Skip to main content

OECON Group: Τον Ιούνιο ξεκινά την κατασκευή του φιλόδοξου «Smart Umbrella Hub»

Επένδυση 3 εκατ. ευρώ για hub δημιουργικών βιομηχανιών και καινοτομίας - Θα αναπτυχθεί σε 2.000 τ.μ. στην περιοχή των Σφαγείων - Startuppers και εκπρόσωποι δημιουργικών βιομηχανιών οι ωφελούμενοι

Εντός του Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες για τη δημιουργία του Hub δημιουργικών βιομηχανιών και καινοτομίας που οραματίστηκε η OECON Group στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό η πρώτη του φάση να είναι έτοιμη στις αρχές του 2025.  Το πρότζεκτ, επένδυσης 3 εκατ.ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια, θα αναπτυχθεί σε 2.000 τ.μ. στην περιοχή των Σφαγείων και θα φέρει την επωνυμία «Smart Umbrella Hub». Αυτή την περίοδο μάλιστα η εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών OECON Group υποδέχεται και εξετάζει αρχιτεκτονικές προτάσεις.

Το Hub θα απευθύνεται τόσο σε  early stage startuppers που κάνουν τώρα τα πρώτα τους βήματα και προσπαθούν να αναπτυχθούν όσο και σε εκπροσώπους δημιουργικών βιομηχανιών οποιουδήποτε stage, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται από designers, χειροτέχνες και γραφίστες μέχρι audiovisual producers και φιλμογράφοι.

Η νέα αυτή δομή, που θα ξεκινήσει να λειτουργεί με τα πρώτα της 1.000 τ.μ. στις αρχές του 2025 και θα ολοκληρωθεί στο σύνολό της στα τέλη του ίδιου έτους, θα περιλαμβάνει πολυχώρους, studios ηχογραφήσεων και βιντεογραφήσεων, 3D printers, χώρους εργασίας και συνεργασίας startuppers και καλλιτεχνών, χώρους εκδηλώσεων,  ένα auditorium για ομιλίες, όπως και τεχνικές και άλλες υποδομές.  

Οι υπηρεσίες του Hub, μεταξύ των οποίων συμβουλευτική, εκπαιδευτικά προγράμματα, δικτύωση, υπηρεσίες accelerator, θα είναι δωρεάν στο early stage όλων των επιχειρήσεων. Έμφαση θα δοθεί και σε δράσεις για γυναίκες -με δεδομένη και την ιδιότητα της προέδρου της OECON Group, Λίνας Τσαλταμπάση, ως προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος- ενώ θα δημιουργηθεί και ένας χώρος υποστήριξης της μητρότητας, ώστε οι μητέρες απερίσπαστες να μπορούν να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες του Hub.

Εκτιμάται ότι η νέα αυτή δομή για τις δημιουργικές βιομηχανίες και την καινοτομία θα απασχολήσει τουλάχιστον 20 άτομα.

Η ευρωπαϊκή τάση

«Μέσω των προγραμμάτων του Creative Europe ήρθαμε σε επαφή με το δημιουργικό αυτό κομμάτι, που έχει πολλά να δώσει όχι μόνο στον πολιτισμό, αλλά και στην οικονομία, στον τουρισμό, στη βιομηχανία. Διαπιστώσαμε λοιπόν πως δεν υπάρχει μια δομημένη υποστήριξη προς αυτή την κατεύθυνση και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αυτή τη δομή, ανοιχτή και φιλική, στη Θεσσαλονίκη» λέει η Λίνα Τσαλταμπάση στη Voria.gr, εξηγώντας πως η Ευρώπη έχει αντιληφθεί πως τα δημιουργικά αυτά επαγγέλματα έχουν σημαντική επιχειρηματική προοπτική και επενδύει σε αυτά, ενώ η Ελλάδα υστερεί. Μάλιστα, πηγές έμπνευσης για το «Smart Umbrella Hub» της Θεσσαλονίκης ήταν ο Katapult Incubator της Subtopia στον δήμο Botkyrka της Σουηδίας, το Cluj Hub στην Cluj Napoja της Ρουμανίας και αναφορικά με τον εξοπλισμό το Oslo met στη Νορβηγία.

Στους χώρους του Hub θα μετεγκατασταθεί και η ίδια η OECON Group, ώστε οι συμβουλευτικές της υπηρεσίες να είναι στη διάθεση των επιχειρήσεων συνεχώς. Μελλοντικά δε δεν αποκλείεται η OECON Group να αποτελέσει business angel για κάποιες από τις επιχειρήσεις αυτές, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξή τους.  

«Ο κόσμος αυτός αξίζει να υποστηριχθεί. Οι δραστηριότητες των εν λόγω κλάδων έχουν και κοινωνικό απόηχο» τονίζει η Λίνα Τσαλταμπάση.

H OECON Group, που έκλεισε το 2023 20 χρόνια ζωής, δραστηριοποιείται στον χώρο της συμβουλευτικής επιχειρήσεων, του business mentoring και coaching, των ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων, της εκπόνησης επιχειρηματικών μελετών και μελετών ISO κτλ.