Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ογκολόγος του Θεαγενείου θησαύριζε πουλώντας φάρμακο - μαϊμού

Στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών 29 περιπτώσεις που αποκάλυψε η έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βόρειας Ελλάδας - Η πρώτη καταγγελία που προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση και η ογκώδης δικογραφία που σχηματίστηκε

Ογκολόγος που υπηρετούσε στο Θεαγένειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, καταγγέλθηκε ότι θησαύριζε είτε πουλώντας φάρμακο για τη θεραπεία του καρκίνου που δεν υπήρχε, είτε πασάροντας θεραπείες που δήθεν είναι πειραματικές, είτε παίρνοντας «φακελάκια» για να παρακάμψει τη σειρά στα χειρουργεία.

Έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr αναφέρουν ότι στα χέρια του εισαγγελέα βρίσκεται από τον Αύγουστο ογκώδης δικογραφία που περιλαμβάνει 29 περιπτώσεις καρκινοπαθών, οι οποίοι εξαπατήθηκαν δίνοντας χρήματα στον 50χρονο γιατρό.

Τη σειρά των υποθέσεων αποκάλυψαν οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι κλήθηκαν να διερευνήσουν καταγγελία καρκινοπαθούς από τη Χαλκιδική. Δημόσια είχε πει πως ο ογκολόγος είχε ζητήσει το ποσό των 10.000 ευρώ για να φέρει φάρμακο από τις Ηνωμένες Πολιτείες που αντιμετωπίζει τον καρκίνο ακόμη και στα τελευταία στάδιά του, όπως φέρεται να του έλεγε. Μετά τον Αύγουστο του 2022, όταν έγινε δημόσια η καταγγελία, ξεκίνησε έρευνα στο νοσοκομείο και ο γιατρός υπέβαλε την παραίτησή του και έφυγε. Ωστόσο, έγκυρες πηγές της Voria.gr αναφέρουν πως προηγήθηκαν και άλλες ένορκες διοικητικές εξετάσεις για καταγγελίες που είχαν γίνει στη διοίκηση του νοσοκομείου, όμως δεν είχαν καταλήξει πουθενά.

Η εισαγγελική έρευνα βασίστηκε στα δημοσιεύματα που ακολούθησαν την καταγγελία της γυναίκας στον ΑΝΤ1 και οι αδιάφθοροι των σωμάτων ασφαλείας Βόρειας Ελλάδας σε έρευνα που έκαναν στο νοσοκομείο αλλά και στον γιατρό βρήκαν στοιχεία που σχετίζονται με 29 καρκινοπαθείς οι οποίοι έδωσαν από 300 έως 45.000 ευρώ για να βρουν θεραπεία. Με φάρμακο ή με παράκαμψη της σειράς για χειρουργείο. Όπως επιβεβαίωσε στη Voria.gr το περιβάλλον της γυναίκας εξαιτίας της οποίας άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης, ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης έχει στα χέρια του από τον περασμένο Αύγουστο δικογραφία που αφορά την καταγγελλόμενη δράση του ογκολόγου. Τα χρήματα που επιβεβαιώθηκε ότι εισέπραξε από το 2017 μέχρι την περίοδο της καταγγελίας ξεπερνούν τις 130.000 ευρώ.

Ο 50χρονος είχε διάφορους τρόπους να εξαπατά τους καρκινοπαθείς και τους συγγενείς τους, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες και τις μηνύσεις που έχουν υποβληθεί σε βάρος του. Φέρεται ότι απευθυνόταν κατά κύριο λόγο σε περιπτώσεις ασθενών που βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου και δεν είχαν ελπίδες να ζήσουν. Άλλες φορές έλεγε ότι είχε πρόσβαση σε φάρμακα που έχουν σημαντικά αποτελέσματα, όμως είναι στο στάδιο της δοκιμής και εισέπραττε χρήματα, άλλες φορές ότι υπήρχαν θεραπείες οι οποίες δεν είναι γνωστές, σε ορισμένες περιπτώσεις καταγγέλθηκε ότι εισέπραξε χρήματα δήθεν για να παρέμβει στην έγκριση θεραπειών με ειδικά φάρμακα και αρκετές φορές πήρε «γρηγορόσημο» για να παρακάμψει τη σειρά των χειρουργείων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καρκινοπαθούς από την πλευρά του οποίου καταγγέλθηκε ότι ο γιατρός εισέπραξε το ποσό των 45.000 ευρώ, προκειμένου να του χορηγήσει ειδικό φάρμακο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την υπόσχεση για θεαματικά αποτελέσματα.

Τα «φακελάκια» έχουν πάρει φωτιά

Δεν ήταν όμως η μοναδική περίπτωση ογκολόγου που απασχόλησε τη διοίκηση του Θεαγένειου νοσοκομείου. Γυναικολόγος – ογκολόγος ήταν αυτός που είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2019 με προσημειωμένα χαρτονομίσματα των 1.000 ευρώ. Ήταν «γρηγορόσημο» για να παρακάμψει τη σειρά των χειρουργείων και να προτάξει τους συγκεκριμένους ασθενείς. Η έρευνα των Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βόρειας Ελλάδας αποκάλυψε και γι’ αυτόν ότι τουλάχιστον σε 17 περιπτώσεις -τόσες περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο- εισέπραξε «φακελάκια» για τον ίδιο λόγο. Οι μαρτυρίες των θυμάτων είναι συγκλονιστικές, καθώς έλεγαν πως ενώ ήταν απελπισμένοι για την πορεία των δικών τους ανθρώπων ο ογκολόγος τούς έλεγε «εγώ για 300 ευρώ δεν περνάω ούτε έξω από το χειρουργείο». Η υπόθεση του 60χρονου οδηγήθηκε στα ακροατήρια και ήδη έχει αναβληθεί τέσσερις φορές. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.