Skip to main content

Οι εκδηλώσεις του δήμου Νεάπολης Συκεών για την επέτειο του ΟΧΙ και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Με τη μεγάλη παρέλαση μαθητών, προσκόπων, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, φιλοξενούμενων των ΚΔΑΠ-μΕΑ και ΣΥΔ (Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης) καθώς και τοπικών συλλόγων κορυφώνονται αύριο στο δήμο Νεάπολης-Συκεών οι εορτασμοί της εθνικής επετείου του έπους του 1940.

Το πρόγραμμα της ημέρας που αρχίζει με την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Νεάπολη έχει ως εξής:

Σάββατο 28 Οκτωβρίου

10.30 π.μ.: Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Νεάπολης

11.00 π.μ.: Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας. Προτομή Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

11.15 π.μ.: Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων. Προτομή Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

11.45 π.μ.: Παρέλαση μαθητών, προσκόπων, αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και συλλόγων του δήμου, στη Λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν αύριο Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τη 1 μ.μ σε συνεργασία του δήμου με τη διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης είναι οι εξής:

Θα διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην Ανδρέα Παπανδρέου από τη συμβολή της με την Επταπυργίου μέχρι τη συμβολή της με την Π. Τσαλδάρη καθώς και σε όλες τις καθέτους ενδιάμεσες οδούς.

Θα διακοπεί η κυκλοφορία στην Π. Τσαλδάρη και συγκεκριμένα στο τμήμα της από τη συμβολή της με την Αγαθουπόλεως μέχρι τη συμβολή με την οδό Ανδρέα Παπανδρέου.

Θα μετατραπεί σε μονόδρομο η οδός Π. Τσαλδάρη από τη συμβολή της με την Αγαθουπόλεως μέχρι τη συμβολή της με τον Αγ. Γεωργίου με κατεύθυνση κυκλοφορίας από την Αν. Παπανδρέου προς την οδό Δαβάκη. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται μέσω των οδών Δαβάκη, Ελπίδος κλπ.  Θα υπάρχουν τροχονόμοι και η κατάλληλη σήμανση για την διευκόλυνση των οδηγών.  

Για την απελευθέρωση της πόλης

Τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου ο δήμος Νεάπολης-Συκεών θα τιμήσει όπως κάθε χρόνο την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί κατακτητές στις 30 Οκτωβρίου του 1944. Πρόκειται για ημερομηνία-σταθμό για την πόλη καθώς το πρωί της 30ης Οκτωβρίου 1944 οι δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης (ΕΑΜ-ΕΛΑΣ) εισέβαλαν από τις Συκιές και συγκεκριμένα από το Επταπύργιο στην κατεχόμενη από τους Ναζί Θεσσαλονίκη και, με τη συνδρομή και δυνάμεων του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Ναυτικού (ΕΛΑΝ) από τον Θερμαϊκό Κόλπο, σήμαναν την έναρξη της απελευθέρωσής της. Την επέτειο αυτή τιμούσε άλλωστε αδιάλειπτα από το 1995 ο πρώην δήμος Συκεών, και αυτή την «ιερή υποχρέωση», όπως την χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, παρέλαβε στη συνέχεια ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, αποδίδοντας τις πρέπουσες τιμές στους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης.

Φέτος, η εκδήλωση τιμής και μνήμης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, στις 11 π.μ., στο πάρκο Εθνικής Αντίστασης, στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης (Κανάρη και Ομήρου, στη Δ.Ε. Συκεών). Κατά την τελετή, τιμή θα αποδώσουν μαθητές σχολείων του δήμου, σημαιοφόροι και παραστάτες ενώ θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων και θα εκφωνηθούν ομιλίες και χαιρετισμοί. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά τμήμα του δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών.

Το μνημείο Εθνικής Αντίστασης ανεγέρθη μετά από κοινή και συντονισμένη προσπάθεια του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη και του αείμνηστου προέδρου της ΠΕΑΕΑ Συκεών Κώστα Μουτσόπουλου. Το μνημείο φιλοτεχνήθηκε το 1997 με τον καλλιτέχνη να εμπνέεται από τα γεγονότα του Μάη του 1936, την απεργία των καπνεργατών, τη δολοφονία του Τάσου Τούση και τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου.