, η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί είναι μεγάλη και οι θεσμοί ανυποχώρητοι.